Vad händer om man börjar dagen med chips...?

Att göra rätt och hälsosamma kostval bygger på att man ger kroppen det den vill ha och behöver. Om vi börjar stöka till det för mycket med fel sorts kost så påverkas hjärnan och att göra bra val är fullkomligt omöjligt när hjärnan bara skriker efter snabb energi och man går in hungrig i en mataffär.

Så här kan det gå, jag nämner inga namn, men jag själv känner igen mig, och säkert många av er också.

 

Denna person åt alltså ingen frukost. Lite chips bara. Vid 11-tiden. Sedan kaffe vid klockan 14.00. Klockan 16.00 går vi in i en mataffär och ska handla lite att äta och så här blir valen i butiken när blodsockret är jättelågt och hjärnan skriker efter socker. Det är inga "medvetna val" det handlar om utan det primära att "överleva".

 

2 baguetter med rostbiff, potatissallad samt salami.

Friterade "chili-cheese" från frysdisken, till detta chilisås.

Snabba kolhydrater och dåligt fett. Omedelbar tillfredsställelse för hjärnan.

Problemet med denna mat är bland annat att man inte har en aning innan hur mycket man behöver för att bli mätt och att överhandla är hur lätt som helst. För mätt och däst blir man efter denna måltid, blodsockret sticker-allt känns bra en kort stund innan det börjar sjunka igen och då... MER socker! Socker/kolhydrater kan vi äta stora mängder av utan att uppleva mättnad på ett normalt sätt.

Efterrätt till denna måltid blev alltså två Twinx-glassar och en jordnötssmörkaka från "amerikanska godisdisken" i mataffären...

"Lite efterrätt får man ju alltid ner", eller hur? Finns ju en "separat mage" för sånt... En mage som efter en måltid ovan känns både full och väldigt uppsvälld.

Och innehållsförteckningen-hemsk!!! Det är inte mat! Det är bara total ohälsa som ställer till oreda i kroppen!

Hur bryter man en sådan här kost-cirkus?

 

Jo, man bryter tvärt! Blir antagligen jobbigt några dagar för en sockerberoende person, men det fysiska suget försvinner snabbt om man äter sig mätt på bra fett och protein och undviker mat som triggar ett köpbetéende som leder till kosthållningen ovan. För ju mer skräpmat man äter, desto mer vill man ha den snabba tillfredssällelsen.

 

Känner DU igen dig? Jag gör det absolut!

Etiketter: diverse kost

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln