Vitkål är fantastiskt




Vitkålen är en massa bra saker.
Den är billig, den har lång hållbarhet, den är god, den går att variera i massor, och den är väldigt nyttig.
Vad sägs om:
- Massor med C-vitaminer
- Folacin. Något vi behöver för att bilda nya röda blodkroppar
- Kalium - Kan bl.a bidra till att sänka högt blodtryck
- Järn, K-vitamin, mjuka fibrer och Selen
Sist men inte minst så innehåller vitkål framför allt de supernyttiga så kallade kålämnena, de svavelhaltiga glukosinolaterna, som sägs ha en cancerförebyggande effekt.
Vad gör man då med vitkål?
- Gräddkokt vitkål (personlig favorit hos mig och alla andra som testat). Krydda gärna med curry och servera till t ex kyckling, mums...
- Smörstekt vitkål
- Pizzasallad med olja och kryddor
- Coleslaw
- Har som "lasagneplattor" i en LCHF-lasagne. Inspireras gärna av Birgitta.
Fler tips?
Det här är en riktig "måste-ha-basvara" hemma hos mig nu för tiden!
Kommentera gärna inlägget:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Lena i Umeå » Paus..: ”Lycka till med pausandet! Såå viktigt att vara snäll mot sig själv. Hoppas det h..”
-
Lena i Umeå » Vaccin och ”vad var det jag sa?”: ”Håller helt med. Jag tror inte gemene man förstår skillnaden mellan att vaccinet..”
-
Ann-Charlotte » Ha roligt! : ”Ha roligt låter bra, jag hoppar på. Nyårslöfte brukar jag inte avge, men ha roli..”
-
Anne » Världens godaste fiskgryta!: ”Gillades tom av tonårssonen - mycket gott betyg!”
-
Joakim Knutsson » LCHF Frukostfrallor: ”Hej. Vet du var man kan får tag på "mjölmix" (Bakerix)”
-
hilda » Styrka, hälsa och löften: ”Hej, hur går det med smak- och luktsinnet? Allt gott! ”
-
Eva » Styrka, hälsa och löften: ”Stort Gilla!!”
Bloggarkiv
- ▼ 2021 (13)
- ► 2020 (127)
- ► 2019 (132)
- ► 2018 (73)
- ► 2017 (47)
- ► 2016 (30)
- ► 2015 (74)
-
►
2014 (149)
- ► december (11)
- ► november (7)
- ► oktober (11)
- ► september (5)
- ► augusti (6)
- ► juli (5)
- ► juni (15)
- ► maj (14)
- ► april (6)
- ► mars (26)
- ► februari (24)
- ► januari (19)
-
►
2013 (448)
- ► december (23)
- ► november (38)
- ► oktober (24)
- ► september (43)
- ► augusti (42)
- ► juli (35)
- ► juni (48)
- ► maj (43)
- ► april (45)
- ► mars (37)
- ► februari (33)
- ► januari (37)
-
►
2012 (393)
- ► december (30)
- ► november (29)
- ► oktober (33)
- ► september (32)
- ► augusti (28)
- ► juli (19)
- ► juni (37)
-
►
maj (38)
- Frukost på stan!
- Varför blir det aldrig lättare...???
- Visst kan vi...?
- Uppskattad vardags eller festrätt
- ► april (35)
- ► mars (38)
- ► februari (22)
- ► januari (52)
-
►
2011 (663)
- ► december (55)
- ► november (51)
- ► oktober (52)
- ► september (54)
- ► augusti (56)
- ► juli (46)
- ► juni (44)
- ► maj (57)
- ► april (62)
-
►
mars (68)
- Om jag bara får säja EN sak...
- Dagens delikatess
- TACK för era presentationer!
- Shoppat loss i ostbutiken...
- God morgon!
- ► februari (55)
- ► januari (63)
- ► 2010 (142)
Länkar
Etikettmoln
lchf chili alp påsk metoo tänder godis kiropraktor lekland kokböcker fettskola sexuella trakasserier graviditet, vikt lchf middag nyår livsmedelsverket grädde pizza veckans middag före & efterbilder soppa pasta pannkaka socker fett choklad veckokalender katter hälsoeffekter lchf vikt efterrätt graviditet lchf bröd graviditet ägg grönsaker fisk kostrådgivning snabbt träning diverse diverse kost frukost restaurang köttfärs tillbehör kyckling produkter barn nötkött funderingar resor artiklar ost fläskkött barnmat vin skaldjur korv grillat jul paj kostrådgivarna kolesterol glass bloggtips restaurang barnvagn thai instagram föreläsningar 5:2 hälsa allergier vitkål vakna matlåda hälsa -21 fest förskola hus skinka torsk
1 april 2011 17:28:43
1 april 2011 17:28:54
Nikkaluoktasoppa:
ca 400 g blandfärs - bryn i smör.
1 skivad purjolök & 5 dl strimlad vitkål - tillsätt o fräs 5-10 min.
Blanda ner 2 msk senap, 2 msk tomatpure, 2 vitlöksklyftor,
ca 1 l vatten, ev. buljong, 1-2 msk soja,
salt, mycket svartpeppar - låt puttra 10-15 min.
Strö ev persilja över och servera med Creme fraiche.
1 april 2011 17:29:28
1 april 2011 17:29:38
http://fitnessguru.se/cam/26223-pt-pass-kycklingsoppa
1 april 2011 17:29:51
Här är mitt favoritrecept med massor av grädde.
Min man tycker att det är den godaste kålpudding han har ätit :-)
LCHF - kålpudding
Ingredienser (8 portioner)
1,5 kg vitkål
50 gram smör
1 kg fläskfärs
3 dl grädde
2 st ägg
250 gram keso
1 msk lökpulver
1 tsk örtsalt
1 krm vitpeppar
1 msk buljongpulver
5 dl vatten
Såsen:
spad från kålpuddingen
4 dl grädde
soja, salt och peppar
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175-200 grader. Börja med att blanda köttfärs, grädde, ägg och keso i en stor bunke.
2. Krydda med lökpulver, örtsalt och vitpeppar.
3. Stek den strimlade vitkålen i smör i en stor stekpanna. Den ska vara mjuk och få fin knäckig färg.
4. Blanda ihop färssmet och den stekta kålen. Bred ut allt jämnt i en långpanna.
5. Koka upp vatten och blanda ut buljongpulvret. Häll buljongen över kålpuddingen. Det ser ut som om puddingen flyter i buljong, men lugn det skall användas till såsen..
6. Grädda i 175-200 graders ugn i ca 45 minuter.
7. När puddingen gått i ca 35 minuter häller du av buljongen från puddingen (ställ sedan in puddingen ytterligare ca 10 minuter) och kokar ihop med grädden och kryddar med salt, peppar och soja.
8. Ät puddingen med gräddsåsen och några osockrade frysta lingon eller osockrad lingonsylt.
1 april 2011 17:30:38
1 april 2011 17:31:00
Fick ett tips av min särbo, han hade skurit vitkål i små bitar och ätit som snacks till tvn i lördags. Och tyckte det var jättegott. Härligt när en något äldre gentleman med kulmage, plötsligt börjat tycka det är roligt att laga mat, tappar cm efter cm runt midjan och äter Vitkål en lördag :)
1 april 2011 17:31:09
Jag tenderar dock att överkonsumera denna skönhet. Trots att jag inte går på LCHF så är det inte okej att trycka i sig 2kilo kål om dagen. Min mage har vant sig och jag lider inte av det. Men vad, utöver töjd magsäck, kan överkonsumtion på "energilösa" livsmedel leda till?
Kram!
1 april 2011 17:32:18