Passar LCHF för alla

Ibland får jag den frågan. Om LCHF passar för alla eller om det är vissa som inte ska äta den här kosten. T ex om man har olika sjukdomar eller hur det fungerar med barn och lågkolhydratkost.

Det känns lite märkligt för mig att svara på. För såklart tror jag att det är bra för alla. Att äta en ren kost som kroppen är designad för, att äta ekologiskt, naturligt protein och fett, HUR ska jag liksom kunna rekommendera något annat? "Jo, till just DIG rekommenderar jag pasta och mini-LÄTTA...".
 
Det jag däremot är öppen för, det är ju hur strikt var och en måste äta för att uppnå hälsa och stabil vikt. Och ibland kanske det då hamnar "över gränsen" på vad som räknas som LCHF, därför tycker jag att det är lättare att prata om lågkolhydratkost. En kosthållning med lite kolhydrater där ingen värdering läggs i exakta antalet gram per dag.
 
Mjölmat, mat med tillsatser/E-ämnen och socker rekommenderar jag aldrig till någon. Att vissa vill ha det ibland är en annan sak. Då hittar man sin nivå.
Har man magproblem bör man ta bort allt gluten och mjöl och hårda fibrer (fullkorn). Har man barn med magproblem (som är väldigt vanligt) bör de inte äta mjöl och gluten och det är också extra viktigt att de får i sig Omega3 och annat naturligt fett.
Har man diabetes kommer rekommendationen från mig vara så lite kolhydrater som möjligt resten av livet, eftersom diabetes är ett uttryck för att kroppen inte kan hantera kolhydrater/glukos över huvud taget.
 
Om man är frisk och smal och säjer "nej tack jag vill inte ha en kaka för jag åt lunch för 1,5 timme sedan" men ändå vill äta hälsosamt så kan man vara lite mer liberal. Då kan jag rekommendera surdegsbröd ibland. Och pasta med en god sås kan man äta då och då om man tycker att det är gott. Man kan också äta en kaka/godis då och då.
 
Dock är grunden alltid densamma. Man äter naturliga fetter och naturligt protein. Man låter bli de värsta tillsatserna och försöker välja ren mat.
Sen lägger man på kolhydrater efter önskemål och efter vad man tål. Ett fåtal personer måste bedriva en extrem-jakt på kolhydraterna.
 
Det finns heller inga sjukdomstillstånd där socker och mjöl är bra val. Eller margarin eller Viktväktargodis. Däremot kan vissa sjukdomar göra att man måste vara extra strikt med det som skapar inflammatoriska processer, om man vill må så bra som möjligt. Ibland når man ända fram med att ändra kosten, ibland når man en bit fram men inte hela vägen. Då kan man gräva än djupare för att försöka fixa och korrigera.
 
Så svaret från mig är definitivt JA. Lågkolhydratkost passar för alla.
PS. Fast såklart passar inte kosten för de som inte vill göra någon kostförändring:-) 

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Runep » Semester i Spanien!:  ”https://www.dn.se/sthlm/smittan-okar-i-stockholm-for-femte-veckan-i-rad/”

  • Catarina Sörensen » Semester i Spanien!:  ”Låter härligt, det är du värd!”

  • Åsa » Kvinna under 70...:  ”mRNA-vaccintekniken bygger på många års forskning när man utvecklat vaccin för b..”

  • andreas » Tid med 4-veckors bebis...:  ”Bra skrivet! Vi känner igen oss så mycket i det du skriver! Känns omöjligt att f..”

  • Åsa » Kvinna under 70...:  ”Coronavaccinet är ingen ny "uppfinning" utan man har forskat på coronavirusvacci..”

  • Åsa » Kvinna under 70...:  ”Jag skulle inte okritiskt svälja något som Anti vaxx-förespråkaren Mercola säger..”

  • Nisse Hult » Kvinna under 70...:  ”https://blogs.mercola.com/sites/vitalvotes/archive/2021/06/17/report-vaccinated-..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln