Bad, kost & klass och nyttiga jordgubbar?

Har badat i havet! Inte illa i Sverige den 11 juni (utan att kroppen domnar bort av kylan i vattnet).

På stränderna jag varit på hittills i sommar har jag gjort några iaktagelser.

  • I de välbärgade Stockholmsförorterna är nästan alla på stranden smala och i god form, och bredvid oss idag låg man t ex och diskuterade tillsatser i maten och "Äkta vara". Folk äter sallader, dricker Ramlösa och kokar soppa på stormkök...
  • Ute på landsorten (campingbad en bit utanför Uppsala) ser det inte alls likadant ut. Här är de flesta överviktiga och på stranden dricks det coca-cola och äts kakor, chips, glass mm, mm.

Bra mat kostar och dålig mat är billig. Och kunskapen kring kost och hälsa sprids först bland de som har råd och möjlighet att välja. Kosten håller på och bli en klassfråga, där alla med gott om pengar kan köpa ekologiskt och kravmärkt och äkta, medans de med sämre ekonomi får hålla till godo med det billiga.

Sticker ut hakan lite nu, men om någon vill åka till olika stränder i landet och jämföra hur folk ser ut och vad de äter på stranden, så gör det och man kan notera att skillnaderna är enorma...

På stranden intogs idag wraps och solvarma svenska jordgubbar.

Kan man äta jordgubbar när man äter LCHF?

Tydligen inte enligt vissa kollegor på jobbet som strängt tittade på mig och sa "FÅR du verkligen äta det där?", när det var jordgubbar till fikat igår, och de ville hellre hänvisa mig till den mörka chokladen som fanns:-)...

 

Jordgubbar innehåller något mer kolhydrater än t ex hallon. Och en del fruktos-det mest fettinlagrande sockret. Ungefär 3.5g fruktos/100g jordgubbar. Det är inga jättemängder, men trots det kan t ex jag uppleva att jordgubbar kan vara ett "problem". Varför? Jo, för att det är gott, sött och jag blir inte mätt! Skulle lätt kunna äta 2 askar själv utan problem, och då har man plötsligt större mängder kolhydrater som höjer blodsocker som höjer insulin- ja ni vet...

Jag ser därför till att inte äta det för ofta, och helst äta jordgubbar med grädde. Dels är det ju jättegott, och dels blir jag då mätt av en liten mängd jordgubbar, får få kolhydrater, liten blodsockerhöjning (om ens någon)...

Jordgubbar kan också trigga igång suget efter mer sött, och det vill jag ju undvika.

 

Några jordgubbar då och då fungerar enligt min uppfattning bra i de flestas kosthållning (som inte är extremt känsliga), men om man är noga och strikt i sin viktminskning så ska allt som "inte är mat" (dvs mellanmål och fika) begränsas, och då gäller det även jordgubbar (och grädde...).

 

Det som jag tycker är "bra" här är att säsongen är kort. Man behöver alltså inte "kämpa mot ett jordgubssug" under hela året. Så några askar kommer jag äta, och jag ska njuta av varenda jordgubbe:-)!

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Lena » Övertygelse!:  ”Jag har inte vaccinerat mig eftersom jag misstänker att det är stor risk för mig..”

  • Eva » Övertygelse!:  ”Blir lite tröstad av dina ord ändå, det finns fler därute som bara inte accepter..”

  • Katarina » Övertygelse!:  ”Du har 100% rätt. Vi behöver rakryggade människor nu. Tack!”

  • anna-lena » Övertygelse!:  ”Tack, så skönt att läsa, ibland svajar min övertygelse när man läser och ser nyh..”

  • En läsare » Övertygelse!:  ”Tack, tack, tack för att du sätter ord på mina tankar. Det här har jag funderat ..”

  • Ann-Charlotte » Glutenfri äppelpaj utan vitt socker :  ”Svenska äpplen, testa med skal.”

  • Lisbet Sultan » ALP-diet, hur går det ? :  ”Är intresserad”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln