Fett-skräck hos läkare...

När jag själv var hos läkaren för att ta mina första kolesterolprover (efter påtryckningar från omgivningen) så visste den läkaren varken vad LCHF-kost eller APO-kvot vid kolesterolmätningar var.
Jag gav honom mitt visitkort och han sa att han skulle titta mer och han verkade uppriktigt intresserad.
 
När min man var hos läkaren nyligen verkade hon närmast skräckslagen över LCHF-kost och ställde frågor som "Men vad äter du?!??!?!" och sa sedan upprört att hon tidigare hade haft patienter som "ätit majonnäs direkt ur burken".
Här måste man nästan bli full i skratt... Tror hon verkligen på riktigt att "äta majonnäs direkt ur burken" det mest livsfarliga man kan göra?
Majonnäs är äggula och olja...

Det är inte farligare att äta "godis direkt ur påskägget" eller att "äta mjöl direkt från pastan" eller att äta "17 E-ämnen direkt från Skagenröra-burken"...?
Den reflektionen gjordes nog inte.

Istället sa hon att "vi läkare får inte rekommendera mättat fett". Och det är i den tron många okunniga (alltså inom kostområdet/näringsfysiologi okunniga) och ointresserade läkare lever.
Men läkare får rekommendera lågkolhydratkost. Men för att de ska våga göra det (och avvika från Livsmedelsverket och Läkemedelsbolagens råd) så behöver de kunskap och för att kunna ta till sig kunskap behövs ett visst mått av intresse...
Och det var antagligen inte ett specifikt intresse för just kostens koppling till hälsan som gjorde att de blev läkare från början.
Problemet med detta blir att så många läkare ändå delar ut kostråd, i förbifarten. Kostråd som grundar sig på någon broschyr från Becel som de har på rummet eller något dokument från Livsmedelsverket eller bara helt enkelt den vanliga "sanningen" som "alla vet".
Att man ska äta mindre portioner och röra på sig mer så ska allting lösa sig, och att man aldrig ska äta "majonnäs direkt ur burken":-)... 
 

Etiketter: diverse funderingar

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Runep » Semester i Spanien!:  ”https://www.dn.se/sthlm/smittan-okar-i-stockholm-for-femte-veckan-i-rad/”

  • Catarina Sörensen » Semester i Spanien!:  ”Låter härligt, det är du värd!”

  • Åsa » Kvinna under 70...:  ”mRNA-vaccintekniken bygger på många års forskning när man utvecklat vaccin för b..”

  • andreas » Tid med 4-veckors bebis...:  ”Bra skrivet! Vi känner igen oss så mycket i det du skriver! Känns omöjligt att f..”

  • Åsa » Kvinna under 70...:  ”Coronavaccinet är ingen ny "uppfinning" utan man har forskat på coronavirusvacci..”

  • Åsa » Kvinna under 70...:  ”Jag skulle inte okritiskt svälja något som Anti vaxx-förespråkaren Mercola säger..”

  • Nisse Hult » Kvinna under 70...:  ”https://blogs.mercola.com/sites/vitalvotes/archive/2021/06/17/report-vaccinated-..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln