Rabarberproblematiken har börjat...




Rabarberna växer som ogräs i min trädgård. Och rabarber är jättegott och nyttigt och innehåller få kolhydrater. MEN rabarber är SURT och behöver sötning!
Förra året gav jag bort alla rabarber, utom två stycken som jag stekte tillsammans med kanel och äpple och åt med lite glass.
Nu har jag börjat ge bort men känner ändå att EN paj måste det bli. Så bra det går ur LCHF-synpunkt (mjöl går ju bort) men någon sötning måste till. Jag är egentligen emot sukrin och liknande men här får man kanske göra ett undantag...
Vill därför jättegärna ha era allra vassaste tips på en "LCHF-vänlig" paj som också är god. Som t ex passar bra att avnjuta på midsommar... Längtar redan!
Kommentera gärna inlägget:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Joakim Knutsson » LCHF Frukostfrallor: ”Hej. Vet du var man kan får tag på "mjölmix" (Bakerix)”
-
hilda » Styrka, hälsa och löften: ”Hej, hur går det med smak- och luktsinnet? Allt gott! ”
-
Eva » Styrka, hälsa och löften: ”Stort Gilla!!”
-
Nisse Hult » ”När allt blir som vanligt igen”: ”https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2021/01/12/can-flu-vaccine-i..”
-
Nisse Hult » Folkhälsa genom ”tuffare tag”? : ”Hyckleri och dubbelmoral i Sverige år 2020 Ex denna intervju i Radio Jämtland h..”
-
Lena i Umeå » Inför Jul: ”Önskar dig en riktigt GOD JUL! Jag är lite nöjd, för jag hann med dagens promen..”
-
Jenny » Jag har ändrat mig!!!: ”Instämmer helt, tack för bra inlägg!”
Bloggarkiv
- ▼ 2021 (8)
- ► 2020 (127)
- ► 2019 (132)
- ► 2018 (73)
- ► 2017 (47)
- ► 2016 (30)
- ► 2015 (74)
-
►
2014 (149)
- ► december (11)
- ► november (7)
- ► oktober (11)
- ► september (5)
- ► augusti (6)
- ► juli (5)
- ► juni (15)
- ► maj (14)
- ► april (6)
- ► mars (26)
- ► februari (24)
- ► januari (19)
-
►
2013 (448)
- ► december (23)
- ► november (38)
- ► oktober (24)
- ► september (43)
- ► augusti (42)
- ► juli (35)
- ► juni (48)
- ► maj (43)
- ► april (45)
- ► mars (37)
- ► februari (33)
- ► januari (37)
-
►
2012 (393)
- ► december (30)
- ► november (29)
- ► oktober (33)
- ► september (32)
- ► augusti (28)
- ► juli (19)
- ► juni (37)
-
►
maj (38)
- Frukost på stan!
- Varför blir det aldrig lättare...???
- Visst kan vi...?
- Uppskattad vardags eller festrätt
- ► april (35)
- ► mars (38)
- ► februari (22)
- ► januari (52)
-
►
2011 (663)
- ► december (55)
- ► november (51)
- ► oktober (52)
- ► september (54)
- ► augusti (56)
- ► juli (46)
- ► juni (44)
- ► maj (57)
- ► april (62)
-
►
mars (68)
- Om jag bara får säja EN sak...
- Dagens delikatess
- TACK för era presentationer!
- Shoppat loss i ostbutiken...
- God morgon!
- ► februari (55)
- ► januari (63)
- ► 2010 (142)
Länkar
Etikettmoln
lchf torsk skinka påsk metoo tänder godis kiropraktor hälsa vakna vitkål allergier graviditet, vikt lchf middag nyår grädde restaurang barnvagn glass veckans middag före & efterbilder soppa pasta pannkaka socker fett choklad veckokalender katter hälsoeffekter lchf vikt efterrätt graviditet lchf bröd graviditet ägg grönsaker fisk kostrådgivning snabbt träning diverse diverse kost frukost restaurang köttfärs tillbehör kyckling produkter barn nötkött funderingar resor artiklar ost fläskkött barnmat vin skaldjur korv grillat jul paj kostrådgivarna kolesterol bloggtips pizza livsmedelsverket thai instagram föreläsningar fettskola kokböcker lekland sexuella trakasserier 5:2 matlåda hälsa -21 fest förskola hus alp chili
5dl malda ekologiska cocosflingor (i mandelkvarn)
½ dl grädde
3 kryddmått fiberhusk
3-5 droppar bittermandelolja
liten klick smält smör, blanda väl och låt stå i kylen 1 timme. blir som mandelmassa när det är klart. Perfekt som pajskal, våffelsmet etc. kanongott
2 glas
½ paket frusna hallon
1 stor avokado, skalad och urkärnad
2 dl naturella yoghurt
½ burk kesella m. rabarbersmak
1-2 krm ingefära, mald
mjölk, att spä med för önskad konsistens
Lägg alla ingredienserna i en blender/mixer och mixa till en slät smoothie. Spä med mjölk till önskad konsistens. Häll upp i glas och servera direkt.
Kan vara gott med färsk rabarber, testa och njut!
Jag bor i lägenhet och har tyvärr inte tillgång till rabarber :((
Låter bra med att kunna göra undantag. Sålänge man inte gör rabarberpaj med sötningsmedel varje dag borde man kunna hålla sötsuget i styr.
På willys i lijeholmen har jag hittat dadelsirap. Den innehåller BARA mosade dadlar. Det står på burken att det passa utmärkt som smaksättare i olika bakverk men jag har själv inte testat. Tyvärr så innehåller ju dadlar ganska mycket kolhydrater men det är ju som sagt helt naturligt och smakar otroligt sött så man behöver nog inte så mycket.
Frågan är hur det påverkar blodsockret?
Jag håller mig rätt långt från allt sött men du har rätt i att det kan vara ett alternativ för de som kan hantera det.
22 maj 2011 20:56:54
ngredienser:
3-4 st rabarber
3 msk sukrinmelis och 1/2 krm stevia
Smulpaj
200 g smör
0,5 dl kokosnötmjöl
1,5 dl mandelmjöl
1 dl hasselnötmjöl
1 dl fibrex
3 msk sukrinmelis och 1/2 krm stevia
Gör så här
1. Ansa och skiva rabarbern i 0,5 och 2 cm bitar. Blanda dem i en bunke med surkinmelis och stevian
2. Lägg i rabarbern i en pajform. Du kan här pudra över 1/2 msk kanel om man vill.
3. Smält smöret med sötningen i.
4. Blanda alla torra ingredienser och häll det i kastrullen och blanda runt.
5. Grädda i ugn 200-175 grader i ca 15-20 minuter, kika till den så den inte bränns. Rabarbern ska safta sig och pajen ha fin färg.
Servera med god hemlagad vaniljsås! Du hittar en jättegod Lys vaniljsås på min blogg Marianns LCHF mat & bak.
Man kan ta bär istället om man hellre vill ha det.
Tips: Genom att skära rabarbern i olika stora bitar får man en paj som både är krämig och med bitar i.
lägg bär/alternativ i botten, krydda med god krydda ( strö ev sukrin över alt kanske stevia?)
smält smör i en panna.. beroende på storlek på paj melan 50 och 100 gram.
Ner i detta knäcks 2-3 ägg (också beroende på pajstorlek)
Mätta denna röra med kokosflingor!
bred ut detta i en jämn yta och kör i ugnen tills du fått en fin yta på kokosen.
gradantal; 175
Jag hittade receptet här; http://beasmatsedel.wordpress.com/2011/05/13/blabarspaj/
och gjorde lite på mitt eget sätt=)
PS. Har gjort paj på smör, havregryn, mandelmjöl och låtit bli sockret. Blir gott!