På föreläsning med Mai-Lis Hellenius (Hurra, LCHF fungerar för mig!)

Idag har jag varit på en kost & hälsoföreläsning på jobbet och lyssnat på Mai-Lis Hellenius.

 

Mai-Lis är professor i allmänmedicin med inriktning mot kardiovaskulär prevention, och hon syns ofta i tv och olika tidningar där hon pratar om hur vi ska leva för att minska hjärt & kärlsjukdomar. 

Denna föreläsning hade temat "Senaste nytt om livsstil och hälsa". Mai-Lis berättade om hur mycket vi själva kan påverka genom kost och motion och utan mediciner.

Bra att få sådan kunskap. Ofta ser både sjukvården och vi själva som patienter, piller som en snabb enkel lösning, istället för att angripa roten till problemet. 
 
Mai-Lis "tycker inte att det är lika roligt som för 10 år sedan" att förmedla råd kring kost och hälsa. Debatten har blivit alldeles för hätsk tycker hon, och det var till och med så att hon tvekade att vara med i t ex SVT:s morgonprogram och prata om "Smarta val..."boken eftersom hon får så många arga mejl om fett och observationsstudiers värde/icke värde efter ett sådant program...
Vad lär vi oss av det?
Är det genom arga mejl vi ska övertyga? Är det någon som blir övertygad om arga mejl som säjer "Jag har rätt och du har fel"? 
Jag blir det inte. Jag blir övertygad av sympatiska, öppna människor som för fram budskap och åsikter utan att stänga alla andra dörrar. 
I pausen pratade jag med Mai-Lis om det och sa att jag verkligen beklagade att hon fick arga mejl och att jag verkligen inte stod bakom sådant bara för att jag äter LCHF (det måste gå att hålla det här på en nyanserad nivå...?) men att hon nog fick försöka förstå att det finns mycket frustration hos människor som faktiskt äter lågkolhydratkost/LCHF och mår så mycket bättre på så många plan även fast det står människor (som t ex hon själv) och säjer att man gör fel och att man ska bli sjukare av sin kost...
 
LCHF är en populär trend-diet säjer Mai-Lis. Och ett antal studier pekar på att man dör tidigare av lågkolhydratkost. B la Uppsalastudien och någon annan studie "Low Carb Diets and cell-cause and cause specific mortality". Man blir lätt förvirrad. Kommer jag att dö väldigt snart?
 
Vi ska inte "fastna på fettet" säjer Mai-Lis. Och berättar om fettsyrornas struktur och understryker att mättat fett (smör!) är hälsofarligt utan att man riktigt förstår varför...

Vi får också lära oss att kolesterol i maten är farligt och om man äter t ex räkor ska man ta bort rommen som (tydligen) innehåller mycket kolesterol. Och att ägg är bra men max 1 ägg per dag.
Jag frågar om det. Om hon inte tror att kroppen själv (levern) reglerar produktionen av kolesterol utifrån hur mycket kolesterol vi får i oss utifrån och får då ett lite svävande svar att "jo, kroppen har ju en egen produktion och allt kolesterol vi äter blir inte blodfetter...".
 
Sen frågar jag det. Min fråga som jag verkligen laddat för: 
Att om vi nu utgår att jag kommer dö tidigare av lågkolhydratkost/LCHF (precis som hennes två studier visade skulle hända), när kommer det att ske? 
Eftersom jag nu efter snart två år har bra blodfetter, ingen bukfetma, inte röker, jag motionerar och har "nästan" alla rätt (förutom att jag äter för mycket "farligt" smör och inte så ofta frukt, och aldrig fullkorn...). Då svarar Mai-Lis. "Då är det ingen fara, då fungerar det här för dig".

Va? Vilken glädje!! 
Det hon säjer är alltså att LCHF fungerar bra för mig och verkar hålla mig frisk (och hon sa inte att jag plötsligt skulle bli sjuk heller utan jag verkar "safe" resten av livet!) men hon sa också att många andra "byter päronet mot bacon" med skenande blodfetter som följd...  
Mai-Lis blev också lite upprörd över att jag inte åt frukt, även fast hon tidigare under föreläsningen påpekat att vi dricker för mycket juice i Sverige, och att vi får i oss mycket socker den vägen. (Kommer inte juice från frukt?!).

Jag försökte förklara att jag åt grönsaker istället och bara frukt ytterst sällan eftersom jag var sockerkänslig. Hon såg lite tom ut i blicken då...
 
Jag hörde även henne säja att hjärnan behöver kolhydrater till en man som höll med henne om att "lite av allt" var bäst. 
I det läget orkade jag inte fråga om hon uppfattade mig som hjärndöd efter så lång tid med få kolhydrater... Man ska vara nyanserad som sagt.
 
Jag sammanfattar föreläsningen med det vi är överens om för det gillar jag:
 
Vi är överens om att:

  • Vi ska inte fastna på fettet utan även andra saker har betydelse i kosten
  • Kunskap kommer ofta före forskning
  • Kostråden passar inte alla (Här blir jag dock lite förvirrad. Är vi så olika? Och hur vet man då vad som passar en själv? Och hon säjer ju faktiskt att vi ska äta medelhavskost enligt Livsmedelsverket?)

Och det vi är allra, allra mest överens om är att mat inte bara är näringslära, utan att mat är glädje, samvaro och avkoppling!

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Eva » Övertygelse!:  ”Blir lite tröstad av dina ord ändå, det finns fler därute som bara inte accepter..”

  • Katarina » Övertygelse!:  ”Du har 100% rätt. Vi behöver rakryggade människor nu. Tack!”

  • anna-lena » Övertygelse!:  ”Tack, så skönt att läsa, ibland svajar min övertygelse när man läser och ser nyh..”

  • En läsare » Övertygelse!:  ”Tack, tack, tack för att du sätter ord på mina tankar. Det här har jag funderat ..”

  • Ann-Charlotte » Glutenfri äppelpaj utan vitt socker :  ”Svenska äpplen, testa med skal.”

  • Lisbet Sultan » ALP-diet, hur går det ? :  ”Är intresserad”

  • Runep » Semester i Spanien!:  ”https://www.dn.se/sthlm/smittan-okar-i-stockholm-for-femte-veckan-i-rad/”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln