Hur mycket fett? För mycket fett?

Kan man äta för mycket fett?

 
Både ja och nej.
 
Om man kombinerar fettet med kolhydrater så blockeras mättnadskänslan från fettet på ett effektivt sätt och då kan man lätt överäta av både fett och kolhydrater.
Därför kan man t ex äta 5 chokladbollar gjorda på smör, kakao, socker och havregryn, medan man kanske kan äta en boll som skulle vara gjord på endast smör...
 
Jag har också gjort en ost och kex-iakttagelse för egen del.
Förut köpte jag ytterst sällan hem ost och kex eftersom det inte fanns någon chans för mig att "äta lite".
Jag brukade ta fram några ("tillåten mängd") kex men fyllde alltid på med fler och kunde säkert äta upp både en rejäl bit brie och 20 tunna kex. Det kändes onyttigt och lätt ångestframkallande att äta så mycket ost (ost är ju fett, eller hur?) därav var jag en sällan-ätare av ost och kex.
 
Utan kexen får jag inte i mig de här mängderna ost har jag ju upptäckt nu. Visst kan jag ta en rejäl bit Brie, Camenbert eller Cambionzola, men inte i närheten av så mycket som när jag åt kexen till!
 
Men om man tar bort kolhydraterna då? Kan man ändå äta för mycket fett ändå?
Ja, men det är betydligt svårare, eftersom man blir mätt och illamående. Dock finns det personer som äter väldigt fort, eller som har problem med att mättnads/hungerskänslorna blivit rubbade och är otydliga. De kan äta för mycket.
 
En större "risk" än att man överäter fett vid sina måltider är att man äter för många gånger, för att man är "van" att vara hungrig ofta. Då kan det åka ner lite nötter här, lite choklad där, och sen lite bär och grädde på det. Sen undrar man varför man inte går ner i vikt.
Och det man äter "lite fort" stående tenderar man ofta att helt förtränga...
 

 

Etiketter: diverse kost fett

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Ingrid » Rutiner - Tips för nystart:  ”Empati med oss själv som människor försöker jag leva efter varje dag. Bra att bl..”

  • kristina » Rutiner - Tips för nystart:  ”Jag kan inta annat än att hålla med dig rutiner är jätteviktiga, har faktiskt gå..”

  • Ida » Vitkålsmos...:  ”Kan man använda grekisk yoghurt istället för Philadelphia ost ?”

  • Eva » Varmt, varmt, varmt...:  ”- Rökt fisk med kall romsås - Cevapcici i grillpannan (tips är att addera 1/2 ms..”

  • Björn Aldenfalk » Vardagsmat :  ”Ser väldigt gott ut! ”

  • Ingrid » #Metoo, fortsättning följer...:  ”Förövare erkänner inte eftersom de förnekar att de objektifierar andra människor..”

  • Anne » Godaste LCHF-frallorna jag testat!:  ”Jättebra bröd! Jag experimenterade och tog valnötsmjöl, kryddade med Zatar och d..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln