Konsten att göra en riktigt god köttfärssås




Denna konst har enligt mig tre viktiga komponenter, och de är:
- Rödvin
- Tid
- Kryddning
Köttfärssås måste få ta lite tid om den ska bli mustig och god. Man ska heller inte "fega" med kryddningen.
Självklart går det att laga det som "snabbmat" men det blir inte samma sak.
Andra viktiga komponenter är vilken sorts krossade tomater man använder, och kvalitéen på köttfärsen.
Jag använder alltid krossade tomater från Mutti eftersom jag tycker att de är godast och smakar mycket tomat.
Mustig köttfärssås med gräddkokt vitkål
Recept 4 personer
400-500 gram köttfärs
1/2 gul lök
1-2 vitlöksklyfta
3 msk
tomatpuré
1/2-1 dl rödvin
2 msk kalvfond
1 burk krossade tomater
1 dl creme fraiche eller vispgrädde
Salt, vit/svartpeppar, cayennepeppar, timjan, basilika och
grillsalt.
Bryn lök och vitlök (pressad eller hackad) på svag
värme tills de blir mjuka men inte får färg.
I med köttfärs och bryn den
färdigt tillsammans med tomatpuré, rödvin och kalvfond.
Häll sedan på de krossade tomaterna och krydda.
Låt koka ihop minst 15 minuter, gärna 20-30
minuter.Smaka av! Krydda mer om det behövs. Blanda i
creme fraichen/grädden och servera.
Ibland tillsätter jag lite rivna morötter
eller soltorkade tomater i köttfärssåsen.
Servera med gräddkokt vitkål och färskriven parmesanost.
Kommentera gärna inlägget:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Joakim Knutsson » LCHF Frukostfrallor: ”Hej. Vet du var man kan får tag på "mjölmix" (Bakerix)”
-
hilda » Styrka, hälsa och löften: ”Hej, hur går det med smak- och luktsinnet? Allt gott! ”
-
Eva » Styrka, hälsa och löften: ”Stort Gilla!!”
-
Nisse Hult » ”När allt blir som vanligt igen”: ”https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2021/01/12/can-flu-vaccine-i..”
-
Nisse Hult » Folkhälsa genom ”tuffare tag”? : ”Hyckleri och dubbelmoral i Sverige år 2020 Ex denna intervju i Radio Jämtland h..”
-
Lena i Umeå » Inför Jul: ”Önskar dig en riktigt GOD JUL! Jag är lite nöjd, för jag hann med dagens promen..”
-
Jenny » Jag har ändrat mig!!!: ”Instämmer helt, tack för bra inlägg!”
Bloggarkiv
- ▼ 2021 (8)
- ► 2020 (127)
- ► 2019 (132)
- ► 2018 (73)
- ► 2017 (47)
- ► 2016 (30)
- ► 2015 (74)
-
►
2014 (149)
- ► december (11)
- ► november (7)
- ► oktober (11)
- ► september (5)
- ► augusti (6)
- ► juli (5)
- ► juni (15)
- ► maj (14)
- ► april (6)
- ► mars (26)
- ► februari (24)
- ► januari (19)
-
►
2013 (448)
- ► december (23)
- ► november (38)
- ► oktober (24)
- ► september (43)
- ► augusti (42)
- ► juli (35)
- ► juni (48)
- ► maj (43)
- ► april (45)
- ► mars (37)
- ► februari (33)
- ► januari (37)
-
►
2012 (393)
- ► december (30)
- ► november (29)
- ► oktober (33)
- ► september (32)
- ► augusti (28)
- ► juli (19)
- ► juni (37)
-
►
maj (38)
- Frukost på stan!
- Varför blir det aldrig lättare...???
- Visst kan vi...?
- Uppskattad vardags eller festrätt
- ► april (35)
- ► mars (38)
- ► februari (22)
- ► januari (52)
-
►
2011 (663)
- ► december (55)
- ► november (51)
- ► oktober (52)
- ► september (54)
- ► augusti (56)
- ► juli (46)
- ► juni (44)
- ► maj (57)
- ► april (62)
-
►
mars (68)
- Om jag bara får säja EN sak...
- Dagens delikatess
- TACK för era presentationer!
- Shoppat loss i ostbutiken...
- God morgon!
- ► februari (55)
- ► januari (63)
- ► 2010 (142)
Länkar
Etikettmoln
lchf torsk skinka påsk metoo tänder godis kiropraktor hälsa vakna vitkål allergier graviditet, vikt lchf middag nyår grädde restaurang barnvagn glass veckans middag före & efterbilder soppa pasta pannkaka socker fett choklad veckokalender katter hälsoeffekter lchf vikt efterrätt graviditet lchf bröd graviditet ägg grönsaker fisk kostrådgivning snabbt träning diverse diverse kost frukost restaurang köttfärs tillbehör kyckling produkter barn nötkött funderingar resor artiklar ost fläskkött barnmat vin skaldjur korv grillat jul paj kostrådgivarna kolesterol bloggtips pizza livsmedelsverket thai instagram föreläsningar fettskola kokböcker lekland sexuella trakasserier 5:2 matlåda hälsa -21 fest förskola hus alp chili
http://www.letarecept.se/recept/snabb-kottfarssas--68.html
1. En god köttfärssås blir bäst om den får gotta till sig i ungefär 75 minuter
2. Den ultimata blandningen av färs är 50% kalvfärs och 50% nötfärs
3. Basilika är en mycket god krydda som väger av fint
4. Löken smälter efter så lång tid i grytan, finhackad scharlottenlök blir godast.
5. Använd ketchup eller chilisås, så vägs sältan av lite grand.
6. 2 dl vispgrädde och 3 dl matlagningsgrädde är en fin kombination.
:)
Reflektioner?
/Lasse
2. Mycket troligt, jag har bara gjort på nötfärs
3. Verkligen!! Timjan tycker jag också...
4. Absolut
5. Det har jag ibland. Helst chilisås
6. Det låter som väldigt mycket grädde för mig? Vill inte att köttsmaken ska "försvinnna". Och varför matlagningsgrädde? Kanske menar du att det känns "för fett" annars?
Köttfärssås är en konst:-)
16 juli 2011 11:03:13
16 juli 2011 11:03:21