Rebell-mat!

Jag ställer mig frågan; VARFÖR har bacon blivit så synonymt med LCHF-kost för många. Både hos förespråkare och motståndare. 

Jag tror svaret är att bacon provocerar...

 

Bacon har i decenier varit "dålig mat". Det är fett. Det är onyttigt. Det är farligt för kolesterolet. Man blir fet om man äter fet mat. På 80-90-talet var bacon farlig mat som definitivt skulle döda oss i hjärtinfarkt och klägga igen våra ådror, och det ganska fort...

Det togs fram lättvarianter på bacon och om man åt det vågade man knappt berätta det.

 

Vad har hänt sedan dess?

För egen del minns jag någon bild på bacon i samband med någon reklam för Atkins-diet och jag minns att jag tyckte det verkade fullkomligt sjukt och galet. Först och främst visste "man" ju att man blev fet av bacon, inte smal, och sen visste "man" ju också hur farligt bacon var. 

Nu har bacon blivit en slagpåse i kostdebatten. Motståndarna hävdar att LCHF är en "bacon-diet" som är farlig på lång sikt. Och uttrycker gärna "äggochbacon" som synonymt med LCHF-kost. 

Och för många som äter LCHF har detta bacon blivit en slags rebell-kost. "Ät du din sallad, jag äter BACON och blir smal..." Tro mig, det kan vara oerhört provocerande för människor och ibland vill man uppnå precis detta.

 

Vad är då detta bacon? Jo, det är griskött från ofta stressade grisar. Som är hårt processat och innehåller olika tillsatser och ämnen som kanske inte är jättebra för oss. Det kvalar in ganska dåligt under "naturlig kost", som vi ofta pratar om. 

Men du blir inte tjock av bacon. Bacon kommer inte heller att klägga igen några ådror och orsaka hjärtinfarkt. Och det är gott, tycker jag, och en smakförhöjare i många maträtter, t ex vid grillning.

 

Och visst finns den där lite rebelliska känslan mot de som fortfarande tror att bacon är jättefarligt...

De kan äta sina light-yoghurtar och bark-aktiga trista fullkornsbröd så äter jag mitt bacon! Ibland...

Etiketter: frukost diverse kost

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Katarina » Övertygelse!:  ”Du har 100% rätt. Vi behöver rakryggade människor nu. Tack!”

  • anna-lena » Övertygelse!:  ”Tack, så skönt att läsa, ibland svajar min övertygelse när man läser och ser nyh..”

  • En läsare » Övertygelse!:  ”Tack, tack, tack för att du sätter ord på mina tankar. Det här har jag funderat ..”

  • Ann-Charlotte » Glutenfri äppelpaj utan vitt socker :  ”Svenska äpplen, testa med skal.”

  • Lisbet Sultan » ALP-diet, hur går det ? :  ”Är intresserad”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln