Goda råd i all välmening, MEN...

I förmiddags i TV 4 Morgon pratade man om kost och träning. Och om den ifrågasatta tallriksmodellen som diskuterats en del i veckan i nyheterna. Och tjejen som är PT i programmet gjorde som dietister och vissa personliga tränare, enligt min erfarenhet, så ofta gör, dvs de tar ett kliv tillbaka och försöker göra "alla nöjda". Hur gör man då? Jo man säger: "Det är ju andra saker än exakta fördelningen mellan näringsämnen som spelar roll. Det är viktigt med balans. Och man behöver faktiskt inte göra rätt jämt. 80/20 räcker. Man gör rätt 80 procent av gångerna och kan unna sig att göra annat de övriga 20 procenten..."

Åh herregud vad skönt tänker man... Det är inte så noga vilken diet man väljer och man måste inte vara så noga och stenhård...

Men vad innebär detta i praktiken?

Jo, det innebär att om du äter 21 måltider på en vecka så kan 4-5 av dem vara lite "hur som helst" om övriga måltider är bra. Jag skulle t ex kunna äta pizza en gång. Pasta en annan gång. Pommes frites till hamburgaren. En påse godis. Lite chips... Långsiktigt.

Jag vill hävda att den disciplin som krävs för att hålla 80/20 är enorm! För ni kan tänka er själva hur lätt det är att glida och bli mer 70/30, 60/40... 

Och sen måste man börja om och ta sig till 80/20 igen. Och kanske igen och igen och igen...För att det är inte alltid så enkelt. Och det finns en "second meal effect" att ta hänsyn till, dvs att det vi åt i måltiden innan styr vad vi vill ha i nästa måltid. Och för sockerkänsliga och personer med t ex diabetes och andra sjukdomar är det väldigt våghalsigt att ge sig på 80/20 och försöka hålla detta. 

Därmed inte sagt att det är så för alla. Många kan leva efter 80/20 och må bra och hålla vikten. Och jag erkänner, jag kan vara lite avundsjuk på dem... 

Men många kan det inte, och att försöka kommer bara kosta känslor av ständigt misslyckande. Det kan vara en sorg att komma till den insikten. Men samtidigt en lättnad när man hittar sitt sätt att leva. 

 

Vad säger du? Hur strikt måste du vara med kosten? Funkar 80/20 för dig?

Dagens frukost, Hallon och rysk yoghurt
Etiketter: diverse kost

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Irre » Håll ut för din rätt! :  ”Hej! Du har skrivit jättebra! . Nästa är väl att han ska ha rätt på om ledamöter..”

  • Gunilla » Övertygelse!:  ”Jag som har jobbat på covidavdelning, har inte vaccinerat mej. Tycker att detta..”

  • Lena » Håll ut för din rätt! :  ”Jättebra skrivet, på en alldeles lämplig nivå och med utmärkta argument. Tack fö..”

  • Eva Hazard » Håll ut för din rätt! :  ”Bra! Helt hemskt galet överallt nuförtiden ”

  • Catarina » Håll ut för din rätt! :  ”Så bra skrivet! Håller helt med dig. Detta håller på att gå helt överstyr.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln