Fett-skräck hos läkare...

När jag själv var hos läkaren för att ta mina första kolesterolprover (efter påtryckningar från omgivningen) så visste den läkaren varken vad LCHF-kost eller APO-kvot vid kolesterolmätningar var.
Jag gav honom mitt visitkort och han sa att han skulle titta mer och han verkade uppriktigt intresserad.
 
När min man var hos läkaren nyligen verkade hon närmast skräckslagen över LCHF-kost och ställde frågor som "Men vad äter du?!??!?!" och sa sedan upprört att hon tidigare hade haft patienter som "ätit majonnäs direkt ur burken".
Här måste man nästan bli full i skratt... Tror hon verkligen på riktigt att "äta majonnäs direkt ur burken" det mest livsfarliga man kan göra?
Majonnäs är äggula och olja...

Det är inte farligare att äta "godis direkt ur påskägget" eller att "äta mjöl direkt från pastan" eller att äta "17 E-ämnen direkt från Skagenröra-burken"...?
Den reflektionen gjordes nog inte.

Istället sa hon att "vi läkare får inte rekommendera mättat fett". Och det är i den tron många okunniga (alltså inom kostområdet/näringsfysiologi okunniga) och ointresserade läkare lever.
Men läkare får rekommendera lågkolhydratkost. Men för att de ska våga göra det (och avvika från Livsmedelsverket och Läkemedelsbolagens råd) så behöver de kunskap och för att kunna ta till sig kunskap behövs ett visst mått av intresse...
Och det var antagligen inte ett specifikt intresse för just kostens koppling till hälsan som gjorde att de blev läkare från början.
Problemet med detta blir att så många läkare ändå delar ut kostråd, i förbifarten. Kostråd som grundar sig på någon broschyr från Becel som de har på rummet eller något dokument från Livsmedelsverket eller bara helt enkelt den vanliga "sanningen" som "alla vet".
Att man ska äta mindre portioner och röra på sig mer så ska allting lösa sig, och att man aldrig ska äta "majonnäs direkt ur burken":-)... 
 

Etiketter: diverse funderingar

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Lena » Håll ut för din rätt! :  ”Jättebra skrivet, på en alldeles lämplig nivå och med utmärkta argument. Tack fö..”

  • Eva Hazard » Håll ut för din rätt! :  ”Bra! Helt hemskt galet överallt nuförtiden ”

  • Catarina » Håll ut för din rätt! :  ”Så bra skrivet! Håller helt med dig. Detta håller på att gå helt överstyr.”

  • anna-lena valler » Håll ut för din rätt! :  ”Heja dig”

  • Lena » Övertygelse!:  ”Jag har inte vaccinerat mig eftersom jag misstänker att det är stor risk för mig..”

  • Eva » Övertygelse!:  ”Blir lite tröstad av dina ord ändå, det finns fler därute som bara inte accepter..”

  • Katarina » Övertygelse!:  ”Du har 100% rätt. Vi behöver rakryggade människor nu. Tack!”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln