Mat till bebis

Nu har Eric (redan!!!) varit på sin 6-månaderskontroll. Vi har världens trevligaste sköterska på BVC och hon pratar om gröt. "Han äter gröt nu va?".  För någonstans, på något sätt, så har de fått för sig att industriproducerad gröt tydligen är superbra för bebisar att äta. "För det är ju viktigt med järnet och det är ju tillsatt och så"... Mmm...  Inte bara järnet som är tillsatt tyvärr utan även annat skit, bland annat maltodexrin, en supersnabb kolhydrat som finns i många sportdrycker.  Turbo-energi i pulverform med lite gluten och oljor i, är det vad min bebis behöver? Nej!

Jag har provat göra egen gröt. Bovetegröt (äckligt tyckte jag!) och kokos/mandelgröt (gott tyckte jag!) men Eric spottar ut. Och det är DET ENDA han spottat ut. Han har smakat många grönsaker, äggröra, ost, fisk, kött, frukt och endast gröten har varit bläää, så varför ska jag hålla på?
Nu har jag släppt gröt-grejjen. Han äter lite fruktpuré eller vanlig mat till frukost. Eller äggröra. Kompletterat med lite "järn-röra" utifall det nu skulle vara så att det tillsatta järnet i industri-gröten är så nödvändigt... (jag tänker att järnrika livsmedel som kött och ägg är bättre...). "Järnröran" består av mixade o-svavlade aprikoser, vatten och lite pumpakärnor. Järnrikt och gott!

"Det ser ut som bajs", sa 7-åringen och det må så vara, men aprikoser innehåller bra med järn och jag tycker då att det är ett bra komplement till Erics kost. Den brunaktiga färgen beror på att svavel tillsätts i torkningsprocessen av frukterna för att behålla färgen samt för att öka hållbarheten. De produkter som är ekologiska svavlas däremot inte. Detta gör att färgmolekylerna bryts ner och aprikoserna får ett brunare utseende.

För övrigt lagar jag mat-puréer åt honom. Men varje middag får han även smaka av vår mat, jag tänker att det är bra att prova många olika smaker. Och framförallt att det ÄR smak på maten! Och Eric älskar ost... Cheddar, herrgård, chevre har han hunnit prova.
I förrgår testade jag att mixa en bit kyckling, morötter, lite ärtor, och kryddade med vit/svartpeppar och mycket curry! En chansning helt klart, men han gillade det skarpt.
Fruktpuréer kan jag köpa färdiga, ekologiska, och ha som mellanmål/lite komplement till kosten. Kosten som för övrigt består av aming fortfarande, samt några flaskor ersättning i veckan, det måste funka praktiskt också...

Etiketter: barnmat

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln