Sååååå gott!

Att kunna äta sig frisk och smal på sådan här god mat, det är ju så att det känns för bra för att vara sant!

 

På helgen har man kanske ofta mer tid (och lust?) att laga mat och då kan man laga något man tycker extra mycket om. Att umgås kring god och fin mat är väldigt trevligt. Och jag gillar ju ett glas gott vin också, men man måste ju såklart inte dricka vin:-).

 

Bubbelvatten med olika smaker kan kännas gott att lyxa till det lite med.

 

Här är en god Lövbiff med västerbottensmör och en smaskig rättikagratäng...

Västerbottensmöret är fantastiskt! Igår hade jag inga färska örter till hands så det blev "bara" Västerbottenost, smör och havssalt/peppar enligt nedan...

 

125 g smör, rumstempererat

1 1/2 dl riven västerbottenost

3 msk gräslök eller persilja

Havssalt/peppar

 

Rättika är en under-jorden-grönsak med ca 2 g kolhydrater/100 g. Rå är den väldigt lik rädisa och tillagad blir den ett jättebra substitut för potatis!

Jag fick ett recept från min kurskompis Jessica som jag nästan lydde till 100% :-)

 

Rättikagratäng

Recept 4 personer

 

ca 800 g-1 kg g rättika ( ser ut som en STOR vit morot) skivad

2-3 vitlöksklyftor (pressade)
ca 3-4 dl fet ost riven (jag valde Västerbotten...)
ca 4 dl grädde
3 msk philadelphiaost
salt & peppar efter önskad smak.
 
Skala o skiva rättikan, förväll den i lättsaltat vatten ca 7-10 min.
Häll av kok vattnet. Jag lät Rättikan torka av i sil och på hushållspapper.


Koka upp grädden i en kastrull tillsätt philadelphiaost för len smak & kosistens.
Salta & peppra i grädden om så önskas och pressa i vitlöken.
Smörj en form och ha i hälften av rättikan.
Riv osten och ta hälften och lägg den i mellanskiktet, för 
bättre bindning .
Ha nu på resten av rättikan, den varma grädden och till sist mer riven ost.
Grädda i 200 - 225 grader mitt i ugnen, ca 35-45 min tills du fått fin färg, samt
att det går lätt igenom gratängen med test sticka. Blir det "för mycket färg", lägg över en plåt eller folie.

 

Rekommenderas verkligen om man gillar potatisgratäng!
 

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Vinet var också jättegott och rekommenderas...

Etiketter: nötkött tillbehör

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Eva » Spring, spring... :  ”Gilla på den!!”

  • ingrid » Nu är jag väldigt arg...:  ”Skuld och skam hindrar alltför många att våga träda fram när de utsätts för grov..”

  • Jenny » Dessa jävla kanelbullar!:  ”Så bra skrivet!!! Jag brukar köra med den jämförelsen om alkoholen... när någon ..”

  • åse » LCHF-frallor:  ”Omnomnom! Kram på dig! ”

  • Eva » På paradisön! Bilder:  ”Minns när jag var på 3 dygns dyktur till Similan islands. All mat lagades ombord..”

  • ingrid » I Malaysia !:  ”Fina bilder på vacker natur kombinerat med lite reseanteckningar från Er resa lå..”

  • Eva » I Malaysia !:  ”Grattis till uppgraderingen! Tror det har hänt mig en gång och vi förstod rätt s..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln