PTG, växa genom kris

PTG. Något jag aldrig hade hört talas om förrän för två veckor sedan. ”Post-traumatic growth”.Alltså post-traumatiskt tillväxt.
 
Posttraumatisk tillväxt eller är positiva psykologiska förändringar som upplevs som ett resultat av motgångar och andra utmaningar för att öka till en högre funktionsnivå. Det är helt enkelt att du gått igenom en kris eller trauma och kommer ut som en starkare och delvis förändrad person.
 
Tillväxt inträffar inte som en direkt konsekvens av traumat, utan som en konsekvens av traumats efterdyningar. Det är långt ifrån alla som upplever detta efter trauma/kris. En del personer får så att säga mark och andra förlorar mark. Det innebär inte heller att man lidit mer eller mindre eller upplevt mer eller mindre smärta på vägen. Det är hur man kommer ut efter traumat som skiljer sig åt.
 

Vägen för mig har inte varit rak och definitivt inte utan smärta. Den blir inte det när man dagen före 1:a advent får reda på att ens liv som man visste det är över och att man dessutom står ensam med ett barn i det. Men jag tror själv att styrkan började med andra människor. Så det tänker jag att vi kan tänka på och det är viktigt när någon är i kris.
Att just DU kan hjälpa dem att komma ut starkare.


Det är när en kollega man jobbade med två månader för nästan 10 år sen skriver ”Kämpa, jag är med dig, jag hjälper dig om du vill”. Eller när en annan kollega man inte har haft kontakt med på ca 7-8 år skriver ”du är en stark kvinna som klarar allt och lite till”. Det är när en  ungdomskompis man inte umgås med längreskriver ”du är en stark och vis person-även om det är tufft kommer du ut med fötterna på jorden, hör av dig om du behöver hjälp”.
 

Och sen är det alla andra. Som jag hade en närmare kontakt med från början men kanske ändå inte jättenära. Men de var ändå med mig. Vissa varje dag. Vissa i olika punktinsatser. Jag vet vilka exakt alla är, precis vad de gjorde, vad de sa, vad som hjälpte osv. Jag vet även vilka som inte var där, men de väljer jag att inte fokusera på.
 
De fem grundpelarna för PTG är:
·En önskan att vara öppen för nya möjligheter som inte var närvarande eller inte verkade möjliga förut.
·En bättre känsla av sammankoppling med andra, vilket visar sig i empati för andra personers lidande. Man värderar relationer än högre.
·En högre känsla av självständighet en känsla av att de har övervunnit situationen, att de kan övervinna allt.
·Ökad tacksamhet för livet rent generellt, såväl som större uppskattning för saker som tidigare togs för givet. Mer uppskattning till små saker.
·En djupare känsla av spirituell koppling eller syfte.
 
Mina egna största förändringar är att:

·Jag försöker lägga noll energi på de som suger energi. (Det kräver ganska mycket träning…)
·Ha härliga möten. Både med nya människor och befintliga vänner. Detta senaste år har det varit många och energi-givande!
·Gå på magkänsla med noll-tolerans att gå emot den känslan. Magkänsla =Känslomässigt grundad logik. Jag litar helt på min. Du litar på din.
·Ge fler komplimanger till människor. Inte för att få något tillbaka utan för att de ska bli glada. Ärliga såklart.
·När jag känner mig sönderstressad (ja det händer) så försöker jag sätta in allt i det stora perspektivet-och hur viktigt är allt då EGENTLIGEN?
·Vill JAG detta? En fråga att ställa sig i många olika sammanhang. Det är få saker vi verkligen verkligen måste.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Eva » Övertygelse!:  ”Blir lite tröstad av dina ord ändå, det finns fler därute som bara inte accepter..”

  • Katarina » Övertygelse!:  ”Du har 100% rätt. Vi behöver rakryggade människor nu. Tack!”

  • anna-lena » Övertygelse!:  ”Tack, så skönt att läsa, ibland svajar min övertygelse när man läser och ser nyh..”

  • En läsare » Övertygelse!:  ”Tack, tack, tack för att du sätter ord på mina tankar. Det här har jag funderat ..”

  • Ann-Charlotte » Glutenfri äppelpaj utan vitt socker :  ”Svenska äpplen, testa med skal.”

  • Lisbet Sultan » ALP-diet, hur går det ? :  ”Är intresserad”

  • Runep » Semester i Spanien!:  ”https://www.dn.se/sthlm/smittan-okar-i-stockholm-for-femte-veckan-i-rad/”

  • Catarina Sörensen » Semester i Spanien!:  ”Låter härligt, det är du värd!”

  • Åsa » Kvinna under 70...:  ”mRNA-vaccintekniken bygger på många års forskning när man utvecklat vaccin för b..”

  • andreas » Tid med 4-veckors bebis...:  ”Bra skrivet! Vi känner igen oss så mycket i det du skriver! Känns omöjligt att f..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln