Vive la révolution!

Vad tycker jag bäst om i boken "matrevolutionen"?
Jo, att bokent titel är just matrevolutionen, och att den verkligen handlar om en revolution utifrån vår evolution. Om att vi faktiskt har blivit lurade, men att vi nu, sakta men säkert, har börjat upptäcka det.
 
Vi i Sverige tycker ofta om våra myndigheter och har framför allt hög tilltro till dem och det som de säjer åt oss att göra.
Kostråd och kostpyramider har präglat oss (i min generation) redan från dagis. Mat skulle vara light och lätt. Kalaspuffar fick man bara på lördagar, men billiga flingor och lättfil fick man alla dagar. Mycket bröd skulle vi ha i oss. Det lyckades sällan med 6-8 brödskivor om dagen, men många var det som försökte.

Om man vill göra revolution måste budskapet vara tydligt och lätt att ta till sig.

Andreas har verkligen lyckats med detta!  På ett pedagogiskt och tydligt sätt förklarar han hur det kom sig att vi blev så rädda för fett utan att ifrågasätta. Hur vi drivits mot metoder som magsäcksoperationer och hjärnkirurgi för att bota fetma hos människor, och hur tjocka personer hånats av till och med läkare för sin oförmåga att äta mindre och röra på sig mer.
Hur vi genom gigantiska kampanjer blivit rädda för kolesterol och smör i samma andetag, och istället med glädje köpt industritillverkade margariner för att bli "friskare".
Vi har piskats att följa kostråd som inte har gjort oss friskare och smalare, utan tvärtemot. Och ändå har man kämpat vidare. Med förhoppningen att resultatet ska bli annorlunda trots att man gör samma sak om och om och om igen...

I boken beskrivs hur man i studie efter studie sökt efter de samband man velat hitta med dåligt resultat. Och att man då helt enkelt fuskat med resultaten för att få dem att se ut såsom man ville ha dem.

Boken är en ögonöppnare på många sätt, språket är enkelt och humoristisk och tilltalande.

Vilda djur behöver inte kunna näringsinnehåll och kaloritabeller men håller vikten perfekt ändå. Medans vi, som vet exakt hur många kalorier en chokladkaka innehåller och hur många km vi måste springa för att göra av med dem, blir sjuka och överviktiga.
 
Vi har krånglat till det alldeles för mycket! För många intressen och för mycket pengar har blivit inblandade i något så "enkelt" som vår kosthållning.
 
Läs boken, begrunda. Låna ut den till andra och diskutera med varandra.
Det är verkligen årets bok, och det säjer jag med säkerhet även fast det bara är januari!

 

Etiketter: diverse diverse kost

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Eva » Övertygelse!:  ”Blir lite tröstad av dina ord ändå, det finns fler därute som bara inte accepter..”

  • Katarina » Övertygelse!:  ”Du har 100% rätt. Vi behöver rakryggade människor nu. Tack!”

  • anna-lena » Övertygelse!:  ”Tack, så skönt att läsa, ibland svajar min övertygelse när man läser och ser nyh..”

  • En läsare » Övertygelse!:  ”Tack, tack, tack för att du sätter ord på mina tankar. Det här har jag funderat ..”

  • Ann-Charlotte » Glutenfri äppelpaj utan vitt socker :  ”Svenska äpplen, testa med skal.”

  • Lisbet Sultan » ALP-diet, hur går det ? :  ”Är intresserad”

  • Runep » Semester i Spanien!:  ”https://www.dn.se/sthlm/smittan-okar-i-stockholm-for-femte-veckan-i-rad/”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln