FETTSKOLA: Margarin? Är det smör med ett annat namn?

Smör är ett begrepp som bara får användas om det är riktigt smör man pratar om och smör är en naturprodukt som kommer från kossan och som tillverkas genom att man kärnar grädde.

Det mesta på "smörhyllan" i mataffären är inte någon naturprodukt som kommer från kossan, utan det är en produkt som kommer från multinationella amerikanska företag och som inte har någon likhet alls med smör, förutom möjligtvis utseendet...

Hur tillverkar man då det "lätta alternativet" som heter margarin, Milda, Lätta, Becel, Lätt & Lagom och alla andra namn?

  
Alla margariner är tillverkade av vegetabiliska oljor.
Var de oljorna kommer ifrån vet man inte, vilket ur ett miljöhänsyn innebär att man kanske glatt sitter och äter palmolja på smörgåsen och därmed har bidragit till skövlingen av regnskog på Borneo.
Oljor är som alla vet flytande och för att få denna flytande olja att ens likna smör och bete sig som smör behöver det processas, och det är en äcklig process vi pratar om. 
De kemiska behandlingarna kallas för raffinering och den neutrala tvättade och deodoriserade fettmassan är utan smak, lukt och färg (en grå sörja!) för att kunna användas i kosmetika, färg, eller som margarin!
Man anpassar tillsatserna efter vilken produkt man ska göra. Hudkrämen blir vit och parfymeras, margarinet får smörarom och blir "smör" ... 
Lättmargarin fås genom att blanda vatten, emulgeringsmedel och konserveringsmedel.
Blä! Läs gärna mer HÄR.
 
Men margarin är billigare än smör?
Ja, det är billigare och förklaringen visas ovan och nedan. Det här är storindustri och tillsatser är mycket billigare än riktiga råvaror. Vatten är huvudingrediens i t ex Becel och vatten är ju billigare än grädde.
 
Här är en varudeklaration för t ex Becel: Vatten, vegetabilisk olja, vegetabiliskt fett, gelatin, salt (1,2%), emulgeringsmedel, (sojalecitin och E471 av vegetabiliskt fett), konserveringsmedel (kaliumsorbat).
Varudeklaration för smör: Pastöriserad grädde, mjölksyrakultur, salt
 
Smör innehåller naturligt olika vitaminer som t ex A, D och E-vitamin. Smörsyran i sig har också hälsobefrämjande egenskaper.
Margariner innehåller vitaminer på grund av att man på kemiskt sätt stoppat dit vitaminer som försvunnit under processen...
Bara att välja.
Om man vill tro på Livsmedelsverket som säjer att denna nya och extremt processade produkt är vad människan är anpassad till att äta, eller om man väljer att tro något annat...
Bara man vet att margarin inte är ett annat namn på smör...

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Ingrid » Rutiner - Tips för nystart:  ”Empati med oss själv som människor försöker jag leva efter varje dag. Bra att bl..”

  • kristina » Rutiner - Tips för nystart:  ”Jag kan inta annat än att hålla med dig rutiner är jätteviktiga, har faktiskt gå..”

  • Ida » Vitkålsmos...:  ”Kan man använda grekisk yoghurt istället för Philadelphia ost ?”

  • Eva » Varmt, varmt, varmt...:  ”- Rökt fisk med kall romsås - Cevapcici i grillpannan (tips är att addera 1/2 ms..”

  • Björn Aldenfalk » Vardagsmat :  ”Ser väldigt gott ut! ”

  • Ingrid » #Metoo, fortsättning följer...:  ”Förövare erkänner inte eftersom de förnekar att de objektifierar andra människor..”

  • Anne » Godaste LCHF-frallorna jag testat!:  ”Jättebra bröd! Jag experimenterade och tog valnötsmjöl, kryddade med Zatar och d..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln