Svar från Livsmedelsverket

Nu äntligen fick jag svar.
Mitt mejl först, sedan deras svar.

Vad säger ni? 

Jag ska återkomma mer i denna fråga när tid finns.

"Hejsan!
Jag är gravid och intresserad av kost och hälsa. Äter själv en kost med få kolhydrater vilket får mig att behålla vikt och hälsa.

I boken "Vänta barn" står om graviditetsdiabetes följande:
"Regleringen av blodsockret förändras under graviditeten och det blir svårare att bryta ner socker (glukos)..."

I samband med detta undrar jag hur det kommer sig att ni ändå rekommenderar en kost för gravida med MER kolhydrater (som ju bryts ner till glukos och som alltså blir svårare för en gravid att hantera) än normalt?
Tänker på era rekommendationer om utökade mellanmål i form av frukt och smörgåsar. Och att jag läst formuleringen att man som gravid behöver mer kolhydrater än annars. 
Borde inte detta sannolikt öka risken för graviditetsdiabetes?
Vore väldigt glad och tacksam för ett svar!

Med vänlig hälsning
Veronica Brodin"

SVAR:

Hej Veronica!

Får börja med att be om ursäkt för att du fått vänta på svar. Semestertider och väldigt många frågor är två skäl som tyvärr gjort att dina svar tagit tid.

Har letat i våra texter men inte hittat det du skriver om att vi skulle rekommenderar större andel kolhydrater. Återkom gärna om du ser en sådan text så får vi kika på den.

Under graviditeten behövs lite mer mat för att täcka det extra energibehovet, som du vet. Rekommendationerna gäller mer energi men med samma energifördelning som tidigare (vilket ju kommer att revideras något i och med de nya rekommendationernahttp://www.slv.se/en-gb/Startpage-NNR/ ).

En frukt eller om du hellre vill ta motsvarande mängd bär http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Gravida/ (ex: äpple på bilden) och 1-2 matiga mellanmål (ex: fil med müsli eller fullkornssmörgås med leverpastej och färsk gurka på bilden) motsvarar ungefär den mäng energi som behövs. Många upplever att det är bra med konkreta förslag i stället för att säga mängder i gram. En del tror att man ska "äta för två" och så är det ju inte.

I Livsmedelsverkets konsumtionsmätningar har vi sett att många i Sverige äter för lite frukt/bär, grönsaker och fullkornsprodukter. Därför fyller rekommendationen två syften. dvs blir konkret och uppmuntrar till bättra mat. Detta bör sannolikt inte öka risken för graviditetsdiabetes vid normalvikt och normal motion/rörelse.

När man är gravid försämras kroppens känslighet för insulin. Oftast kompenserar kroppen för det genom att öka sin produktion. Om kroppen inte klarar av att tillverka tillräckligt med insulin stiger halten av socker i blodet. Då får man till slut graviditetsdiabetes och måste bli behandlad för att fostret inte ska ta skada. Graviditetsdiabetes tillhör typ 2.

Socialstyrelsen(som har ansvaret för mat vid sjukdom) rekommenderar dessa varianter på mat i sin vägledning Kost vid diabetes:

Traditionell diabeteskost

Det finns vetenskapligt stöd för att traditionell diabeteskost baserad

på svenska näringsrekommendationer (SNR) har en positiv inverkan

på långtidsblodsocker (HbA1C), främjar viktnedgång samt

förbättrar blodfetter.

Medelhavskost

Det finns vetenskapligt stöd för att Medelhavskost har en positiv

inverkan på långtidsblodsocker (HbA1C), främjar viktnedgång samt

förbättrar blodfetter.

Traditionell diabeteskost med lågt glykemiskt index (GI)

Det finns vetenskapligt stöd för att traditionell diabeteskost med

lågt glykemiskt index har en positiv inverkan

Måttlig lågkolhydratkost

Det finns vetenskapligt stöd för att måttlig lågkolhydratkost har en

positiv inverkan på långtidsblodsocker (HbA1C), främjar viktnedgång

samt förbättrar blodfetter.

De tre första uppräknade mathållningarna kan ses som individuella varianter av SNR och passar in i Livsmedelsverkets kostråd.

De som drabbas av graviditetsdiabetes är ofta överviktiga (enl. socialstyrelsens skrift) och har ett högt energiintag. Ofta är syftet med kostbehandling vid graviditetsdiabetes att begränsa viktuppgång och eftersträva mycket god blodsockerkontroll.

OM risk för graviditetsdiabetes föreligger (enl. socialstyrelsen skrift: Om man har föräldrar eller syskon med diabetes, om man har haft graviditetsdiabetes tidigare, är överviktig eller har fött barn som har vägt mer än fyra och ett halvt kilo.) är individuella rekommendationer att föredra, kopplade till individens vanor. Detta kan ges av barnmorska eller ännu hellre av dietist där detta finns att tillgå. Vår uppgift är att ge generella kostråd, inte individuella kostråd.

Hoppas att detta var svara på dina frågor

med vänlig hälsning

 

Etiketter: livsmedelsverket

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln