Mer Nitritfritt!




Efter att i helgen besökt gårdar med nitritfritt kött vill jag påminna om detta:
WHO (Världshälsoorganisationen)har gått ut och varnat för att rött kött är cancerframkallande och det finns på en lista med cancerframkallande varor, tillsammans med bland annat cigaretter.
Vissa suckar och säger ”jaja, man får cancer av allting nu för tiden” och fortsätter äta som vanligt, medan andra blir vegetarianer när de hör detta.
Min syn är den att man ska hålla isär begreppen lite.
Att rött kött framkallar cancer finns inga tydliga belägg för. Kött ingår i vår ursprungskost och det vore märkligt om den kosten plötsligt ska ta död på oss eller göra oss sjuka…
Nu pratar jag såklart om ”friskt” rött kött. KRAV-märkt, naturligt, där djuren fått äta sin naturliga föda och inte fått massa antibiotika. Billig korv är något heeeeelt annat och bör därför behandlas på annat sätt i diskussionen.
Det man tror och sett en koppling till, och jag är en av de som tror just så, är att det är nitriten som är boven. Det är DEN man ska se upp med, och inte nödvändigtvis kött i sig.
Så nu måste vi utnyttja vår konsumentmakt! Ni (som är som jag) som gillar att äta salami, bacon, korv och skinka lite då och då måste börja ställa krav att vi ska få dessa produkter nitrit-fria, för det går och det finns!
Nitriten gör köttet mer rosa och förlänger hållbarheten något, men det klarar vi oss bra utan.
Kliv fram i charkdisken och fråga om det finns något utan nitrit. E250 är ett annat namn. Säg att ni inte vill köpa för att nitrit är tillsatt.
Något som är bra att veta är att KRAV inte tillåter nitrit inom sin märkning. Så till julen köper ni alltså KRAV-märkt julskinka om ni är måna om hälsan och grisen. (Ekologiskt räcker inte!!!)
Dock är varor som t ex salami (som ju är så gott…) svåra att få tag i utan att nitrit är tillsatt.
Ni som har tips på nitritfritt bacon, salami, skinka– tipsa mig gärna! Så kan vi hjälpas åt att peppa de leverantörerna och handla från dem så att fler förhoppningsvis hakar på. Tillsammans kan vi förändra!
Här är mina tips:
Franzens charkuterier
Resta gård
Kommentera gärna inlägget:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Eva » Statistik och fakta : ”Jag har hittat din blogg och tycker om att läsa den, den är ett litet ljus i tun..”
-
Nisse Hult » Statistik och fakta : ”Klockrent igen om den galenskap som pågår i landet ”
-
Catarina » Statistik och fakta : ”Jag håller med dig helt och hållet. Denna galenskap måste få ett slut!”
-
Nisse Hult » Är du i riskgrupp?: ”Hej! Klockrent Ordet riskgrupp är så himla felspecat redan från dag 1 men vad ka..”
-
Therese » Är du i riskgrupp?: ”Klockrent! Så bra sammanfattat, tänk om det nådde ut i media istället för all sk..”
-
Katarina » Påsk -2021 Covid 19: ”Ja, visst är det konstigt! Alla risker verkar vara ok utom risken att bli smitta..”
-
Eva » Påsk -2021 Covid 19: ”Som vanligt väldigt bra skrivet! Glad påsk! Eva”
-
Anna-Lena Valler » Påsk -2021 Covid 19: ”Tack för bra inlägg, ”
-
Birgitta Höglund » Ny fin bok från Birgitta Höglund!: ”Hej och tack för fina ord om min bakbok. Så glad att den kommer att användas hos..”
-
Catarina » Hälsans tid är nu!: ”Precis vad jag har tänkt hela tiden. Det är inte coronaviruset som hotar folkhäl..”
Bloggarkiv
- ▼ 2021 (19)
- ► 2020 (127)
- ► 2019 (132)
- ► 2018 (73)
- ► 2017 (47)
- ► 2016 (30)
- ► 2015 (74)
-
►
2014 (149)
- ► december (11)
- ► november (7)
- ► oktober (11)
- ► september (5)
- ► augusti (6)
- ► juli (5)
- ► juni (15)
- ► maj (14)
- ► april (6)
- ► mars (26)
- ► februari (24)
- ► januari (19)
-
►
2013 (448)
- ► december (23)
- ► november (38)
- ► oktober (24)
- ► september (43)
- ► augusti (42)
- ► juli (35)
- ► juni (48)
- ► maj (43)
- ► april (45)
- ► mars (37)
- ► februari (33)
- ► januari (37)
-
►
2012 (393)
- ► december (30)
- ► november (29)
- ► oktober (33)
- ► september (32)
- ► augusti (28)
- ► juli (19)
- ► juni (37)
-
►
maj (38)
- Frukost på stan!
- Varför blir det aldrig lättare...???
- Visst kan vi...?
- Uppskattad vardags eller festrätt
- ► april (35)
- ► mars (38)
- ► februari (22)
- ► januari (52)
-
►
2011 (663)
- ► december (55)
- ► november (51)
- ► oktober (52)
- ► september (54)
- ► augusti (56)
- ► juli (46)
- ► juni (44)
- ► maj (57)
- ► april (62)
-
►
mars (68)
- Om jag bara får säja EN sak...
- Dagens delikatess
- TACK för era presentationer!
- Shoppat loss i ostbutiken...
- God morgon!
- ► februari (55)
- ► januari (63)
- ► 2010 (142)
Länkar
Etikettmoln
förskola fest hälsa -21 matlåda lchf torsk skinka påsk vitkål allergier 5:2 sexuella trakasserier graviditet, vikt lchf middag thai grädde restaurang barnvagn pizza veckans middag kostrådgivarna soppa pasta pannkaka socker fett choklad veckokalender katter hälsoeffekter lchf vikt efterrätt graviditet lchf bröd graviditet ägg grönsaker fisk kostrådgivning snabbt träning diverse diverse kost frukost restaurang köttfärs tillbehör kyckling produkter barn nötkött funderingar resor artiklar ost fläskkött barnmat vin skaldjur korv grillat jul paj före & efterbilder kolesterol glass bloggtips livsmedelsverket nyår instagram föreläsningar vakna hälsa fettskola kokböcker lekland hus alp chili kiropraktor godis tänder metoo
melins.se
28 oktober 2019 16:32:08
Finns på både ICA Supermarket och ICA Kvantum nära mig.
Vad gäller skinka så är min erfarenhet att den italienska ofta är nitritfri och den spanska har nitrit.
I affärerna jag handlar i så finns det gråa "tyska" korvar utan nitrit.
23 oktober 2019 13:51:27
Numera brukar jag köpa Kravmärkt skinka. Senast fanns den ej i butik, men dom beställde in den åt mig (från Gotland). Mycket gott!
Hade gärna köpt Kravmärkt bacon om det fanns.
Det finns studier som tyder på att nitrit kan vara skadligt. Men oavsett om den är det eller inte tycker jag det är dumt med onödiga tillsatser.
På tal om onödiga tillsatser så är det också väldigt vanligt med socker i gravad lax. Jag själv har alltid gravat med bara salt, och föredrar den så. Den blir mer sladdrig när socker är tillsatt. Men många gillar nog den söta smaken.
Härligt med KRAV-skinka! Har tyvärr aldrig sett till KRAV-bacon
6 oktober 2019 18:28:16
Jag har funnit stöd för att nitrit (tillsatt på onaturlig väg) i kött inte är nödvändigt och kan vara cancerframkallande. Jag gillar bacon. Men det är inte nyttig mat.
25 september 2019 10:19:42