Är LCHF ändå inte lite farligt...?

Många som börjar med LCHF är rädda. Jag var också rädd. Man är rädd för "allt" fett. För att något ska bli fel. För att det trots allt är något som inte kommer bli som det ska i kroppen. För det strider ju emot det man har lärt sig. Och man kan inte bara vända hela sin kunskap i ett bräde. Därför känner man efter, lyssnar, tänker, känner ännu mer. För tänk OM någon av skrämsel-löpsedlarna om LCHF ändå är de rätta och man blir sjuk av sin nya kost?

 

Jag har hört (vet inte om det är sant, men för mig är det något jag hört upprepats så många gånger att det blir en sanning...) att man efter 10-15 år som rökfri har samma risk att få lungcancer som en person som aldrig har rökt. Och det förstår man och kan acceptera.

Om jag röker 20 år och alltså får lungcancer efter 5 år som rökfri så "vet" man därför att det var rökningen som orsakade det, trots att jag slutat.

 

Men om det "händer" något när man ställer om till LCHF-kost så tänker många inte att det kanske är hur man ätit sina 20-30-40 år som leder till eventuella problem, och inte 3 månaders LCHF-kost....

Alla eventuella negativa saker man upplever när man ställer om kost hänför man därför till det, från förkylningar till utslag till trötthet. Trots att det kan ha 50 andra olika anledningar, och troligtvis har.

Därmed inte sagt att man ska negligera sina hälsoproblem, men sök orsaken på rätt ställe! Ingen tror att rökning orsakar lungcancer på något år utan det tar längre tid. Eller som vissa LCHF-ovänliga läkare upprepar som ett mantra "vi vet inte vad LCHF-kost gör på lång sikt". Nej, men det finns ingen studie på vad tallriksmodellen gör på lång sikt heller. Men det finns en verklighet vi kan titta på.

En verklighet där 10 % av Sveriges befolkning äter blodfettssänkande mediciner, många är överviktiga och många drabbas av diabetes, både typ 1 och 2.

 

Jag känner mig otroligt trygg i den kunskap jag har kring kosten och blir bara mer och mer trygg ju mer kunskap jag får. Naturlig kost skapar inte onaturlig ohälsa. Det kan däremot förbättra hälsan på en rad olika områden, fler än jag någonsin kunde ana.

 

LCHF beskrivs ibland som en "sekt". Och det blir ju lätt att det uppfattas så, när en stor grupp människor gör precis tvärtemot etablerade "sanningar" och upptäcker lysande resultat.

Hade inte sådana människor funnits hade jorden fortfarande varit platt... Och de som "verkligen vet" (att jorden ÄR platt) försöker med alla medel få tyst på de som ifrågasätter.

 

Jag är inte med i någon sekt. Jag umgås inte med människor för att de äter LCHF, jag umgås med människor för att jag tycker om att umgås med dem, av massor av olika anledningar, och 95 % av de människor jag umgås med äter inte LCHF. Och ibland ifrågasätter de. Ibland är de skitjobbiga men man lär sig också av att bli ifrågasatt.

Men allra oftast visar de respekt för mitt beslut, och det tackar jag för!

Etiketter: diverse

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Irre » Håll ut för din rätt! :  ”Hej! Du har skrivit jättebra! . Nästa är väl att han ska ha rätt på om ledamöter..”

  • Gunilla » Övertygelse!:  ”Jag som har jobbat på covidavdelning, har inte vaccinerat mej. Tycker att detta..”

  • Lena » Håll ut för din rätt! :  ”Jättebra skrivet, på en alldeles lämplig nivå och med utmärkta argument. Tack fö..”

  • Eva Hazard » Håll ut för din rätt! :  ”Bra! Helt hemskt galet överallt nuförtiden ”

  • Catarina » Håll ut för din rätt! :  ”Så bra skrivet! Håller helt med dig. Detta håller på att gå helt överstyr.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln