Skittråkigt...

Jag blir så full i skratt varje gång det händer...

 

Så fort jag lägger ut recept på något med choklad, efterrätt, bakning, bröd, godis-aktigt på min Kostvägen-sida på Facebook så blir det alltid oändligt mycket mer "likes" och kommentarer än om det är bild på en vanlig middag.

Och det beror ju på att vi så väldigt gärna vill ha kakan och äta den!

Vi vill må bra. Vi vill gå ner i vikt. Vi vill hålla vikten. Men vi vill helst inte försaka något... Vi vill äta allt vi har tyckt om och tycker om.

Detta har Viktväktarna m fl "förstått". Genom räkning och mätning ska man alltså slippa försaka någonting men ändå kunna tappa vikt. Äta godis en hel påsk, välja bort maten men ändå "klara sig på sina points" har jag hört människor som gjort...

Det är bara det att det inte fungerar långsiktigt om det är ett gäng sockerkänsliga/sockerberoende som kämpar med sitt sug.

 

Tänk er följande. En alkoholist på avvänjning. En nikotinist som ska sluta röka. Man hamnar i ett "program" där rökning och alkohol ändå är okej, men mycket mindre än förut...

Dag 1 får rökaren röka 3 ciggaretter, sedan vissa dagar 1-2 ciggaretter. Vissa dagar kanske fem stycken.

Alkoholisten börjar dag 1 med en snaps. Men bara en... Sedan två glas vin dagen efter. En öl på dag 3. Mycket mindre än förut och beteendet är kontrollerat.

Min fråga:

Hur länge tror ni att detta beteende kan hållas kontrollerat för den beroende alkoholisten/nikotinisten?


Det varierar. Vissa klarar en vecka. Vissa klarar flera månader. Men med denna strategi kommer alla falla tillbaka i gamla mönster, förr eller senare. För att de har ett beroende.

Och nu kommer det trista i kråksången. Det är samma med socker. 

En sockerkänslig/sockerberoende kommer inte långsiktigt att kunna hantera ens LCHF-bakverk med olika mjöler och sötningsmedel. Det kommer trigga i gång saker i hjärnan och förr eller senare kommer det gå snett. Det är alltså som att testa på den där ölen och snapsen då och då för en alkoholist. 

Är du sockerkänslig/sockerberoende och vill leva ett liv utan det beroendet kan du sätta ett mentalt rött kryss över alla recept och bilder med choklad, sötning osv, osv. Det är inte för dig.

Jag har inget emot LCHF-bakning och bak/kokböcker i temat. Men jag vet att det inte är för mig. Är det för dig?

 

Om du tillhör gruppen sockerkänsliga/sockerberoende eller inte kan vara svårt att säga, men titta gärna på dessa frågor och fundera lite kring dem. Känner du igen dig?

 

Det kan kännas jobbigt att inse att man kanske behöver leva sitt liv utan sötsaker och sånt som "alla andra äter" men det är också jobbigt att ständigt misslyckas och börja om. 

Har du inga sådana problem med socker så är det klart att du kan äta en kladdkaka ibland, och då anser jag personligen att valet av sötning är rätt oväsäntligt... Socker eller Sukrin kvittar liksom. 

 

Ansvaret för dessa val kring socker/sötning gör du själv. Räkna inte med någon större hänsyn från omgivningen. De vill göra som de alltid har gjort och kommer göra som de alltid har gjort. 

 

Om du behöver hjälp att hitta just din nivå kring kosten, kontakta mig gärna för kostrådgivning.

 

Etiketter: kostrådgivning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Irre » Håll ut för din rätt! :  ”Hej! Du har skrivit jättebra! . Nästa är väl att han ska ha rätt på om ledamöter..”

  • Gunilla » Övertygelse!:  ”Jag som har jobbat på covidavdelning, har inte vaccinerat mej. Tycker att detta..”

  • Lena » Håll ut för din rätt! :  ”Jättebra skrivet, på en alldeles lämplig nivå och med utmärkta argument. Tack fö..”

  • Eva Hazard » Håll ut för din rätt! :  ”Bra! Helt hemskt galet överallt nuförtiden ”

  • Catarina » Håll ut för din rätt! :  ”Så bra skrivet! Håller helt med dig. Detta håller på att gå helt överstyr.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln