Nu räcker det! Godis är inte bara ett "färgglatt mys"!

Vi äter generellt sett för mycket socker i Sverige- det är de flesta överens om. Socker är inte bara tomma, onödiga kalorier utan det har även en rad negativa effekter på hälsan och det är något vi därför bör ge med stor försiktighet till våra barn.

 
Enligt WHO (Världshälsoorganisationen) bör sockerintaget för ett barn max bestå av 12 gram socker per dag. Det är ca 4 sockerbitar och det är otroligt liten mängd. Med tanke på att socker tillsätts i en rad livsmedel där många konsumenter inte ens är medvetna om att socker är tillsatt, så är alltså utrymmet för att t ex äta godis och hålla sig inom rekommendationerna i stort sett omöjliga att hålla sig inom.  Så vad gör vi då? Förbjuder godis och sötsaker?

Jag är ingen ”socker-taliban”, som en del gärna kallar oss som jobbar aktivt för folkhälsa. Jag missunnar inte barn lite godis på lördagen, det är inte det som detta handlar om, det handlar om att godiset och sockret tar över på platser där det inte alls har att göra! Och det gör att föräldrar hamnar i fler konflikter med sina barn. Eller inte vill ta konflikten utan bara vill göra barnen nöjda. Och det skadar våra barn!

Jag gick själv i mellanstadiet på 80-talet när självplock av smågodis började komma. Min familj bodde på landet utanför Karlstad. Butiken som fanns för detta nya spännande sätt att handla godis  tror jag hette ”Smått och Gott” och jag och en kompis åkte buss dit, 2,5 mil, några gånger. Det var ett äventyr! Valfriheten var stor men godispåsar och budget var liten. Vi gladdes åt varenda bit godis vi valt ut från vår lilla veckopeng.

Nu, 30 år senare, är bilden en helt annan. Utbudet av godis och sötsaker är enormt! De små påsarna har bytts ut till gigantiska hinkar att lägga plock-godiset i. Och få är de barn som med buss behöver resa 2,5 mil för att få tag i smågodis. Tillgängligheten är utom all rimlighet. Och alla vet att tillgänglighet ökar konsumtionen, detta är ju bland annat ett av skälet att Systembolaget existerar-att för folkhälsans skull reglera tillgängligheten.

Nu möter vi godis när vi är ute i helt andra syften än att handla livsmedel.
Vi möter det på IKEA-varuhuset när vi ska handla möbler. Vi möter det på byggvaruhusen när vi handlar skruv och hammare. På växthusen när vi handlar vårblommor till trädgården. I helgen var jag tvungen att ta mig igenom en gigantisk godisavdelning för att ta mig till restaurangen på en vägkrog där jag skulle äta lunch. Och vi möter det i kassan. Där handlarna vet att det är så svårt att värja sig. Både för vuxna och för barn. Och jag menar verkligen I KASSAN. Om vi lyckas snirkla oss förbi allt godis på vägen fram till betalningen så kan vi ge oss på att där ligger en låda choklad när vi ska utföra vår betalning.
Jag anser att detta ska förbjudas! Som ett del i ett långsiktigt folkhälsoarbete skall godis endast säljas på ställen som säljer livsmedel. Det ska bort från byggvaruhus och biografer. Det ska inte finnas godisavdelningar på restauranger.

Att tro, och lämna över ansvaret, att föräldrar ska reglera detta för sina barn är att vara naiv. Denna, helt sjuka, tillgänglighet på godis gör att både vuxna och barn konsumerar mer godis. Lördagsgodis blir söndagsgodis och onsdagsmys. Heldagar som ska firas med godis och sött blir fler och fler. Och vi konsumerar mer. Precis som vi skulle konsumera mer alkohol om det låg vid kassan när vi köper ny soffa eller gräsklippare. Det är så det fungerar.

Jag tycker staten har ett ansvar att reglera detta. Och jag tycker att handlarna har ett ansvar. Bort med godiset från kassorna! Erbjud inte bara stora godispåsar och hinkar utan erbjud även mindre godispåsar. Sälj inte godis i butiker som inte är avsedda att handla godis på. Hjälp föräldrar att kunna göra bättre val. Hjälp barn att inte utsättas för dessa frestelser hela tiden och överallt.

Vi måste komma ihåg att sockret skadar!  Att det inte bara är något ”färgglatt mys” utan en direkt orsak till kroniska sjukdomar som diabetes typ 2, demens och hjärtsjukdom.

Detta inlägg har jag skickat vidare till folkhälsominister Gabriel Wikström.
Etiketter: diverse kost barn godis

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Eva » Övertygelse!:  ”Blir lite tröstad av dina ord ändå, det finns fler därute som bara inte accepter..”

  • Katarina » Övertygelse!:  ”Du har 100% rätt. Vi behöver rakryggade människor nu. Tack!”

  • anna-lena » Övertygelse!:  ”Tack, så skönt att läsa, ibland svajar min övertygelse när man läser och ser nyh..”

  • En läsare » Övertygelse!:  ”Tack, tack, tack för att du sätter ord på mina tankar. Det här har jag funderat ..”

  • Ann-Charlotte » Glutenfri äppelpaj utan vitt socker :  ”Svenska äpplen, testa med skal.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln