Fett är farligt! Dagens Mai-Lis Hellenius...

Idag får vi reda på, via en artikel i DN Debatt, som du kan läsa HÄR, att "De populära fettdieterna är ett hot mot folkhälsan". Och SVT, TV4 och Aftonbladet hakar på direkt. Gärna med lite egna kreativa journalistiska tillägg som ska skrämma upp ytterligare. 

Vad står det i artikeln? 

"Svenskar lever allt längre och det beror på att dödligheten i kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke har halverats de senaste decennierna..."

Härligt och positivt! Vad består då faran av?

"Några svenska läkare liksom andra utan medicinsk bakgrund uppmuntrar till ett ökat eller obegränsat intag av smör, grädde, ost, crème fraiche, bacon med mera. Deras populärvetenskapliga böcker har fått stor spridning, marknadsförda via bloggar, intervjuer och föreläsningar. Officiell svensk statistik visar att försäljningen av smör och feta mejeriprodukter liksom rött kött fortsätter att öka, samtidigt som vi fortsätter att äta mycket socker och salt. En oroväckande utveckling..."

Jag är ju själv en sådan där "annan utan medicinsk bakgrund". Som undrar varför utvecklingen är så oroande, när vi blir friskare och friskare? Och hur ett par års LCHF-ätande redan skapar sådan fara i befolkningen? Och varför ny forskning visar att mättat fett inte är farligt för hjärtat?

Och här ska vi tänka efter enligt artikeln:
"Årsrapporten 2013 från Socialstyrelsen och Statens folkhälsoinstitut visar att antalet kvinnor och män i åldern 35–44 år som drabbas av stroke ökar. Hjärtinfarkt hos unga kvinnor ökar också. Det är främst individer med kort utbildning som drabbas. Denna oroande utveckling manar till eftertanke..."

Här skulle jag kunna skriva hur mycket som helst men jag nöjer mig med ett citat av signaturen "Majoren"Kostdoktorns hemsida:

"Det stämmer säkert att hjärtkärlsjukdom (och även all annan ohälsa) ökar bland lågutbildade och de som har det sämst ställt i samhället, den bilden stämmer nämligen med övriga länder.
Bra mat kräver tyvärr en hyfsad ekonomi, men lever man på ruinens brant är livsmedel baserade på mjöl och socker oftast lösningen om annat också ska fungera.Att artikelförfattarna tror att det är de lågutbildade som köper massa dyra LCHF-böcker med smaskiga recept för att sedan åka till ICA-Maxi och handla gräsbetat kött, färsk fisk, ekologisk avocado och massa färska grönsaker tyder på att man är lika okunnig om verkligheten som den senaste forskningen om orsaker bakom övervikt och sjukdom."


Vissa håller fast vid sin gamla kunskap in i det längsta. Det är inget konstigt. Det är mänskligt och normalt. Man har lagt prestige och karriär i det man tror på och kan inte ändra på det hur som helst. Tråkigt bara att man får skrämma folk hur som helst för att man är professor.

Om någon är orolig och ser Mai-Lis Hellenius ord som sanning så kan i alla fall JAG personligen vara helt lugn.
Jag var nämligen på en föreläsning med Mai-Lis om kost och hälsa för något år sedan. Efter föreläsningen gick jag fram till henne och berättade att jag ätit LCHF-kost i 3 år, hade gått ner 25 kg, hade perfekta blodvärden osv. Också frågade jag henne "Om denna diet är farlig, hur lång tid tar det innan jag kommer märka detta i min kropp?". Då svarade Mai-Lis "Om du är normalviktig och har bra värden så är det ingen fara för DIG, då fungerar det...". 

Precis, bara att somna om med ett ägg och lite majonnäs alltså... För om det är ofarligt för MIG borde detta rimligen också gälla för alla andra som äter LCHF som fått hälsovinster som viktnedgång och förbättrat blodtryck och blodfetter, eller hur...?
 

Etiketter: artiklar

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln