Fettkrig?

Klicka på bilden för att komma till artikeln.

Är det ett "fettkrig"?

Kanske kan man säja det för det är onekligen bestämda uppfattningar på båda sidor i den här debatten. Och likväl som människor som äter lågkolhydratkost rapporterar om hälsofördelar kan man höra människor som äter lågfett/högkolhydratkost som upplever fördelar och känner sig friskare.
Jag tror dock att man måste skilja på två saker: Blir man friskare av kostomläggningen eller blir man friskare för att man tappar övervikt (som lett till olika sjukdomar)? Och att det är här LCHF-kosten "vinner", eftersom hälsofördelarna ofta kommer före viktminskningen. Och det handlar inte om något enstaka fall som blivit bättre i sin migrän, artros, reumatiska sjukdomar, magproblem, diabetes, hudproblem osv, osv. Det handlar om väldigt många.
 
För mig är det jätteenkelt. Jag äter naturlig mat och är trygg i det. Att produkter som uppfunnits av en industri de senaste 50 åren (lightprodukter, färdigmat, margarin, Omega6-rika oljor, massor av "godkända tillsatser" osv, osv) skulle vara bättre för mig än den "gamla maten" ser jag inte som möjligt. Och när jag dessutom mår bättre och håller vikten med den här "gamla maten", så känns det ännu enklare. "Men vad händer på lång sikt?" säjer man. Jag vet inte. Jag vet bara hur det brukar gå till när man får i sig sånt som är dåligt för kroppen (socker och nikotin t ex).
Det brukar inte gå till så att man först blir frisk och mår jättebra och sen plötsligt blir jättesjuk och dör. Det brukar ske mer gradvis. Man kanske får en lätt astma av sin rökning, man får sämre konditieon, man får huvudvärk och viktökning av sockret... Och man blir sämre och sämre och får olika följdsjukdomar.
 
Jag har mätt mina blodvärden, de är bra. Jag är frisk. Jag är normalviktig. Jag är pigg, har mycket energi och har fått bättre hy.
Jag ställer också upp i forskning om vad som "händer på lång sikt", i och med att jag har anmält mig till forskningsprojektet Lifegene. I april ska det mätas blodfetter, bmi, fettprocenter och muskler och självklart kommer svaren redovisas här.
 
I veckan kommer Maj-Lis Hellenius, som bland annat omnämns i Fokus, till mitt jobb och föreläser om vad man kan göra för att förbättra sin hälsa. Jag kunde inte låta bli att anmäla mig... Jag har några frågor till henne. En fråga är bland annat om hon har någon egen teori om när de här farorna med mättat fett kommer att drabba en? Dvs när i tiden ungefär kommer jag plötsligt övergå från frisk, med fina blodfetter/kolesterolvärden, och normalviktig till att bli sjuk av kosten?
Antagligen kommer svaret hänvisa till någon studie eller undersökning.


Själv studerar jag mest verkligheten, och den är ganska enkel och logisk...

Etiketter: diverse kost fett

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln