Dagens föreläsning av Kostdoktorn

Idag var Andreas Eenfeldt, Kostdoktorn på min gamla arbetsplats, Polishuset på Kungsholmen. Med fotoförbud såklart men jag lyckades ta några bilder utan att bli gripen...

 

Föreläsningen var välbesökt och jag tyckte att den verkade vara väldigt uppskattad, folk ville gärna ställa frågor och veta mer och alla Andreas böcker gick åt:-)!

En intressant sak som Andreas återkommer till flera gånger under sin föreläsning, och som jag själv tycker blir så logisk med lågkolhydratkost, det är vad man faktiskt är designad för att äta.

Våra kroppar som under evolutionen utvecklats så långsamt, så långsamt och så all denna mat som vi bara ätit en kort, kort tid och som därför är ny för oss- Såklart att det inte fungerar bra och att det leder till olika former av ohälsa!

 

Och så kolesterolmyten. Att det blivit en "sanning" att fett ger höga blodfetter och sen hjärtsjukdom som en följd. Vi är många som trott på det (men det är OK att ändra sig när det nu visar sig att det är fel och vilar på fusk-forskning och mycket svaga grunder... ) Nyckelhålsmärkningen av livsmedel och kolesterol-skräcken har gått hand i hand i hur vi har valt vår kost och vad vi tror är nyttigt, med ÖKAD övervikt och ohälsa som följd!

Andreas hoppas och tror att man i framtiden ska kunna kalla Tallriksmodellen för en mode-diet (som nu LCHF brukar utmålas som...) och det hoppas verkligen jag också!

 

En man i salen berättade att han var Diabetiker typ 2:a som nu mådde hur bra som helst med lågkolhydratkost och han trodde själv att han skulle ha varit död i dag om han inte gjort sin kostomläggning! Han åt tidigare vad han beskrev som "Kostcirkel-mat", alltså fettsnålt och mycket kolhydrater.

Han sa också att en av de största utmaningarna i att göra en kostomläggning är att "ändra sin hjärna". Vi är så rädda för fett och det sitter djupt rotat hos många.

Även fast vi blir mätta av fet mat och inte feta, så lever många ändå i tron att man blir fet av fett och att man ska räkna kalorier och vara hungrig för att kunna gå ner i vikt...

Och det skrämmande är att vi nu genom magsäcks-operationer opererar oss till att kunna äta den moderna nya maten istället för att välja den mat vi är anpassade till... Det sker en enorm ökning på magsäcks-operationer i Sverige får vi veta!

 

Andreas pratade också om kostråden till diabetiker, och här får jag verkligen en pulshöjning för jag kan inte FATTA att de fortfarande rekommenderas fettsnålt och mycket kolhydrater, det är helt galet!

Diabetiker tål inte socker och ska inte rekommenderas kolhydrater i mängder eftersom det omvandlas till glukos/blodsocker!

 

Sen kom det lite olika frågor från folk:

En jättebra fråga var varför man på småbarnsavdelningen på dagis serverar lättmjölk, när de små barnen kommer från att ha fått den feta bröstmjölken? Andreas (lite deprimerande!!) svar var att det är jättesvårt att påverka dagis/förskolor och skolor och man får se till att ge barnen bra mat hemma och hoppas det löser sig... Ungefär...

Själv tycker jag att det kanske ska till en extra Matrevolution där! Varför ska små barn som inte ens kan välja få saker som inte är bra att äta och som kanske riskerar både övervikt och ohälsa?!?! Man blir ju arg!

 

Och så fruktfrågan. Frukt är väl ändå okej och rätt bra och nyttigt...?

"Frukt är bättre en en dajm" tyckte jag var ett bra svar av Andreas! Vi har lurats att tro att frukt är en fantastiskt hälso-produkt när det faktiskt är vanligt socker med lite vitaminer i. Vitaminer som man får i sig mer av genom att äta grönsaker. (T ex så innehåller "C-vitaminbomben" apelsin inte en bråkdel av den C-vitamin som finns i paprika och vitkål).

 

Träning med LCHF och "utan" kolhydrater, är det möjligt?

Precis som Andreas sa så börjar lågkolhydratkost att växa bland olika idrottare som upplever att prestation och hälsa kan förbättras om de drar ned på kolhydraterna. B la Björn Ferry och fotbollsspelare i Norge m fl. Sen äter de ju inte "noll-kolhydrat-kost" och det kan man inte heller för en optimal prestation (men vi vanliga dödliga som inte tränar för OS och VM behöver definitivt inte massa kolhydrater för att träna! Min egen reflektion!)

 

Jag hoppas att mina fd kollegor var nöjda idag (någon som läser bloggen som var där? Kommentera gärna!), själv tycker jag att det var en utmärkt föreläsning och att tiden gick jättefort!

Andreas kommer tillbaka till Polisen i januari/februari enligt plan, så revolutionen fortsätter:-)!

Etiketter: diverse diverse kost

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Lena » Håll ut för din rätt! :  ”Jättebra skrivet, på en alldeles lämplig nivå och med utmärkta argument. Tack fö..”

  • Eva Hazard » Håll ut för din rätt! :  ”Bra! Helt hemskt galet överallt nuförtiden ”

  • Catarina » Håll ut för din rätt! :  ”Så bra skrivet! Håller helt med dig. Detta håller på att gå helt överstyr.”

  • anna-lena valler » Håll ut för din rätt! :  ”Heja dig”

  • Lena » Övertygelse!:  ”Jag har inte vaccinerat mig eftersom jag misstänker att det är stor risk för mig..”

  • Eva » Övertygelse!:  ”Blir lite tröstad av dina ord ändå, det finns fler därute som bara inte accepter..”

  • Katarina » Övertygelse!:  ”Du har 100% rätt. Vi behöver rakryggade människor nu. Tack!”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln