Blodsockermätning på julafton!

Ja, vi har alla våra olika jul-traditioner... Att mäta blodsocker är numera en av dessa... ;)

 

Det är inte så attraktivt att vara med i denna "tävling" eftersom alla i familjen vid det här laget vet vad som händer när man äter olika kost. En typ 1-diabetiker och en läkare har vi med oss och typ 1-diabetikern bistod med testet som jag och min pojkvän gjorde.

 

Nu upplevde jag faktiskt så att han blev lite "mesig med sockret" pga att han inte ville få för dåliga siffror, men jag bjuder på det eftersom jag ju ändå föredrar att alla jag tycker om äter så lite socker som möjligt...

Före maten:

M: Blodsocker 6,4

Jag: Blodsocker 5,6

 

Två timmar efter maten (fast det dracks lite här så helt seriöst är inte testet...):

M: Blodsocker 6,0

Jag: Blodsocker 4,7 (här blev det en high five med Dr Erik :))

 

Det han åt/drack som inte jag gjorde: 2 öl, 2 potatisar, 1 marmeladgodis, 1 mandarin, 1liten bit kladdkaka.

 

Vad spelar det då för roll vad man har för blodsocker?

Jo, ganska stor roll ur en hälsoaspekt, och ett svängande blodsocker belastar kroppens system på en rad olika sätt. En sak är att om blodsockret hamnar väldigt högt, så blir vi sugna på något (gärna sött) så fort det vänder neråt igen. Man hamnar alltså lätt i en ond spiral där man ständigt fyller på socker/kolhydrater för att uppleva att man "mår bra". Får man inte sitt socker då kan man känna sig darrig, rastlös, irriterad. 

En annan aspekt är att vi genom att äta mycket socker/kolhydrater belastar kroppens system där bukspottkörteln utsöndrar insulin för att ta hand om blodsockret, och belastar vi/kör slut på detta system kan vi ha ätit oss till en Diabetes typ 2. Vi ska vara rädda om vår kropp och dess funktioner!

 

Läs gärna boken "Ett sötare blod" av Ann Fernholm - bästa boken jag läst på ett tag! Titta i hennes blogg HÄR.

 

Ja, och sen gjorde vi helt vanliga saker på Julafton också... ;)

Åt mycket god mat, drack god dryck, sjöng snapsvisor, öppnade paket och spelade lite sällskapsspel...

 

loading...
Etiketter: diverse kost jul

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln