Övertygelse!

1993 sa jag upp mig från ett arbete med fantastiskt roliga arbetsuppgifter för att den personen som var min chef ansåg att jag skulle ha sex med honom och att jag skulle ta nakenbilder för att jag skulle jobba kvar.  
Det var åt helvete fel. Kände jag i varje del av min kropp.  
När man säger upp sig själv och inte har nytt jobb får man karens hos A-kassan. Jag ansåg att det var fel att jag skulle ha karens eftersom jag inte ansåg att jag sagt upp mig "frivilligt". Skrev ett brev till A-kassan. Fick inget svar därifrån.
Men fick heller ingen karens, så en människa med hjärta och hjärna hanterade uppenbarligen ärendet.  
 
När jag 2 år senare fick höra att det kommit en helt ny lag i Jämställdhetslagen "förbud mot sexuella trakasserier" skrev jag ett brev och berättade allt för JämO, jämställdhetsombudsmannen. "Ska det gå till så här?". Nej sa JämO. Det är inte okej. Tillsammans med mitt fackförbund och JämO drevs min fråga vidare till Arbetsdomstolen som ett prejudikat.  
Jag hade stöd av mitt ombud hos mitt fackförbund och min advokat. För övrigt var det svalt. Ingen i min omgivning visade något direkt engagemang eller gav mig något stöd i detta. Tror den samlade bilden var att "du har ju slutat där, gå vidare".  

De förstod aldrig min drivkraft. Drivkraften var att jag VISSTE att det var åt helvete fel. Och jag ville inte att fler skulle råka ut för detta. 
 
Det fanns en omfattande bevisning mot honom. Brev osv. Mitt brev till A-kassan. Att jag berättat allt för en kvinna på Arbetsförmedlingen. Hon vittnade. 
På dagen för rättegången var hela domstolen full med folk. Det var journalister och det var personalchefer från företag i hela Sverige. "Nu jävlar" tänkte jag. "Nu ska alla få veta". Och jag berättade. Och han berättade. Hans version var i korthet att jobbet var av den karaktären och att dela säng och ta nakenbilder hade med ekonomiska skäl och kreativitet att göra.  
 
Jag förlorade. Huvudskälen var i stora drag att "om det varit så hemskt borde jag sagt upp mig tidigare". Jag visste fortfarande att det var åt helvete fel. Att domstolen hade fel. Och jag fick säga det.  
TACK för att jag fick säga det! Jag var med i varenda tidning. Varenda nyhetssändning. Många av journalisterna hänger med än idag.  
Anna Hedenmo var hemma och drack kaffe i mitt vardagsrum. Anna Hernek på Ekot hade jag flera samtal med och hon ville ringa upp mig när domen kom men jag sa nej. Det samtalet ville jag ha från min advokat. Hon respekterade det.  
Jag satt med Johan T Lindwall på pizzerian i Upplands Väsby innan han smygfotade Richard Gere.
Jag korr.läste ALLT.
Jag vägrade ställa upp på allt där de "även skulle prata med honom och höra andra sidan". Som Mia Skäringer sagt: " Nu har männen pratat sedan dinosaurierna dog ut så det här är mina två timmar.".
Så var det. Han hade sagt sitt ansåg jag. Jag vägrade lyssna på mer idioti. Det var min tur nu. 

Jag repeterade samma sak om och om igen "så här får det inte gå till".  
 
En dag fick jag ”Dagens ros” i Aftonbladet av en kvinna vid namn Susanne. Detta var alltså på den tiden man inte bara kunde göra ett hjärta i ett Instagramflöde eller mejla någonstans. Susanne hade postat detta till Aftonbladet. Med frimärke och ett brev. ”Dagens ros till Veronica som hade modet att anmäla sin chef för sexuella trakasserier”.
  
Jag skulle velat tacka Susanne. Träffa Susanne och höra HENNES historia. För det var för Susannes och alla andra kvinnor som upplevt liknande skull jag pratade. För så här fick det inte gå till. 
Jag var 22 år gammal. 

-2017 när Me-Too-poletten trillade ner tänkte jag bara ”nu händer det, nu fattar alla”.  

 
Precis samma övertygelse har jag nu. Om att jag har rätt. Så här får det inte gå till. Det får inte finnas något som heter ”vaccinpass” som delar upp människor i grupper.  
 
Länder som Nya Zeeland, Italien och Frankrike kan inte längre anses vara demokratiska länder eftersom man både låser in folk och segregerar människor.  
 
”Det kan inte hända i Sverige”.  
 
Jag har nu läst regeringens förslag som nu är ute på remiss om vaccinbevis ”om smittan ökar” (ja det lär den göra eftersom vaccinerade smittar och virus muterar…).
Där föreslås att vaccinpass och ENDAST vaccinpass ska godkännas vid t e x stora event och även privata sammankomster över 50 personer.
Negativa tester och intyg om tillfrisknande räknas icke. 
 
På vilket medicinskt underlag och forskning är detta förslag framtaget undrar man?  
 
Jag skulle kunna skriva kilometerlångt om detta men tycker egentligen detta säger allt.  
På detta medicinska underlag nedan inskränks alltså människors rättigheter och frihet. Över hela världen! Och en fruktansvärd polarisering. Där det nu till höger och vänster frågas om vaccination. Som om det vore en mänsklig rättighet för alla att få veta om jag tagit 1-2-3-4 sprutor mot ett virus med en överlevnadsgrad på över 99% där sprutan i sig inte stoppar smittspridningen. 
 
Det här är åt helvete fel. Jag vet det. Likaväl som jag visste att det var fel att prata om kvinnors klädsel eller hur de ”borde bete” sig när det är män som betett sig som svin.  

Jag hoppas bara inte det tar lika lång tid denna gång för denna tid finns inte!!!
 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Irre » Håll ut för din rätt! :  ”Hej! Du har skrivit jättebra! . Nästa är väl att han ska ha rätt på om ledamöter..”

  • Gunilla » Övertygelse!:  ”Jag som har jobbat på covidavdelning, har inte vaccinerat mej. Tycker att detta..”

  • Lena » Håll ut för din rätt! :  ”Jättebra skrivet, på en alldeles lämplig nivå och med utmärkta argument. Tack fö..”

  • Eva Hazard » Håll ut för din rätt! :  ”Bra! Helt hemskt galet överallt nuförtiden ”

  • Catarina » Håll ut för din rätt! :  ”Så bra skrivet! Håller helt med dig. Detta håller på att gå helt överstyr.”

  • anna-lena valler » Håll ut för din rätt! :  ”Heja dig”

  • Lena » Övertygelse!:  ”Jag har inte vaccinerat mig eftersom jag misstänker att det är stor risk för mig..”

  • Eva » Övertygelse!:  ”Blir lite tröstad av dina ord ändå, det finns fler därute som bara inte accepter..”

  • Katarina » Övertygelse!:  ”Du har 100% rätt. Vi behöver rakryggade människor nu. Tack!”

  • anna-lena » Övertygelse!:  ”Tack, så skönt att läsa, ibland svajar min övertygelse när man läser och ser nyh..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln