Konsten att göra en riktigt god köttfärssås

Denna konst har enligt mig tre viktiga komponenter, och de är:

  1. Rödvin
  2. Tid
  3. Kryddning

Köttfärssås måste få ta lite tid om den ska bli mustig och god. Man ska heller inte "fega" med kryddningen.

Självklart går det att laga det som "snabbmat" men det blir inte samma sak.

Andra viktiga komponenter är vilken sorts krossade tomater man använder, och kvalitéen på köttfärsen.

Jag använder alltid krossade tomater från Mutti eftersom jag tycker att de är godast och smakar mycket tomat.

 

Mustig köttfärssås med gräddkokt vitkål

Recept 4 personer

 

400-500 gram köttfärs
1/2 gul lök
1-2 vitlöksklyfta
3 msk
tomatpuré
1/2-1 dl rödvin
2 msk kalvfond
1 burk krossade tomater 
1 dl creme fraiche eller vispgrädde

Salt, vit/svartpeppar, cayennepeppar, timjan, basilika och
grillsalt.

Bryn lök och vitlök (pressad eller hackad) på svag
värme tills de blir mjuka men inte får färg.
I med köttfärs och bryn den
färdigt tillsammans med tomatpuré, rödvin och kalvfond.
Häll sedan på de krossade tomaterna och krydda.
Låt koka ihop minst 15 minuter, gärna 20-30
minuter.Smaka av! Krydda mer om det behövs. Blanda i
creme fraichen/grädden och servera.

Ibland tillsätter jag lite rivna morötter
eller soltorkade tomater i köttfärssåsen.

 

Servera med gräddkokt vitkål och färskriven parmesanost.

Etiketter: köttfärs

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • ingrid » Nu är jag väldigt arg...:  ”Skuld och skam hindrar alltför många att våga träda fram när de utsätts för grov..”

  • Jenny » Dessa jävla kanelbullar!:  ”Så bra skrivet!!! Jag brukar köra med den jämförelsen om alkoholen... när någon ..”

  • åse » LCHF-frallor:  ”Omnomnom! Kram på dig! ”

  • Eva » På paradisön! Bilder:  ”Minns när jag var på 3 dygns dyktur till Similan islands. All mat lagades ombord..”

  • ingrid » I Malaysia !:  ”Fina bilder på vacker natur kombinerat med lite reseanteckningar från Er resa lå..”

  • Eva » I Malaysia !:  ”Grattis till uppgraderingen! Tror det har hänt mig en gång och vi förstod rätt s..”

  • Eva » Packar, äter och fixar:  ”Ha det underbart!”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln