Ibland behöver man stanna upp och ställa sig frågan "VARFÖR?"...

En stor annons i en tidning jag läste i helgen. Jag ifrågasätter inte produkten, det kanske är något jättebra...

Men 2 miljoner svenskar lider av mag/tarmproblem! De måste man bara ifrågasätta!

Är det normalt att nästan var 4:e person har stora problem med magen? Ska det vara så? Vi ska inte fundera över om det kanske, kanske har med kosten att göra utan bara vänta på att nya piller ska komma ut på marknaden?

 

Det är inte "normalt" att ha sådana här problem. Det är faktiskt problem som man till stor del kan undvika om man äter sådan kost som man är anpassad för istället för sådan kost som industrin anpassat...

 

Många, många människor jag varit i kontakt med har dessa problem! Och ännu fler har dem men pratar inte om dem. Många försöker också själva korrigera och diagnostisera och de egna diagnoserna blir ofta att man inte tål laktos, ägg eller fett... Man försöker och analyserar och liten hjälp finns att få från sjukvården.

För några år sedan sa en kompis till mig att hon upplevt att hennes mage var så bra i Thailand men inte hemma och hon hade analyserat vad hon INTE åt där som hon åt här och kommit fram till att det var fibrer och fullkorn...  Jag tyckte det lät jättekonstigt då. "Alla vet" ju att fibrer och fullkorn är så bra för magen... Fullkornspasta, fullkornsbröd, fullkornshavregryn, fullkornsbulgur, osv, osv. Hårda fibrer som förvärrar, men som människor med IBS och andra typer av "slaskdiagnoser" kan rekommenderas att äta.

Har man problem med magen och IBS eller liknande gäller mjuka fibrer som t ex grönsaker, phylliumfrö, linfrö. Bort med allt mjöl och allt som heter "fullkorn". Bort med gluten. In med naturligt fett. Smör, grädde, ost...

Om du är en "självdiagnostiserad laktosintolerant" tycker jag att man kan prova med laktosfria produkter medan man tar bort allt ovan, och sedan efter 1 månad eller så prova att lägga tillbaka produkter med laktos. Längre tid än så tar det inte att få magen i bättre balans och ofta fungerar laktosen bra och det är istället glutenprodukterna som varit en del i problemet.

Kanske kan man också lägga till probiotika om inte kostomläggningen räcker hela vägen. Finns olika sorter.

Om man har problemen kvar, ja då kanske medicinen i annonsen är ett bra alternativ, det vet jag inte.

Men börja med att försöka reda ut orsaken, inte bara lindra symtomen men behålla orsaken till symtomen...

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Eva » Övertygelse!:  ”Blir lite tröstad av dina ord ändå, det finns fler därute som bara inte accepter..”

  • Katarina » Övertygelse!:  ”Du har 100% rätt. Vi behöver rakryggade människor nu. Tack!”

  • anna-lena » Övertygelse!:  ”Tack, så skönt att läsa, ibland svajar min övertygelse när man läser och ser nyh..”

  • En läsare » Övertygelse!:  ”Tack, tack, tack för att du sätter ord på mina tankar. Det här har jag funderat ..”

  • Ann-Charlotte » Glutenfri äppelpaj utan vitt socker :  ”Svenska äpplen, testa med skal.”

  • Lisbet Sultan » ALP-diet, hur går det ? :  ”Är intresserad”

  • Runep » Semester i Spanien!:  ”https://www.dn.se/sthlm/smittan-okar-i-stockholm-for-femte-veckan-i-rad/”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln