Mer Nitritfritt!

Efter att i helgen besökt gårdar med nitritfritt kött vill jag påminna om detta:

WHO (Världshälsoorganisationen)har gått ut och varnat för att rött kött är cancerframkallande och det finns på en lista med cancerframkallande varor, tillsammans med bland annat cigaretter.

Vissa suckar och säger ”jaja, man får cancer av allting nu för tiden” och fortsätter äta som vanligt, medan andra blir vegetarianer när de hör detta.

Min syn är den att man ska hålla isär begreppen lite.
Att rött kött framkallar cancer finns inga tydliga belägg för. Kött ingår i vår ursprungskost och det vore märkligt om den kosten plötsligt ska ta död på oss eller göra oss sjuka…
Nu pratar jag såklart om ”friskt” rött kött. KRAV-märkt, naturligt, där djuren fått äta sin naturliga föda och inte fått massa antibiotika. Billig korv är något heeeeelt annat och bör därför behandlas på annat sätt i diskussionen.

Det man tror och sett en koppling till, och jag är en av de som tror just så, är att det är nitriten som är boven. Det är DEN man ska se upp med, och inte nödvändigtvis kött i sig.
Så nu måste vi utnyttja vår konsumentmakt!  Ni (som är som jag) som gillar att äta salami, bacon, korv och skinka lite då och då måste börja ställa krav att vi ska få dessa produkter nitrit-fria, för det går och det finns!
Nitriten gör köttet mer rosa och förlänger hållbarheten något, men det klarar vi oss bra utan.

Kliv fram i charkdisken och fråga om det finns något utan nitrit. E250 är ett annat namn. Säg att ni inte vill köpa för att nitrit är tillsatt.

Något som är bra att veta är att KRAV inte tillåter nitrit inom sin märkning. Så till julen köper ni alltså KRAV-märkt julskinka om ni är måna om hälsan och grisen. (Ekologiskt räcker inte!!!)

Dock är varor som t ex salami (som ju är så gott…) svåra att få tag i utan att nitrit är tillsatt.
Ni som har tips på nitritfritt bacon, salami, skinka– tipsa mig gärna! Så kan vi hjälpas åt att peppa de leverantörerna och handla från dem så att fler förhoppningsvis hakar på. Tillsammans kan vi förändra!

Här är mina tips:
Franzens charkuterier
Resta gård


 

Etiketter: diverse kost

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Staffan » Mer Nitritfritt!:  ”Jag är övertygad om att nitrit är totalt onödigt. Den tillsätts enbart för färge..”

  • Bengt D Nilsson » Mer Nitritfritt!:  ”Jag sökte efter mer information om nitrit och hittade denna sida: http://www.kos..”

  • Eva » Frukost, ”ny” produkt!:  ”Kul! Är den kokbar?”

  • Jenny » Min nya diet...:  ”Har åxå ätit ALP sedan i februari, de första veckorna var väl inte roligast... ..”

  • Birgitta Höglund » Supergod smörsås till fisk!:  ”Åh, det där såg ju fantastiskt gott ut, så roligt att du är tillbaka på LCHF-väg..”

  • Svärmor » 10 år med LCHF !:  ”Du är fantastisk !”

  • Effie » ALP frukost T1:  ”Jag gav upp ALP. Behåller visst tänk (grönsaker, undviker mejerier men inte till..”

  • jerry colin » ALP-diet, hur går det ? :  ”Cureidea keto factor fastest way to get into ketosis supplements for weight l..”

  • Nisse Hult » Stora frukostar !:  ”Och var är fettintaget om jag får fråga?”

  • Effie » ALP-diet, hur går det ? :  ”Jag har kommit till den fasen I ALP som man ska kunna hålla resten av livet. Den..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln