Tur att jag skrapade av "smöret" från smörgåsen!

När jag var litet barn tyckte jag om smör. På smörgås. På potatismos. På fiskbullarna. Skirat till kroppkakor.

När jag blev lite äldre slutade jag gilla smör. Och varje gång någon annan brett en smörgås åt mig skrapade jag bort så mycket det bara gick. Inte för att jag trodde att det var onyttigt (men det började jag tro i tonåren...) utan för att det smakade äckligt.

 

Jag vet ju nu att det var margarin jag inte tyckte om. För någon gång under min barndom byttes plötsligt smöret ut mot "Runda Bords", "Lätt & Lagom" och "Lätta" och vad de nu hette...

Före 1994 innehöll detta "smör" transfetter, något som bevisligen är skadligt för hjärta och kärl, och som också kan orsaka cancer och diabetes.

Detta åt jag varje dag, hemma och i skolan...

Nu har ju Livsmedelsverket gått ut och rekommenderat margarin till alla Stockholm skolor. Som tur är så protesterade elever och föräldrar. Det som skolorna uppfattat som "smörförbud" hävdes snabbt och "valfrihet" ska råda. 

 

Titta på priset på ett margarinpaket och titta på innehållsförteckningen. Titta på ett bregottpaket och titta på innehållsförteckningen.

Det ena är processat av billiga oljor (i värsta fall har man skövlat regnskog för att få fram den) och det andra är en naturlig produkt. 

Livsmedelsverkets nyckelhålsmärkning (särskilt nyttiga enligt verket) har tidigare godkänt 14% transfett i produkterna men ändå kunnat få denna "kvalitetsstämpel".

Ifrågasätt!

Och ge alla barn naturligt fett. Som vi människor ätit alltid och själva är byggda av. Ge dem inte sånt som livsmedelsindustrin hittat på senaste 20-30 åren som inte ens borde få kallas livsmedel...

Etiketter: artiklar

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Lena i Umeå » Paus..:  ”Lycka till med pausandet! Såå viktigt att vara snäll mot sig själv. Hoppas det h..”

  • Lena i Umeå » Vaccin och ”vad var det jag sa?”:  ”Håller helt med. Jag tror inte gemene man förstår skillnaden mellan att vaccinet..”

  • Ann-Charlotte » Ha roligt! :  ”Ha roligt låter bra, jag hoppar på. Nyårslöfte brukar jag inte avge, men ha roli..”

  • Anne » Världens godaste fiskgryta!:  ”Gillades tom av tonårssonen - mycket gott betyg!”

  • Joakim Knutsson » LCHF Frukostfrallor:  ”Hej. Vet du var man kan får tag på "mjölmix" (Bakerix)”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln