Livets lärdomar

År 1995 jobbade jag på en företagshälsovård på Arlanda flygplats. Jag var 23 år, jag jobbade där 9 månader och har nog aldrig lärt mig så mycket någonsin på någon arbetsplats.

 
Jag lärde mig (genom en broschyr i broschyrstället) att det fanns en helt ny lag mot sexuella trakasserier på arbetet.
Jag anmälde då en tidigare chef som tyckt att jag skulle ligga med honom för att jobba kvar och blev därmed den första i Sverige att prova den nya lagen (jag förlorade. Borde ”inte ha jobbat kvar om det var så jobbigt” enligt domstolen. Men jag vann ändå. För jag satte ner foten.).
 
Jag lärde mig en jäkla massa personnummer när jag sorterade in journaler.
 
Jag lärde mig det nya husläkarsystemet.
 
Jag lärde mig att det kunde pågå hemliga relationer på jobbet. Och om det uppdagades, vilket det gjorde, så blev den manlige chefen kvar och kvinnan placerades någon annanstans. Karin. Hon var grym.
 
Jag lärde mig också att man kunde hålla ”sluta-röka-kurser” fast man själv rökte, mycket munspray och tuggummi. Också grymma Karin.
 
Jag lärde mig att socker i kaffe och te inte var bra, det fanns inget socker där ”vi är ju en företagshälsovård”, så jag slutade då med det.
 
Jag lärde mig göra hörselundersökningar på piloter.
 
Jag lärde mig att piloter inte fick flyga på två dagar efter att de tagit influensavaccin.
 
Sen lärde jag mig så mycket från syster Harriet.  Hon var över 60 år och hade varit sjuksköterska länge. Bland annat hade hon jobbat mycket i Afrika. Hon pratade om Malaria. Att biverkningarna från Malaria-profylaxet var så mycket värre än att ”få malaria och behandla”.  Det var första gången jag hörde det tänket. Det har kommit tillbaka till mig många gånger, även om jag inte tänkte så mycket på det just då.
 
Snabbspola till -2008. Min arbetsgivare var plötsligt väldigt oroade över att alla skulle få influensa och vara hemma och o-produktiva flera veckor. De bjöd på årets vaccin. Inte för att jag brukade vara sjuk men jag hängde på. Jag blev sjuk i 3 dagar efter sprutan. Med karensdag och allt. Då mindes jag det där med piloterna. Och att vissa biverkningar var värre än att behandla sjukdomen.
Jag bestämde mig för att inte ta ett influensa-vaccin någonsin igen.
-2009 var det svårt att undvika då man blev jagad med svin-influensa-vaccin på stan, men jag lyckades ändå.
 

Snabbspola till -2020. När jag låg där sjuk i Covid kändes det eländigt. Såhär efteråt så var det inte så farligt. Det jobbiga var att vara sjuk och samtidigt ensam ansvara för ett friskt barn. Och smaken och lukten. Beskrivs som ett ”milt symtom” men för mig är det inte milt att inte kunna äta och dricka gott.
 
Men jag håller fast. Jag har tagit mig igenom det. Och inte i onödan. ”Bättre att behandla symtomen” (i alla fall om man inte är riskgrupp)
Idag kom en studie som visar att min kropp hjälper mig nu. Att jag blir mindre sjuk nästa gång. Att det långsiktiga immunförsvaret aktiveras. I 60-70 år.
Så mitt beslut att aldrig mer ta ett influensa-vaccin står fast tills vidare.
 
Tack till Harriet, Karin, Magnus, Britt och LiseLotte på företagshälsovården på Arlanda för de pusselbitar jag fick med mig!

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Nisse Hult » Kvinna under 70...:  ”https://blogs.mercola.com/sites/vitalvotes/archive/2021/06/17/report-vaccinated-..”

  • Berit Malmström » Livets lärdomar :  ”Jag förstår ditt tänk, började inte ta vaccin mot säsongsinfluensa förrän jag fy..”

  • Tea » Jag är trögfattad...?:  ”Bra skrivet! Litar på mitt immunförsvar. Hade rödahund 1980, tog därför aldrig v..”

  • Eva » Gör det bara!:  ”Träna med SVT funkade också :). Kanske inte log så mycket bara..........”

  • Lotta » Jag är trögfattad...?:  ”Jag är precis lika trögfattad som du en sjukdom som är så dödlig att jag måste ..”

  • Catarina Sörensen » Jag är trögfattad...?:  ”Tillägg till min förra kommentar: Du är verkligen INTE trögfattad! :-)”

  • Weronika » Jag är trögfattad...?:  ”Exakt så! ”

  • Christina Persson » Jag är trögfattad...?:  ”Suveränt skrivet!!! Tack för det!!! ”

  • Marie-Louise Ekenberg » Jag är trögfattad...?:  ”Skönt att höra mina tankar❤️Tack vi är på samma båt”

  • Angela Möller » Jag är trögfattad...?:  ”Mycket bra skrivet❤tack!”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln