Pulled Pork LCHF

Ja, nu provade vi också Pulled pork..
Tiden har avskräckt. Laga mat i 6 timmar...? Fast nu "lagar man ju inte mat" utan ugnen sköter ju detta, men man bör ju hålla sig hemma/i närheten.

Vill man göra det superenkelt har man en färdig sås, dock är det mycket socker i de flesta BBQ-såser tyvärr... Vi inspirerades av Åse och gjorde vår egen. Med egen touch. Och utan att koka ihop den. När den ändå skulle vara 6 timmar i ugnen behöver man inte koka ihop den innan, så resonerades det här och vi sparade en kvart ;)

Det blev ganska mycket vätska så efter ca 3 timmar silade jag bort lite sås och denna kan med fördel serveras till maten sen för de som vill ha extra krydda. Eller sparas till en annan gång.

Barbequesås
Recept till 1-2 kg fläskkarré

1 dl vatten
1 dl chilisås (Ica Ett gott liv är låg i sockerhalt) eller ketchup som är steviasötad
0,5 dl äppelcidervinäger
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
1,5 msk worcestershiresås
1 dl finhackad rotselleri
1 msk dijonsenap
2 msk honung
1 msk oxfond 
1/2 msk paprikapulver
1 msk rökt paprikapulver
1 tsk chilipulver
ev 1/2 msk liquid smoke


Finhacka lök, vitlök, rotselleri. Stek dem i smör i stekpanna tills det blivit gyllengult. Tillsätt vatten och fond. Rör och tillsätt sedan övriga ingredienser. Smaka eventuellt av med salt/peppar. Vi hade det bara på köttet.

Pulled Pork
Recept ca 5 personer

1 kg karré i bit
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
salt, peppar, chilipulver
Barbequesåsen


Sätt ugnen på 125 grader.
Salta och peppra köttet rejält och lägg det i en lergryta eller gryta med lock som tål värme. Skala och klyfta den gula löken och lägg runt köttet. Skala vitlöken och lägg även den runt köttet.
Häll barbequesåsen över köttet och löken.
Låt gå i ugnen i ca 6 timmar och dra sedan sönder karrén med två gafflar så det fördelas med såsen.

Låt gärna stå och dra några timmar eller någon dag. Serveras ljummen och är enkelt att värma på precis innan servering.

Jag kan också rekommendera att göra så mycket som du har gryta till. Dvs gärna 2 stycken 1 kg-bitar. Kan frysas in och ätas närsomhelst och hursomhelst till vadsomhelst.

Våra tillbehör:
Guacamole, syltad skivad rödlök (sjud 1 rödlök med lite äppelcidervinäger och 1 msk sukrin i smör ca 20 minuter på låg värme), gurka, paprika, coleslaw (vitkål passar superbra till!), gräddfil och BBQ-sås om man ville krydda till det lite extra.

Detta är billig och praktisk mat! Beroende på tillbehör såklart. Men 1 kg fläskkarré i bit kostade ca 40 kr och med vitkål och en sallad till blir det en verkligt god budgetmiddag.
Sen kan man ju såklart lyxa om man vill och hur mycket man vill. Ett gott rödvin till köttet fungerar utmärkt. Eller bubbelvatten...:)

Etiketter: fläskkött

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • ingrid » Nu är jag väldigt arg...:  ”Skuld och skam hindrar alltför många att våga träda fram när de utsätts för grov..”

  • Jenny » Dessa jävla kanelbullar!:  ”Så bra skrivet!!! Jag brukar köra med den jämförelsen om alkoholen... när någon ..”

  • åse » LCHF-frallor:  ”Omnomnom! Kram på dig! ”

  • Eva » På paradisön! Bilder:  ”Minns när jag var på 3 dygns dyktur till Similan islands. All mat lagades ombord..”

  • ingrid » I Malaysia !:  ”Fina bilder på vacker natur kombinerat med lite reseanteckningar från Er resa lå..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln