Doktorn vet bäst...?

Förtroendet från allmänheten hos läkare är stort. Och det med rätta.
Läkare kan rädda liv, operera ut saker ur kroppen, operera in saker i kroppen, ställa medicinskt komplicerade diagnoser och kombinera ihop rätt mediciner som kan minska och lindra olika sjukdomssymtom. De kan upptäcka svåra sjukdomar, och sätta in behandling som räddar liv.

 

Men, och här generaliserar jag, men inte speciellt grovt, läkare kan INTE kostfrågor bara för att de är läkare! Och få av dem är ens intresserade av det. De blev inte läkare för att vägleda i kostfrågor.

 

På läkarutbildningen läser man 1-2 dagar näringslära/näringsfysiologi. I bästa fall är man inte sjuk de dagarna. I bästa fall kommer man ihåg någonting alls av dem efter sina 5-10 års utbildning. Men räkna inte med det...
Ändå har vi sånt förtroende för denna yrkeskategori även i kostfrågor. Om läkaren säjer att jag ska äta Becel margarin så äter jag Becel margarin. Om de säger åt en diabetiker att äta frukt så äter en diabetiker frukt. Om de säger att för mycket fett är farligt så är det sanningen.

 

Läkare kastar glatt ur sig ett och annat kostråd i förbifarten. Det brukar vara av typen "ät mindre och rör på dig mer". Eller att man ska äta Becel mot sitt höga kolesterol.
Den information de får om kost och hälsa efter sin utbildning får de från livsmedelsföretagen, t ex det stora multinationella amerikanska företaget Unilever, som säljer och marknadsför ett antal olika margarin och annan typ av "mat".

På någon trevlig tillställning visar de några powerpoint över hur bra deras produkter är och sen säljer läkarna åt dem. Inte av illvillighet eller för att de inte vill oss väl. Men för att de inte vet bättre.

 

Jag går inte till en bilmekaniker och ber dem fixa min båt bara för att den också har en motor. Jag ber inte skräddaren sy ihop mina sår bara för att de vet hur man ska sy i kläder.

Och jag vänder mig inte till läkaren om kostråd bara för att de har vit rock och kan skriva ut medicin.

 

Inom LCHF är det delvis samma sak. Vi känner stort förtroende för Annika Dahlqvist och Andreas Eenfeldt. De är ju läkare och håller med oss. Och deras läkarrockar inger förtroende.
Ungefär som att vi skulle ställa upp antalet läkare som tycker "för fett" och "emot fett" på olika sidor och den sida som har flest läkare "vinner"... ?

Både Andreas och Annika är väldigt kompetenta och extremt pålästa om kosten och dens betydelse för hälsa och ohälsa, men denna kompetens kommer inte främst från att de har en läkarlegitimation, utan för att de intresserat sig i frågorna EFTER sin läkarutbildning. Och sen får de nu extra kraft i orden, utifrån sitt ämbete.

 

Vänd dig till en bilmekaniker om bilen är trasig, Vänd dig till en läkare om du är sjuk och vill ha medicin och/eller en diagnos. Och vänd dig till en kostrådgivare om du vill ha kostråd.
Och ifrågasätt dem alla! 

Etiketter: diverse diverse kost

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Irre » Håll ut för din rätt! :  ”Hej! Du har skrivit jättebra! . Nästa är väl att han ska ha rätt på om ledamöter..”

  • Gunilla » Övertygelse!:  ”Jag som har jobbat på covidavdelning, har inte vaccinerat mej. Tycker att detta..”

  • Lena » Håll ut för din rätt! :  ”Jättebra skrivet, på en alldeles lämplig nivå och med utmärkta argument. Tack fö..”

  • Eva Hazard » Håll ut för din rätt! :  ”Bra! Helt hemskt galet överallt nuförtiden ”

  • Catarina » Håll ut för din rätt! :  ”Så bra skrivet! Håller helt med dig. Detta håller på att gå helt överstyr.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln