Men vad händer här?!?!?!?!

Ingen vispgrädde i kylen på nya jobbet (har ju lyckats få in det på mina två senaste arbetsplatser - Nytt jobb, ny utmaning!) men däremot en hel massa laktosfri lättmjölk att ha i kaffet,och även laktosfri lättyoghurt. Och en av kaffemaskinerna har enbart laktosfri mjölk i sig. Lyckades skrämma fram lite röd mjölk längst bak till mitt eget kaffe...

Jag får lite frågor...  

Är denna arbetsplats överrepresenterad med laktosintoleranta personer eller finns något annat bakom?

 

Eftersom vi nordbor länge druckit mjölk så har vi generellt anpassat oss väl till mjölksockret- Laktosen. Ca 2-4 % av befolkningen i Sverige beräknas ha en intolerans. Sannolikt är många av dem inte nordbor. På min arbetsplats skulle det innebära max 2 personer, om det som sagt inte är kraftigt överrepresenterat just där.

Det som händer vid laktosintolerans är att laktosen inte delas upp i tunntarmen, eller spjälkas som det heter, och då jäser mjölksockret i tjocktarmen. Då bildas gaser som kan ge uppsvälld mage och diarréer.

Det är samma sak som händer då man äter fiberrik mat, bönor eller ärtsoppa.

Det är viktigt att få en korrekt diagnos ställd av sjukvården om du misstänker laktosintolerans. 

 

Uppsvälld mage och magproblem är "pudelns kärna här". Och det enklaste är att tro att det beror på laktosen, för det är ju lätt att utesluta. Det kommer mer och mer laktosfria produkter.

Det är bara det att magproblemen sällan beror på laktosen, utan på gluten. Det vi får i oss i mjöl (bröd, pasta, bulgur mm). Slutar man med gluten och hårda fibrer (bröd, fullkornsprodukter av olika slag osv) upptäcker man ofta att laktosen inte är något som helst problem för magen att hantera.

 

Detta kommer att följas upp...:)

 

 

Etiketter: diverse kost

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln