Rörelseglädje!

Rörelseglädje och träning. Jag funderar ju mycket på det.
Funderar mycket mer än utövar för att var ärlig... (fast jag har kommit igång IGEN med träningen sedan 4-5 veckor tillbaka, jag är en extrem träningsperiodare som lätt får glädje av träning men det är skört så glädjen går också över fort och pauserna kan då bli väldigt långa...).

I helgen pratade jag och en kompis om våra upplevelser av brännbollen i skolan.
Båda hade vi olika "trauman" av det och ser det som igår framför oss (fast det var typ 30 år sedan!). Man hör ropen: "Ta det breda racketet då, TA DET BREDA!!!" och sen hör man "Lyra, lyra". Man ser framför sig hur en halv skolklass springer framåt och är alldeles för nära när man ska göra tredje och sista försöket med det BREDA slagträet...
Man är huvudperson fast man inte ens vill delta och det är fruktansvärt att vara det när det är ett område man inte behärskar.
Jag har inte spelat brännboll sedan dess. Vid "roliga event" på jobbet och liknande så vägrar jag. Jag är vuxen nu och jag behöver inte. Så jag säger nej.

Hörde en lärare på Idrottslärarhögskolan säga att hon  numera lärde ut att "spela inte brännboll med barn". För det var det bland det mest traumatiska man kunde utsätta barn för inom idrotten... Det går framåt, tack för det!

Rörelseglädje är ju så viktigt att den kommer tidigt och blir rolig istället för ett trauma.
Det glädjer mig att min son redan har en idrottslärare i skolan, och (inte Astrid 60 år som fick agera både vanlig lärare och "gympalärare" som när jag var liten...). Det glädjer mig att han har möjlighet att prova på olika sporter (just nu parkour och fotboll). För jag vill verkligen att glädjen ska hålla i sig! Och sen, jag har sagt det förut, kan vi sluta prata så mycket om rörelse/vikt ? Kan vi inte separera de två lite mer, tack...
Träning och rörelse styr ditt välmående på otroligt många sätt! En piggare mer fokuserad hjärna och ett starkare hjärta, en starkare och smidigare kropp som du har stor glädje och nytta av.  Men hetsa inte med träning för att du ska kunna äta en chipspåse. Hetsa med träningen för att den får dig att må bättre, på kort OCH lång sikt.
Kosten använder vi för viktminsking. Träning för massor av annat. Och alla kan träna. I alla åldrar, i alla fysiska skick. Och det blir troligen viktigare och viktigare ju äldre du blir så sluta inte!

Jag tränade som sagt inte och gick inte på några aktiviteter (fysiska) före jag var 30 år gammal. Genom träningen idag bearbetar jag fortfarande i mångt och mycket idrotten i skolan. Där killarna körde över en fullkomligt med sin fysiska styrka och där en miss framför mål kunde göra att man blev slagen på rasten.
Det tog ända fram till gymnasiet innan jag fick en vettig idrottslärare och "bättre sent än aldrig", men det var många år då jag inte kände mig annat än fel och dålig, och HUR hittar man då rörelseglädje?!??! Det gör man inte- man gör något man är bra på istället- typ läser en bok väldigt snabbt.

Idag har jag sprungit ett flertal lopp. Går på gym. Lyfter hantlar. Går på yoga. Gruppträning. Löpträning på jobbet. Massor av saker som utmanar och skapar olika typer av rörelseglädje.  Och kan jag så kan du och alla andra!

Men jag spelar inte brännboll...

Etiketter: träning

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Eva » Statistik och fakta :  ”Jag har hittat din blogg och tycker om att läsa den, den är ett litet ljus i tun..”

  • Nisse Hult » Statistik och fakta :  ”Klockrent igen om den galenskap som pågår i landet ”

  • Catarina » Statistik och fakta :  ”Jag håller med dig helt och hållet. Denna galenskap måste få ett slut!”

  • Nisse Hult » Är du i riskgrupp?:  ”Hej! Klockrent Ordet riskgrupp är så himla felspecat redan från dag 1 men vad ka..”

  • Therese » Är du i riskgrupp?:  ”Klockrent! Så bra sammanfattat, tänk om det nådde ut i media istället för all sk..”

  • Katarina » Påsk -2021 Covid 19:  ”Ja, visst är det konstigt! Alla risker verkar vara ok utom risken att bli smitta..”

  • Eva » Påsk -2021 Covid 19:  ”Som vanligt väldigt bra skrivet! Glad påsk! Eva”

  • Anna-Lena Valler » Påsk -2021 Covid 19:  ”Tack för bra inlägg, ”

  • Birgitta Höglund » Ny fin bok från Birgitta Höglund!:  ”Hej och tack för fina ord om min bakbok. Så glad att den kommer att användas hos..”

  • Catarina » Hälsans tid är nu!:  ”Precis vad jag har tänkt hela tiden. Det är inte coronaviruset som hotar folkhäl..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln