Fett Rätt!

Så här säjer Livsmedelsverket och jag håller med fullkomligt: "Fett är en viktig energikälla för våra kroppar och rätt sorts fett i rätt mängd är avgörande för att vi ska må bra". Sen är vi inte så överens längre...:-).

 

Rätt sorts fett är naturligt fett som kroppen känner igen och kan hantera. Och det innebär fleromättat fett, enkelomättat fett och mättat fett.

 

Mättat fett: Hittar vi bland annat i smör, ost, kött, mejeriprodukter och kokosfett. Mättat fett är stabilt och hårt i rumstemperatur.

 

Längden på de olika fettsyrorna är också olika enkelt för kroppen att ta hand om, Kokosfettets längd (antal kolatomer) anses av många vara extra gynnsam för kroppen. Nackdel-Inte så miljövänligt att köpa in fett som har rest över halva jorden. Å andra sidan så kan man ju balansera det mot t ex intag av exotisk frukt, som inte heller är försvarbart att äta ur miljösynpunkt..

Enkelomättat fett: Också ett naturligt fett som är bra för kroppen. Bra källor till enkelomättat fett är t ex rapsolja, olivolja, avokado, nötter. Enkelomättade fetter är mjuka i rumstemperatur och tål inte upphettning till höga temperaturer. Då blir plötsligt de nyttiga fetterna onyttiga. Stekning i smör eller kokosfett rekommenderas därför och oljan har man till hemmagjord majonnäs, som salladsdressing mm...

Fleromättat fett: Här ingår b la de viktiga Omega 3-fettsyrorna som de allra flesta har brist på (om du inte äter fet fisk 3-4 dagar i veckan). Andra livsmedel med fleromättat fett är avokado, valnötter och rapsolja.

Ja, här kommer samma livsmedel igen som ovan , och det beror på att fettsyrorna är blandade i olika sorters fetter. D v s livsmedlen innehåller helt naturligt en kombination av enkelomättat/fleromättat och även mättat fett. Titta på oljeflaskan i skafferiet eller på nötpåsen så ser du fördelningen mellan olika fetter.

Fleromättat fett oxiderar (härsknar) lätt. Det märker man tydligt på t ex valnötter, som inte håller obegränsad tid i skåpen, och som till och med kan vara dåliga när de kommer hem från affären..

Dåliga fetter är fetter som kroppen inte känner igen. Härdade fetter, delvis härdade fetter, transfetter...

Där man på industriell väg konstruerat ett fett som skall likna ett naturligt eller ha extremt lång hållbarhet...

 

Fett innehåller 9 kalorier/gram. Kolhydrater och Protein innehåller 4 kalorier/gram. Av den anledningen säjer Livsmedelsverket att vi lätt äter för mycket fett. "Eftersom fett innehåller mycket energi per gram, är det lätt att få i sig för mycket energi genom fettet. Det kan leda till övervikt och fetma." Att man blir mätt av fett tas ingen hänsyn till i ett sådant resonemang. Eller att det enda livsmedel man kan äta, i princip, hur mycket som helst av utan att bli nöjd är socker...

 

I en varierad och balanserad kost blandar man sina naturliga fetter så att man får i sig av alla så att kroppen blir nöjd och maten blir god. Svårare än så är det inte:-)!

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Berit Malmström » Livets lärdomar :  ”Jag förstår ditt tänk, började inte ta vaccin mot säsongsinfluensa förrän jag fy..”

  • Tea » Jag är trögfattad...?:  ”Bra skrivet! Litar på mitt immunförsvar. Hade rödahund 1980, tog därför aldrig v..”

  • Eva » Gör det bara!:  ”Träna med SVT funkade också :). Kanske inte log så mycket bara..........”

  • Lotta » Jag är trögfattad...?:  ”Jag är precis lika trögfattad som du en sjukdom som är så dödlig att jag måste ..”

  • Catarina Sörensen » Jag är trögfattad...?:  ”Tillägg till min förra kommentar: Du är verkligen INTE trögfattad! :-)”

  • Weronika » Jag är trögfattad...?:  ”Exakt så! ”

  • Christina Persson » Jag är trögfattad...?:  ”Suveränt skrivet!!! Tack för det!!! ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln