Middag...

Hade plötsligt massor av vitkål hemma och som tur var fick jag ju så många fina tips av er när jag gjorde min vitkåls-hyllning förra gången.

 

Stort tack till Lisen för receptet på den goda kålpuddingen! Alla ni som inte ätit kålpudding nyss måste testa det, för man blir lycklig av kålpudding:-)!

 

Jag blandade 2 tsk av svärmors lingonsylt med ca 1 /2 dl lingon. Blev en perfekt smakbalans.

 

Kålpudding
Recept 4 portioner

750 g vitkål
25 gram smör
0,5 kg fläskfärs eller nötfärs
1,5 dl grädde 
1 st ägg
125 gram keso
Lökpulver/örtsalt/ vitpeppar
0,5 msk buljongpulver
2,5 dl vatten 

Såsen:
spad från kålpuddingen
2 dl grädde
soja, salt och peppar 

1. Sätt ugnen på 175-200 grader. Börja med att blanda köttfärs, grädde, ägg och keso i en stor bunke.
2. Krydda med lökpulver, örtsalt och vitpeppar.
3. Stek den strimlade vitkålen i smör i en stor stekpanna. Den ska vara mjuk och få fin knäckig färg.
4. Blanda ihop färssmet och den stekta kålen. Bred ut allt jämnt i en långpanna.
5. Koka upp vatten och blanda ut buljongpulvret. Häll buljongen över kålpuddingen. Det ser ut som om puddingen flyter i buljong, men lugn det skall användas till såsen..
6. Grädda i 175-200 graders ugn i ca 40 minuter.
7. När puddingen gått i ca 30 minuter häller du av buljongen från puddingen (ställ sedan in puddingen ytterligare ca 10 minuter) och kokar ihop med grädden och kryddar med salt, peppar och soja.
8. Ät puddingen med gräddsåsen och några osockrade frysta lingon eller osockrad lingonsylt.

Etiketter: grönsaker köttfärs

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln