Veckans läsarkommentar!

Tack för all fin respons på blogginlägget om LCHF är för enkelt!

 

Jag publicerar Lottas kommentar/reflektion här nedan för jag tycker den var helt klockren! 

 

Den 17 mars är jag med i ett reportage om LCHF och viktnedgång i Expressen Söndag, och där berättar jag, precis som Lotta beskriver, om känslan av att man blivit så lurad

Tack Lotta! :)

 

Lotta • 2013-03-07 09:54:50
"Med utgångspunkt i min egen erfarenhet tror jag snarast att det är besvärligt att behöva ifrågasätta de kostråd som dominerat de senaste decennierna (bröd är nyttigt, smör är farligt), att rubba sin egen världsbild. Jag har ju också varit där en gång. Visserligen normalviktig och rätt vältränad, men konstant panikhungrig och hela tiden övertygad om att jag borde äta mindre och springa mer om jag ville nå min toppform.

Det finns generellt en stark övertro på "experter" i det här landet tycker jag. Man måste rådfråga experter om precis allting i livet, inte kan man bara bestämma själv så där vad man ska äta, hur man ska träna eller hur man ska uppfostra sina barn. När någon tänker annorlunda och tar egna beslut som inte går i linje med det allmänt vedertagna blir det väldigt oroligt och jobbigt liksom.

Därför är det så lätt och tacksamt att avfärda lchf som en modediet och att ta till sig allt som verkar negativt (tänk kvällstidningarnas rubriker om fettfrossa, bacon och "lchf-cancer" eller vad det nu var). Det gör nämligen att man tryggt kan stanna kvar i sina gamla vanor, i den bekväma mittfåran där vägen redan är upptrampad och man har sällskap. Det är jobbigt att ändra sig helt enkelt. Svårt att acceptera och erkänna för sig själv att man kanske, faktiskt, har haft fel i det man trott på.

Men allra värst att behöva konfronteras med var ändå, tyckte jag, känslan av att ha blivit lurad. Varför i hela friden har jag pastaladdat, ätit frukt före och efter träningen, ätit mellanmål för att "hålla blodsockret på en jämn nivå", ätit fettsnålt och gått omkring hungrig? Varför i hela friden har jag fått höra att det är så man ska göra, när det fungerar skitdåligt? Jag ville verkligen tro att kostråden är baserade på omsorg om vårt bästa, på oberoende undersökningar gjorda av vänliga idealister som har som enda mål att vi ska må bra. Det låter kanske väldigt naivt, men jag trodde på allvar att det var så.

Lägg därtill att vikt och kost för många redan från början är ett känsligt ämne... Att folk inte kommenterar och hejar på när någon går ner i vikt med lchf är kanske därför inte så konstigt. Några vill inte alls behöva ifrågasätta sin övertygelse - det är de som har taggarna utåt. Många tycker det är lite obehagligt när någon gör annorlunda och vill till varje pris undvika att behöva prata om det eftersom det är en potentiell konfliktsituation. Det är de som tycker det är artigare eller lättare att inte kommentera alls, och jag har faktiskt full förståelse för detta. Kanske är det ändå någon av dem som blir lite nyfiken och sätter igång med att börja läsa mer eller prova något nytt? :-)"

Etiketter: diverse kost

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Katarina » Övertygelse!:  ”Du har 100% rätt. Vi behöver rakryggade människor nu. Tack!”

  • anna-lena » Övertygelse!:  ”Tack, så skönt att läsa, ibland svajar min övertygelse när man läser och ser nyh..”

  • En läsare » Övertygelse!:  ”Tack, tack, tack för att du sätter ord på mina tankar. Det här har jag funderat ..”

  • Ann-Charlotte » Glutenfri äppelpaj utan vitt socker :  ”Svenska äpplen, testa med skal.”

  • Lisbet Sultan » ALP-diet, hur går det ? :  ”Är intresserad”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln