Att äta lagom av allt måste ändå vara det bästa?

Att äta lagom av allt måste ändå vara det bästa?
 
Det får jag höra minst en gång i veckan. Av sjuka, smala, friska och överviktiga. Många är det som har "sanningen" om kost och hälsa.
 
Jag tycker det verkar så väldigt svårt. För jag har absolut ingen aning om vad "lagom" är och sen vet jag inte heller vad "allt" är?
 
"Lagom mycket pasta och bröd", hur vet jag hur mycket det är? Lagom mycket utan att magen mår dåligt, hyn blir torr, jag går upp i vikt och sötsuget kommer. Är det 2 dl pasta en gång/veckan? Eller är det 7 limpor/år?
 
"Lagom mycket socker", hur mycket är det? Utan att jag får sämre tandhälsa, huvudvärk, får påverkad vikt och humör och sug efter mer socker? Är det godis varje lördag eller godis 1 gång i månaden? Är det fika på jobbet 1 gång/vecka eller fika på jobbet 16 gånger per år?
 
"Lagom mycket e-ämnen och diverse olika sötningsmedel", vet någon hur mycket det är? Och hur jag kan kombinera dem på bästa sätt och veta att jag inte blir sjuk av cocktaileffekten? Berätta gärna, den som vet.
 
"Lagom mycket frukt?" Utan att få ökat sötsug, svängade blodsocker, ökad vikt och för mycket fruktos. Hur mycket är det?
 
Jag sitter inte heller inne med facit. Men jag vet hur jag ska äta för att hålla mig normalviktig och känna mig frisk och pigg. Och hur jag gör det enkelt och gott.
Ibland experimenterar jag. Äter lite frukt, sylt, ljusare chokladbitar eller någon brödbit och sedan lyssnar jag "vad händer nu?" och min kropp berättar.
Ibland händer inget av mina små test. Ibland känns det inte bra och påverkar snabbt antingen hälsotillstånd eller vikt.
Och då fortsätter jag inte testa bara för att "äta lagom av allt ändå måste vara det bästa".

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln