Vad har hänt med GI?

Jag har testat att äta GI för några år sedan. Jag gick ner ca 5-6 kg (i kombination med rätt mycket träning under den perioden) och det kändes bra ur aspekten att jag inte upplevde att jag "bantade" och var jättehungrig, men jag blev inte av med mitt sötsug så det var mer eller mindre en kamp. Som jag till slut förlorade.
 
GI för mig (som jag upplevt det under min GI-tid och läst om) är att man begränsar fettet till förmån för långsamma kolhydrater. Dvs att det tilläts lite grädde, creme fraiche, ost i maten i en liten reglerad mängd, och sen fyllde man på med bulgur, quinoa, fullkornspasta, bönor. dinkel och allt vad det var.

Ofta säjer människor till mig att de "kör lite GI", och då brukar de vanligtvis mena att de äter bönor, fullkornspasta och mörkt bröd.
 
Har GI som begrepp förändrats eller vad har hänt?

Ulrika Davidsson har i tidningen haft något som heter "Turbo-GI" som var LCHF-recept.
Och igår läste jag "Du och datorn" där det var ett stort inslag med Ola Lauritzson inklusive ett stort uppslag recept.
Ola säjer inget om bönor och fullkornsbröd utan pratar om "entrecote, sås och sallad" som "bra GI-mat".

Recepten som rekommenderas skulle jag rakt av kunna ta som LCHF, förutom möjligtvis en pajdeg som innehåller dinkelmjöl, men å andra sidan blir kolhydratmängden/portion ändå väldigt låg i den pajen...
Var är fullkornsbulgur, pastan, alla bönor (som många tvingat i sig fast de inte ens gillar bönor)?
Istället är det flera dl grädde i recepten...
 
Jag tycker att Ola Lauritzson är bra, sympatisk och verkar väldigt vettig, det är inte det som är "problemet". Men begreppen kan nog lätt förvirra.
För vad ÄR det egentligen för skillnad på GI-kost och LCHF-kost?
Det känner jag att jag svårt att förklara efter att ha läst Ulrika Davidssons "turbo-GI-recept" och den här artikeln. Där man kallar kost för GI som jag skulle kalla för LCHF.
Klara Desser är en annan person som jag har ett gäng kokböcker av sedan min GI-tid. Klara verkar nu mest jobba med LCHF-recept och det tycker jag också är jättekul och det blir lite klarare när hon också säjer att det är LCHF hon jobbar med.
 
Vad säjer ni? Är det stora skillnader på LCHF och GI och synen på vad som är det ena eller det andra?

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Lisbet Sultan » ALP-diet, hur går det ? :  ”Är intresserad”

  • Runep » Semester i Spanien!:  ”https://www.dn.se/sthlm/smittan-okar-i-stockholm-for-femte-veckan-i-rad/”

  • Catarina Sörensen » Semester i Spanien!:  ”Låter härligt, det är du värd!”

  • Åsa » Kvinna under 70...:  ”mRNA-vaccintekniken bygger på många års forskning när man utvecklat vaccin för b..”

  • andreas » Tid med 4-veckors bebis...:  ”Bra skrivet! Vi känner igen oss så mycket i det du skriver! Känns omöjligt att f..”

  • Åsa » Kvinna under 70...:  ”Coronavaccinet är ingen ny "uppfinning" utan man har forskat på coronavirusvacci..”

  • Åsa » Kvinna under 70...:  ”Jag skulle inte okritiskt svälja något som Anti vaxx-förespråkaren Mercola säger..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln