Stress & mellanmål

Idag var jag på en intressant föreläsning om stress.

Man behöver påminnas ibland. Om att vi inte bara ur kostsynpunkt, utan även ur stressynpunkt, är "stenåldersmänniskor" som inte har några moderna inbyggda funktioner för att hantera långvarig stress, utan är byggda precis som för massor av tusentals år sedan.

Vi är anpassade till att hantera korta tillfällen av stress där det handlar om hot och om att fly eller överleva (typ när vilda djur jagade oss). Antingen överlevde vi eller så blev vi uppätna och så var det med det. Stressen varade bara en kort stund.

 

Idag är stressen mer konstant, men fysiskt gör den samma sak med våra kroppar, dvs sätter våra normala funktioner ur spel för att hantera den fysiska stressen. "Långtidsstresshormonet" kortisol utsöndras och bromsar förbränning, matsmältning och gör blodet tjockare.

 

Ett effektivt sätt att få bort kortisol är träning. Eller vila. Vila och avkoppling är ofta svårt när man känner sig stressad, och rörelse är lättare.

 

Det är när man orkar träna som minst man behöver det som mest!

 

En intressant sak som också sades var att vi behövde "tre regelbunda mål bra mat och två mellanmål" om dagen.

Undra om detta också gällde för stenåldersmänniskan...:-)? 14.30-fika vid lägerelden...

 

Vi behöver mat när vi är hungriga och vi ska äta mat som gör oss så lite hungriga som möjligt!

Etiketter: diverse kost

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln