Vad har hänt med GI?

Jag har testat att äta GI för några år sedan. Jag gick ner ca 5-6 kg (i kombination med rätt mycket träning under den perioden) och det kändes bra ur aspekten att jag inte upplevde att jag "bantade" och var jättehungrig, men jag blev inte av med mitt sötsug så det var mer eller mindre en kamp. Som jag till slut förlorade.
 
GI för mig (som jag upplevt det under min GI-tid och läst om) är att man begränsar fettet till förmån för långsamma kolhydrater. Dvs att det tilläts lite grädde, creme fraiche, ost i maten i en liten reglerad mängd, och sen fyllde man på med bulgur, quinoa, fullkornspasta, bönor. dinkel och allt vad det var.

Ofta säjer människor till mig att de "kör lite GI", och då brukar de vanligtvis mena att de äter bönor, fullkornspasta och mörkt bröd.
 
Har GI som begrepp förändrats eller vad har hänt?

Ulrika Davidsson har i tidningen haft något som heter "Turbo-GI" som var LCHF-recept.
Och igår läste jag "Du och datorn" där det var ett stort inslag med Ola Lauritzson inklusive ett stort uppslag recept.
Ola säjer inget om bönor och fullkornsbröd utan pratar om "entrecote, sås och sallad" som "bra GI-mat".

Recepten som rekommenderas skulle jag rakt av kunna ta som LCHF, förutom möjligtvis en pajdeg som innehåller dinkelmjöl, men å andra sidan blir kolhydratmängden/portion ändå väldigt låg i den pajen...
Var är fullkornsbulgur, pastan, alla bönor (som många tvingat i sig fast de inte ens gillar bönor)?
Istället är det flera dl grädde i recepten...
 
Jag tycker att Ola Lauritzson är bra, sympatisk och verkar väldigt vettig, det är inte det som är "problemet". Men begreppen kan nog lätt förvirra.
För vad ÄR det egentligen för skillnad på GI-kost och LCHF-kost?
Det känner jag att jag svårt att förklara efter att ha läst Ulrika Davidssons "turbo-GI-recept" och den här artikeln. Där man kallar kost för GI som jag skulle kalla för LCHF.
Klara Desser är en annan person som jag har ett gäng kokböcker av sedan min GI-tid. Klara verkar nu mest jobba med LCHF-recept och det tycker jag också är jättekul och det blir lite klarare när hon också säjer att det är LCHF hon jobbar med.
 
Vad säjer ni? Är det stora skillnader på LCHF och GI och synen på vad som är det ena eller det andra?

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Eva Hazard » Låt det inte hända!:  ”Tyvärr är det redan försent . Vi kommer nu få uppleva ett samhälle i klass med h..”

  • Katerina » Statistik och fakta :  ”Så bra skrivet! Tack! Precis vad jag tycker om läget i landet och i världen - in..”

  • Eva » Statistik och fakta :  ”Jag har hittat din blogg och tycker om att läsa den, den är ett litet ljus i tun..”

  • Nisse Hult » Statistik och fakta :  ”Klockrent igen om den galenskap som pågår i landet ”

  • Catarina » Statistik och fakta :  ”Jag håller med dig helt och hållet. Denna galenskap måste få ett slut!”

  • Nisse Hult » Är du i riskgrupp?:  ”Hej! Klockrent Ordet riskgrupp är så himla felspecat redan från dag 1 men vad ka..”

  • Therese » Är du i riskgrupp?:  ”Klockrent! Så bra sammanfattat, tänk om det nådde ut i media istället för all sk..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln