Vad har hänt med GI?




Jag har testat att äta GI för några år sedan. Jag gick ner ca 5-6 kg (i kombination med rätt mycket träning under den perioden) och det kändes bra ur aspekten att jag inte upplevde att jag "bantade" och var jättehungrig, men jag blev inte av med mitt sötsug så det var mer eller mindre en kamp. Som jag till slut förlorade.
GI för mig (som jag upplevt det under min GI-tid och läst om) är att man begränsar fettet till förmån för långsamma kolhydrater. Dvs att det tilläts lite grädde, creme fraiche, ost i maten i en liten reglerad mängd, och sen fyllde man på med bulgur, quinoa, fullkornspasta, bönor. dinkel och allt vad det var.
Ofta säjer människor till mig att de "kör lite GI", och då brukar de vanligtvis mena att de äter bönor, fullkornspasta och mörkt bröd.
Har GI som begrepp förändrats eller vad har hänt?
Ulrika Davidsson har i tidningen haft något som heter "Turbo-GI" som var LCHF-recept.
Och igår läste jag "Du och datorn" där det var ett stort inslag med Ola Lauritzson inklusive ett stort uppslag recept.
Ola säjer inget om bönor och fullkornsbröd utan pratar om "entrecote, sås och sallad" som "bra GI-mat".
Recepten som rekommenderas skulle jag rakt av kunna ta som LCHF, förutom möjligtvis en pajdeg som innehåller dinkelmjöl, men å andra sidan blir kolhydratmängden/portion ändå väldigt låg i den pajen...
Var är fullkornsbulgur, pastan, alla bönor (som många tvingat i sig fast de inte ens gillar bönor)?
Istället är det flera dl grädde i recepten...
Jag tycker att Ola Lauritzson är bra, sympatisk och verkar väldigt vettig, det är inte det som är "problemet". Men begreppen kan nog lätt förvirra.
För vad ÄR det egentligen för skillnad på GI-kost och LCHF-kost?
Det känner jag att jag svårt att förklara efter att ha läst Ulrika Davidssons "turbo-GI-recept" och den här artikeln. Där man kallar kost för GI som jag skulle kalla för LCHF.
Klara Desser är en annan person som jag har ett gäng kokböcker av sedan min GI-tid. Klara verkar nu mest jobba med LCHF-recept och det tycker jag också är jättekul och det blir lite klarare när hon också säjer att det är LCHF hon jobbar med.
Vad säjer ni? Är det stora skillnader på LCHF och GI och synen på vad som är det ena eller det andra?
Kommentera gärna inlägget:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Eva Hazard » Låt det inte hända!: ”Tyvärr är det redan försent . Vi kommer nu få uppleva ett samhälle i klass med h..”
-
Katerina » Statistik och fakta : ”Så bra skrivet! Tack! Precis vad jag tycker om läget i landet och i världen - in..”
-
Eva » Statistik och fakta : ”Jag har hittat din blogg och tycker om att läsa den, den är ett litet ljus i tun..”
-
Nisse Hult » Statistik och fakta : ”Klockrent igen om den galenskap som pågår i landet ”
-
Catarina » Statistik och fakta : ”Jag håller med dig helt och hållet. Denna galenskap måste få ett slut!”
-
Nisse Hult » Är du i riskgrupp?: ”Hej! Klockrent Ordet riskgrupp är så himla felspecat redan från dag 1 men vad ka..”
-
Therese » Är du i riskgrupp?: ”Klockrent! Så bra sammanfattat, tänk om det nådde ut i media istället för all sk..”
Bloggarkiv
- ▼ 2021 (23)
- ► 2020 (127)
- ► 2019 (132)
- ► 2018 (73)
- ► 2017 (47)
- ► 2016 (30)
- ► 2015 (74)
-
►
2014 (149)
- ► december (11)
- ► november (7)
- ► oktober (11)
- ► september (5)
- ► augusti (6)
- ► juli (5)
- ► juni (15)
- ► maj (14)
- ► april (6)
- ► mars (26)
- ► februari (24)
- ► januari (19)
-
►
2013 (448)
- ► december (23)
- ► november (38)
- ► oktober (24)
- ► september (43)
- ► augusti (42)
- ► juli (35)
- ► juni (48)
- ► maj (43)
- ► april (45)
- ► mars (37)
- ► februari (33)
- ► januari (37)
-
►
2012 (393)
- ► december (30)
- ► november (29)
- ► oktober (33)
- ► september (32)
- ► augusti (28)
- ► juli (19)
- ► juni (37)
-
►
maj (38)
- Frukost på stan!
- Varför blir det aldrig lättare...???
- Visst kan vi...?
- Uppskattad vardags eller festrätt
- ► april (35)
- ► mars (38)
- ► februari (22)
- ► januari (52)
-
►
2011 (663)
- ► december (55)
- ► november (51)
- ► oktober (52)
- ► september (54)
- ► augusti (56)
- ► juli (46)
- ► juni (44)
- ► maj (57)
- ► april (62)
-
►
mars (68)
- Om jag bara får säja EN sak...
- Dagens delikatess
- TACK för era presentationer!
- Shoppat loss i ostbutiken...
- God morgon!
- ► februari (55)
- ► januari (63)
- ► 2010 (142)
Länkar
Etikettmoln
hälsa -21 matlåda lchf torsk skinka förskola fest allergier 5:2 sexuella trakasserier påsk vitkål graviditet, vikt lchf middag thai grädde restaurang barnvagn pizza veckans middag före & efterbilder soppa jul pannkaka grillat fett choklad veckokalender katter hälsoeffekter lchf vikt efterrätt graviditet lchf nötkött barn ägg grönsaker fisk kostrådgivning köttfärs träning diverse diverse kost frukost restaurang snabbt tillbehör kyckling produkter graviditet bröd funderingar resor artiklar ost fläskkött barnmat vin skaldjur korv socker pasta paj kostrådgivarna kolesterol glass bloggtips livsmedelsverket nyår instagram föreläsningar kokböcker lekland vakna hälsa fettskola tänder metoo hus alp chili kiropraktor godis
21 juni 2011 20:00:13
LCHF är en diet som rekommenderar att 70% av dagsenergin kommer från fett och då gärna mättat. Man undviker kolhydrater helt.
Turbo-GI liknar LCHF, men man äter inte så mycket mättat fett.
GI-metoden handlar om att byta ut livsmedel som får blodsockret att åka berg och dalbana mot livsmedel som håller blodsockret på en jämn nivå. Man äter alltså kolhydrater, men då de långsamma och så långt som möjligt icke-processade.
GI handlar ju om att äta mat med bra balans mellan protein, nyttiga fetter och långsamma kolhydrater. Recepten i bilagan är ett urval som journalisten själv har plockat fram.
Hoppas detta reder ut begreppen lite!
GI kosten bygger mkt på induktionsfasen, dvs snarlikt LCHF, identiskt med nya Atkins!
I alla tidningar är det recept från denna fasen som nämns för det är det nybörjaren ska börja med men personligen tror jag att både Ola och Ulrika inser att det är CHF vågen man ska rida på och därför pratas det mindre om fullkornspasta m.m.
Men jag stöter sällan på människor som äter "GI" längre, dvs räknar GI värde etc, de flesta äter LCHF numera och använder även rätt uttryck.
Personligen är jag försiktig med uttrycket LCHF eftersom det förknippats med tokar, fanatism etc och jag vet såååå många "elsehåeffare" som är galet kolhydraträdda utan att förstå varför! Jag använder mig nästan alltid av termen "LC", "Low carb" eller lågkolhydratkost för lågkolhydratkosten innefattar ganska mkt varianter av hur mkt fett man vill ha och hur mkt kolhydrater man äter.
Jag äter fullfett, lågt med kolhydrater, försöker äta så rent och oprocessat som möjligt, är inte fetträdd men "toppar" inte min mat med fett "för att" för jag tycker inte om det helt enkelt. KRAM på dig!
Jag tycker det är bra om GI begreppet snart försvinner för att sluta förvirra alla.
Kram!
14 juni 2011 22:11:18
Jag äter enligt lchf, men föredrar att kalla det för lågkolhydratskost. Vill inte bli inordnad i samma fack som vissa forumprofiler...
:)
Bara för att man äter på ett visst sätt innebär det ju inte att man har andra saker gemensamt...
14 juni 2011 22:10:29
14 juni 2011 22:09:31
http://www.icakuriren.se/Bloggar/Lasarbloggar/Kropp--Sjal/Kom-i-form1/
14 juni 2011 22:09:55
14 juni 2011 22:09:04
LCHF mindre kolhydrater och mer fett än GI. Men i dagens GI-resonemang ska man äta LCHF-kost den första tiden, även om den inte kallas så.
Annars håller jag med Kajsa. GI är accepterat och "inne"... medan man som LCHFare blir idiotförklarad.
14 juni 2011 22:07:50
1 ekologiskt ägg. 20 gram smör. 2 kryddmått fiberhusk. blanda väl och låt vila (ska bli som mandelmassa i konsistens.) pressa ut i pajskalen och grädda. utmärkt att frysa gräddade.
Jag känner att jag blir lite irriterad när GI är så jädra bra och så visar det sig att det är LCHF men under ett annat namn. Man får ta mycket kommentarer om LCHF men skulle jag säga att jag äter GI så är man helt ok..... Låter det snurrigt? :)
14 juni 2011 22:07:18