Konsten att göra en riktigt god köttfärssås

Denna konst har enligt mig tre viktiga komponenter, och de är:

  1. Rödvin
  2. Tid
  3. Kryddning

Köttfärssås måste få ta lite tid om den ska bli mustig och god. Man ska heller inte "fega" med kryddningen.

Självklart går det att laga det som "snabbmat" men det blir inte samma sak.

Andra viktiga komponenter är vilken sorts krossade tomater man använder, och kvalitéen på köttfärsen.

Jag använder alltid krossade tomater från Mutti eftersom jag tycker att de är godast och smakar mycket tomat.

 

Mustig köttfärssås med gräddkokt vitkål

Recept 4 personer

 

400-500 gram köttfärs
1/2 gul lök
1-2 vitlöksklyfta
3 msk
tomatpuré
1/2-1 dl rödvin
2 msk kalvfond
1 burk krossade tomater 
1 dl creme fraiche eller vispgrädde

Salt, vit/svartpeppar, cayennepeppar, timjan, basilika och
grillsalt.

Bryn lök och vitlök (pressad eller hackad) på svag
värme tills de blir mjuka men inte får färg.
I med köttfärs och bryn den
färdigt tillsammans med tomatpuré, rödvin och kalvfond.
Häll sedan på de krossade tomaterna och krydda.
Låt koka ihop minst 15 minuter, gärna 20-30
minuter.Smaka av! Krydda mer om det behövs. Blanda i
creme fraichen/grädden och servera.

Ibland tillsätter jag lite rivna morötter
eller soltorkade tomater i köttfärssåsen.

 

Servera med gräddkokt vitkål och färskriven parmesanost.

Etiketter: köttfärs

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln