Blodsocker...

Varför är det bra att ha ett jämt och stabilt blodsocker och att "vinna" "blodsockertävlingar" i familjen?

 

Det finns en hel del skäl och långa och komplicerade förklaringar. Jag ska försöka säga det lite kort och enkelt...:

 

Alla kolhydrater höjer vårt blodsocker (glukos). De så kallade "långsamma" kolhydratarna (t ex fullkornsris) höjer blodsockret långsammare mot de snabba kolhydraterna (vitt mjöl och socker).

Vid ett högt blodsocker finns hos friska människor utan diabetes ett enda hormon som kan sänka blodsocker och det är insulin.

Insulin för bort blodsocker in i cellerna och i muskelcellerna kan endast en liten mängd glukos lagras . Däremot kan en stor mängd lagras i fettcellerna och det är precis vad insulin kommer se till händer vid stora mängder kolhydrater i kombination med låg fysisk aktivitet. Vi kan alltså fettlagra utan att äta något fett alls tack vare insulin!

Diabetiker vet ofta det här. Att de äter socker/kolhydrater, måste ta mycket insulin och att mycket insulin då lagrar in kolhydraterna som fett.

Vi som är friska vet inte vad vi har för blodsocker och insulinnivåer och kanske inte funderar på det här när vi äter vår pasta och vårt bröd "eftersom vi tränar"...

 

Högt/svängande blodsocker under lång tid är en hård belastning för kroppen och vi kan därför försöra detta system och få t ex Diabetes typ 2 eller en rad andra sjukdomar.

Att ha ett svängande blodsocker och tvinga kroppen att tillverka mycket insulin för att ta hand om blodsockret innebär också att man blir sugen, hungrig, trött, energilös... Man kan känna att man "aldrig är mätt" trots att man äter mycket.

Funktioner i kroppen slits och man kan utveckla det metabola syndromet

 

Vi är en helhet och saker och ting hänger ihop i kroppen. Våra kroppar klarar mycket men vi ska inte belasta systemet tills det går sönder!

Att äta kost som håller oss mätta och nöjda och med ett stabilt blodsocker kan alltså förbättra hälsotillståndet inom en rad olika områden i kroppen, förutom att det är lättare att gå ner i vikt (och bränna fett) om vi slipper hunger, sug och hög insulinproduktion (fettlagring). Att äta naturligt fett påverkar inte blodsocker/insulin och det gör att man upplever mättnad. Såklart ska vi ge våra kroppar det!

Etiketter: diverse kost vikt

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Runep » Semester i Spanien!:  ”https://www.dn.se/sthlm/smittan-okar-i-stockholm-for-femte-veckan-i-rad/”

  • Catarina Sörensen » Semester i Spanien!:  ”Låter härligt, det är du värd!”

  • Åsa » Kvinna under 70...:  ”mRNA-vaccintekniken bygger på många års forskning när man utvecklat vaccin för b..”

  • andreas » Tid med 4-veckors bebis...:  ”Bra skrivet! Vi känner igen oss så mycket i det du skriver! Känns omöjligt att f..”

  • Åsa » Kvinna under 70...:  ”Coronavaccinet är ingen ny "uppfinning" utan man har forskat på coronavirusvacci..”

  • Åsa » Kvinna under 70...:  ”Jag skulle inte okritiskt svälja något som Anti vaxx-förespråkaren Mercola säger..”

  • Nisse Hult » Kvinna under 70...:  ”https://blogs.mercola.com/sites/vitalvotes/archive/2021/06/17/report-vaccinated-..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln