Konsten att göra en riktigt god köttfärssås

Denna konst har enligt mig tre viktiga komponenter, och de är:

  1. Rödvin
  2. Tid
  3. Kryddning

Köttfärssås måste få ta lite tid om den ska bli mustig och god. Man ska heller inte "fega" med kryddningen.

Självklart går det att laga det som "snabbmat" men det blir inte samma sak.

Andra viktiga komponenter är vilken sorts krossade tomater man använder, och kvalitéen på köttfärsen.

Jag använder alltid krossade tomater från Mutti eftersom jag tycker att de är godast och smakar mycket tomat.

 

Mustig köttfärssås med gräddkokt vitkål

Recept 4 personer

 

400-500 gram köttfärs
1/2 gul lök
1-2 vitlöksklyfta
3 msk
tomatpuré
1/2-1 dl rödvin
2 msk kalvfond
1 burk krossade tomater 
1 dl creme fraiche eller vispgrädde

Salt, vit/svartpeppar, cayennepeppar, timjan, basilika och
grillsalt.

Bryn lök och vitlök (pressad eller hackad) på svag
värme tills de blir mjuka men inte får färg.
I med köttfärs och bryn den
färdigt tillsammans med tomatpuré, rödvin och kalvfond.
Häll sedan på de krossade tomaterna och krydda.
Låt koka ihop minst 15 minuter, gärna 20-30
minuter.Smaka av! Krydda mer om det behövs. Blanda i
creme fraichen/grädden och servera.

Ibland tillsätter jag lite rivna morötter
eller soltorkade tomater i köttfärssåsen.

 

Servera med gräddkokt vitkål och färskriven parmesanost.

Etiketter: köttfärs

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Svärmor » 10 år med LCHF !:  ”Du är fantastisk !”

  • Effie » ALP frukost T1:  ”Jag gav upp ALP. Behåller visst tänk (grönsaker, undviker mejerier men inte till..”

  • jerry colin » ALP-diet, hur går det ? :  ”Cureidea keto factor fastest way to get into ketosis supplements for weight l..”

  • Nisse Hult » Stora frukostar !:  ”Och var är fettintaget om jag får fråga?”

  • Effie » ALP-diet, hur går det ? :  ”Jag har kommit till den fasen I ALP som man ska kunna hålla resten av livet. Den..”

  • kristina erkers » Ge inte upp!:  ”Glömde skriva att jag har ulcerös colit och har värden nu som en frisk samt ploc..”

  • kristina erkers » Ge inte upp!:  ”Du har så rätt , det är så lätt att bli lite för mycket fokuserad på vikten. Tac..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln