ÄNTLIGEN - Rapporten från SBU klar

Idag är en stor dag för LCHF, lågkolhydratkost.

SBU, Statens beredskap för medicinsk utvärdering, har efter 2 års genomgång av studier och senaste vetenskapen lagt fram sin 500-sidiga rapport om vilken kost som har bäst effekt vid viktnedgång.
Svaret? LCHF-kosten.


Något som i förlängningen, förhoppningsvis inte alltför långt borta, kommer leda till att sjukvården måste lära sig mer och uppdatera sina kostråd till överviktiga patienter.

SBU:s expertgrupp slår fast:

-Motion har endast marginell effekt på viktnedgång på individnivå. (motionen har hälsofördelar, men att träna sig ner i vikt har många misslyckats med i tron att det är de själva som är misslyckade och inte metoden ”träning för viktnedgång”)

-Det inte går att dra några slutsatser om sambandet mellan lågkolhydratkost – oavsett typ av fettinnehåll – och hjärt-kärlsjuklighet. (jag tror ju inte att vi från och med nu kommer slippa skrämselrubriker i kvällstidningarna men på sikt kommer de att försvinna, för man ser ingen koppling!)

Och lågkolhydratkosten visar sig inte bara vara ofarlig för hälsan. Man visar till och med att den kan ha ökade hälsoeffekter:

- Större ökning av HDL-kolesterol (”det goda kolesterolet”) utan att ha några negativa effekter på LDL-kolesterol (”det onda kolesterolet”). Detta gäller både den måttliga lågkolhydratkosten, med ett kolhydratintag som underskrider 40 procent av det totala energiintaget, och den strikta lågkolhydratkosten,
där kolhydratintaget uppgår till högst 20 procent av det totala. Den strikta lågkolhydratkosten leder på kort sikt dessutom till förbättrade glukosvärden för personer med fetma och diabetes…”

Vad kommer hända nu?

Denna rapport kan inte ignoreras av sjukvården vid behandling av sjuka och överviktiga. Man tvingas helt enkelt uppdatera sina gamla kunskaper och ändra sina gamla mossiga kostråd. Jag hoppas det inte tar alltför lång tid så att fler patienter måste lida i onödan.
I förlängningen hoppas jag såklart att detta kommer leda till uppdaterade kostråd för friska personer också. Att Livsmedelsverket slutar negligera ny forskning. Att man förstår att det som är bra för överviktiga och sjuka såklart är bra för friska personer som inte vill bli överviktiga och sjuka…

Sen hoppas jag på skolor och förskolor. Att man slutar tramsa med light-produkter där man skapar svängade blodsocker hos barnen istället för att låta dem äta sig mätta på mat som mättar. Att margarin kommer vara ett minne blott. Att man inser att lågkolhydratkost inte ÄR en diet, utan en hälsosam livsstil med diet-effekt.

Men just idag ska jag bara koppla av och njuta av denna rapport. Ett stort steg i rätt riktning. Äntligen!
Vill du läsa den stora rapporten gör du det HÄR

Etiketter: diverse kost artiklar

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Eva » Övertygelse!:  ”Blir lite tröstad av dina ord ändå, det finns fler därute som bara inte accepter..”

  • Katarina » Övertygelse!:  ”Du har 100% rätt. Vi behöver rakryggade människor nu. Tack!”

  • anna-lena » Övertygelse!:  ”Tack, så skönt att läsa, ibland svajar min övertygelse när man läser och ser nyh..”

  • En läsare » Övertygelse!:  ”Tack, tack, tack för att du sätter ord på mina tankar. Det här har jag funderat ..”

  • Ann-Charlotte » Glutenfri äppelpaj utan vitt socker :  ”Svenska äpplen, testa med skal.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln