Bröd, bröd, bröd...




I takt med att LCHF-kost blir alltmer populärt och äts av fler och fler så dyker det upp produkter som man måste titta extra på och recept på bröd finns i mängder...
LCHF-glass och Low carb-limpa är två exempel. Visst, glassen är sockerfri men fylld av andra konstigheter. Limpan kanske innehåller få kolhydrater per skiva men huvudingrediens är mjöl och vem äter EN skiva...?
Många säjer just att det är brödet man skulle sakna mest om man åt LCHF. Därför är olika recept på bröd populärt. Men jag hävdar att man, genom att äta mycket "LCHF-godkänt" bröd i sin kosthållning fortfarande upprätthåller ett betéende kring kosten som innebär att man inte äter riktigt mat, utan vill hitta snabba varianter... Och att steget mellan att äta mycket LCHF-bröd till att ta en och annan skiva "vanligt bröd" är ganska litet och lätt att ta..
Jag rekommenderar alltid vanlig mat. Bröd, oavsett antal kolhydrater per skiva, i undantagsfall-för vissa personer inte alls!
Här är Birgitta Höglunds goda frö-knäckebröd som jag hade med mig ut i skärgården. Nyttigt, få kolhydrater. Men man äter ogärna bara en:-). Och det är något som lätt slinker ner mellan måltiderna fast man inte är hungrig. Bara för att det är gott.
Hur hanterar ni det här med bröd? Äter ni "vanligt bröd"? Gör ni LCHF-bröd? Äter ni "bara en skiva"?
Kommentera gärna inlägget:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Lena i Umeå » Paus..: ”Lycka till med pausandet! Såå viktigt att vara snäll mot sig själv. Hoppas det h..”
-
Lena i Umeå » Vaccin och ”vad var det jag sa?”: ”Håller helt med. Jag tror inte gemene man förstår skillnaden mellan att vaccinet..”
-
Ann-Charlotte » Ha roligt! : ”Ha roligt låter bra, jag hoppar på. Nyårslöfte brukar jag inte avge, men ha roli..”
-
Anne » Världens godaste fiskgryta!: ”Gillades tom av tonårssonen - mycket gott betyg!”
-
Joakim Knutsson » LCHF Frukostfrallor: ”Hej. Vet du var man kan får tag på "mjölmix" (Bakerix)”
-
hilda » Styrka, hälsa och löften: ”Hej, hur går det med smak- och luktsinnet? Allt gott! ”
-
Eva » Styrka, hälsa och löften: ”Stort Gilla!!”
Bloggarkiv
- ▼ 2021 (14)
- ► 2020 (127)
- ► 2019 (132)
- ► 2018 (73)
- ► 2017 (47)
- ► 2016 (30)
- ► 2015 (74)
-
►
2014 (149)
- ► december (11)
- ► november (7)
- ► oktober (11)
- ► september (5)
- ► augusti (6)
- ► juli (5)
- ► juni (15)
- ► maj (14)
- ► april (6)
- ► mars (26)
- ► februari (24)
- ► januari (19)
-
►
2013 (448)
- ► december (23)
- ► november (38)
- ► oktober (24)
- ► september (43)
- ► augusti (42)
- ► juli (35)
- ► juni (48)
- ► maj (43)
- ► april (45)
- ► mars (37)
- ► februari (33)
- ► januari (37)
-
►
2012 (393)
- ► december (30)
- ► november (29)
- ► oktober (33)
- ► september (32)
- ► augusti (28)
- ► juli (19)
- ► juni (37)
-
►
maj (38)
- Frukost på stan!
- Varför blir det aldrig lättare...???
- Visst kan vi...?
- Uppskattad vardags eller festrätt
- ► april (35)
- ► mars (38)
- ► februari (22)
- ► januari (52)
-
►
2011 (663)
- ► december (55)
- ► november (51)
- ► oktober (52)
- ► september (54)
- ► augusti (56)
- ► juli (46)
- ► juni (44)
- ► maj (57)
- ► april (62)
-
►
mars (68)
- Om jag bara får säja EN sak...
- Dagens delikatess
- TACK för era presentationer!
- Shoppat loss i ostbutiken...
- God morgon!
- ► februari (55)
- ► januari (63)
- ► 2010 (142)
Länkar
Etikettmoln
kiropraktor chili skinka hus förskola fest hälsa -21 matlåda sexuella trakasserier vakna vitkål allergier instagram föreläsningar thai grädde restaurang barnvagn pizza veckans middag före & efterbilder soppa pasta pannkaka socker fett skaldjur veckokalender katter hälsoeffekter lchf vikt efterrätt graviditet lchf bröd graviditet ägg kyckling fisk kostrådgivning köttfärs träning diverse diverse kost frukost restaurang snabbt tillbehör grönsaker produkter barn nötkött funderingar resor artiklar ost fläskkött barnmat vin choklad korv grillat jul paj kostrådgivarna kolesterol glass bloggtips livsmedelsverket nyår lchf middag graviditet, vikt fettskola kokböcker lekland 5:2 hälsa godis tänder metoo påsk alp torsk lchf
Jag har saknat att snabbt kunna göra frukost eller litet mål mat, utan att behöva ställa mig vid spisen eller micra nåt. Att nu ha en fralla att tynga ner med massa smör och goda pålägg är underbart efter tre års frukoststress pga LCHF och att jag är väldigt morgontrött.
Jag anser mig inte tidigare ha haft några som helst ätstörnings-beteenden som jag nu som LCHF:are måste skydda mig från genom att sky "kopior" av "vanlig mat". Tvärtom blir det onödig matstress att ständigt undvika spannmål etc. Jag äter LCHF för hälsan, och vill jag äta en fralla med knappt 2g kolhydrater till frukost så gör jag det oavsett hur många andra förfärar sig. För MIG är steget därifrån till att äta vanligt bröd helt enormt. Samma sak med sötningsmedel, jag dricker lightläsk och äter "fejk"- bakverk om jag vill, men ALDRIG sockervarianterna.
Ärligt talat påminner den här diskussionen om de jag hörde under min tid i vego-träsket. Man var en sämre sorts vegan om man åt mat som "härmade" den animaliska. Visst, jag tycker att kolhydratsreducerade spannmålsbröd är ren skär skit, eftersom jag inte äter spannmål alls. Men varför ska det anses som fult att äta LCHF-"bröd" bara för att formen påminner om spannmålsbröd?
23 juli 2011 10:36:58
21 juli 2011 21:49:10
(som svar till ditt svar till mig:)
Nej jag håller med dig också, kommer man från en kosthållning med "snabba lösningar" så är det ju givetvis mycket bättre att inte rekommendera LCHF bröd eller LCHF efterrätter för det är klart att de då fortsätter leva som de gjorde innan fast med godkända livsmedel som dock inte ändrar deras matbeteende. Men har man fått rätt på sitt matbeteende så räddar det många att kunna ta sig en macka eller en god efterätt i vissa tillfällen, eller så fungerar det bara som en inspiration att man kan äta varierat på en LC kost. Män tenderar ju till att älska ägg och bacon, stora blodiga biffar med bea men vi kvinnor vill ofta ha något mindre speciellt till frukost.
Hoppas du får en fin dag! Det regnar här i Skåne idag :/ KRAM
21 juli 2011 21:48:43
Var, som så många andra, "mackoman" innan jag gick över till LCHF.
21 juli 2011 21:49:42
Däremot när jag köpa "Nystart" brödet med få kolhydrater i gick de åt en hel del. Rostat smörgås med smör på var tydligen nåt jag tyckte var väldigt gott ;)
Så jag ska nog vara glad att de var slut sist jag var på Maxi och handlade :p
21 juli 2011 21:50:22
21 juli 2011 21:51:02
Jag orkar bara äta 1 fralla till frukost, den delas och pryds med smör och exvis kokt ägg å majo, fet ost å rökt fet korv, skagenröra å avocado, en kall pannbiff eller något annat som är fett å bra. Till detta dricker jag "fett-te", alltså te med kokosfett å en skvätt grädde. Sen står jag mig många timmar!
Jag är glad att det funkar för mig och jag är glad att jag hittat ett bra frukostalternativ. Det kanske inte alltid finns middagsrester eller så vill jag helt enkelt ha en "macka" till frukost!=)
Jag tänker också som en del tidigare har skrivit, vi letar trots allt ersättningar för pasta ris å potatis i form av blomkålsris, zucchinipasta, blomkålsmos, rättikagratäng osv så varför inte bröd om man kan baka ett "bra" bröd som är LCHF vänligt?=)
Kram Åsa
=)
Stor Kram!
Det jag har problem med är mycket de skapade produkterna som hävdar "Low carb" (med massa mjöl).
OCH att jag inte tror på att ge en nybliven LCHF:are (typ som Lena beskriver sig själv som "smörgåsnarkoman") 7 olika recept på LCHF-bröd när en sådan person ska ändra kosthållning, det är dömt att misslyckas!
Många kommer från en kosthållning av mackor och snabbmat och jag tycker att de behöver lära sig vad mat är före de äter massor av LCHF-bröd...
Och visst ersätter man andra "substitut-liknande" saker, precis som du beskriver, men jag upplever ändå att folk inte får ångest i sina ögon när man säjer att de inte "får äta" potatismos men många får det när man säjer att de inte "får äta" bröd. Då verkar det som om deras liv nästan går under och då tror jag att bröd måste bort...
För de som kan hantera olika LCHF- bröd bra, som sagt, Go for it:-)!
Kram!
20 juli 2011 09:19:09