5:2-dieten, en trend-diet?

5:2 är hett nu. Riktigt hett. Det märks på arbetsplatsen och i bekantskapskretsen. "Jagkör5:2nu...".

5:2-dieten innebär kort att man 5 dagar äter "som vanligt" och 2 dagar äter enbart ca 500 kalorier, dvs något som egentligen motsvarar en svältkost.
Det finns fördelar med periodisk fasta. Många har tappat sina "sista kilon" med hjälp av det. Och många säger att det är lätt att följa.
Det finns troligen hälsofördelar som t ex att man minskar tillväxthormon som IGF-1, vilket (eventuellt) minskar risken för cancer.
Och att bli av med osund övervikt är ju också en hälsovinst i sig.

Dock tror jag faktiskt att detta är en "trend-diet". Kanske kommer jag ha fel, det visar sig om något år eller två. Men att två dagar i veckan svälta sig och i princip inte äta något alls medför olika konsekvenser socialt som jag kan tänka mig kan vara svåra att upprätthålla en längre tid. 
Dessutom är det fortfarande viktigt vilken kost vi äter, inte ett hysteriskt kalori-räknande.

För ätstörda personer med ett onormalt ätbeteende (nu kanske några blir arga, det brukar bli så när jag nämner ordet ätstörd men jag håller fast vid det) är denna form av att göra mat till räkneexempel lika dåligt som att gå på VLCD (very low calory diet- olika typer av pulverdieter). 
Och teorin att man kan äta vad som helst 5 dagar och att det inte spelar någon roll för hälsan så länge jag äter 500 kalorier två veckodagar tror jag helt enkelt inte på. Men det kan visa sig att jag har fel där också...

Att kombinera en sund lågkolhydratkost tillsammans med fastedagar för att få igång en fettförbränning, för en person med ett sunt förhållningssätt till mat- det är däremot något som jag välkomnar, och jag jobbar med den typen av kostrådgivning till mina kunder. Det vill säga en individuell anpassning, för detta är inte bra för alla. Och heller inte dåligt för alla.

Är 5:2 en "trenddiet" eller kommer den hålla i sig? Vad tror du? Har du testat?
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln