Recept på fiskgrytan!

Den är så god att jag brukar undvika att beställa fisk & skaldjursgryta på restaurang, för att det aldrig blir lika gott!

Använd gärna färsk fisk, men för att göra det billigare så funkar det med fryst. Finns en påse med färdiga fisktärningar (tror det är Findus) med lax och vit fisk blandat, då blir det verkligen snabblagat och enkelt.

Solgul fisk & skaldjursgryta
Recept ca 4 personer

 400 g vit fisk
300 g laxfilé
½ purjolök
½ gul lök
3 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2½ dl torrt vitt vin
1½ fiskbuljongtärning (eller annan buljong… Jag tog hummerfond enbart denna gång)
2 1/2dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
1 pkt á 0.5 g saffran
300 g räkor med skal
2 tsk tomatpuré


 Tina fisken om den är fryst. Skölj och strimla purjon. Skala och hacka löken.
Smält smöret i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs löken ett par minuter tills den blivit glansig och genomskinlig. Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, salt, timjan och basilika. Låt detta fräsa med en kort stund.
Tillsätt vin och buljong. Koka ett par minuter. Rör ner grädde, crème fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter.
Skär fisken i munsbitar, lägg i grytan och sjud i ytterligare 7 minuter.
Skala räkorna. Hetta upp och servera genast, gärna med aioli!

Etiketter: fisk skaldjur

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Eva » Statistik och fakta :  ”Jag har hittat din blogg och tycker om att läsa den, den är ett litet ljus i tun..”

  • Nisse Hult » Statistik och fakta :  ”Klockrent igen om den galenskap som pågår i landet ”

  • Catarina » Statistik och fakta :  ”Jag håller med dig helt och hållet. Denna galenskap måste få ett slut!”

  • Nisse Hult » Är du i riskgrupp?:  ”Hej! Klockrent Ordet riskgrupp är så himla felspecat redan från dag 1 men vad ka..”

  • Therese » Är du i riskgrupp?:  ”Klockrent! Så bra sammanfattat, tänk om det nådde ut i media istället för all sk..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln