Ifrågasätt!

Snart klar med Matrevolutionen. Kommer skriva en liten reflektion om den sen.
 
När boken säljer så bra och LCHF nu "syns överallt" tror man lätt att alla vet nu snart.

Att alla vet vem Kostdoktorn är och vad LCHF är och vad Matrevolutionen handlar om.
Så är det INTE.
Man skulle kunna säja att matrevolutionen har börjat. Men att det är långt, långt kvar att nå målet, och hos många sitter skräcken för fett djupt, och tron på lätta produkter och fullkornspasta likaså.
Många tror att de äter jättenyttigt, och trots att det inte fungerar för vikten eller hälsan så fortsätter man ändå på samma spår. För det måste ju vara en själv och "karaktären" det är fel på om man misslyckas. Eller?
Många människor tror inte heller att det spelar så stor roll vad man äter, och kanske hellre väljer att äta olika sorters mediciner än att prova på att äta sig friska. Människor identifierar sig med sina olika sjukdomar och sjukdomarna i sig kan bli en "trygghet".
 
Idag i DN på sista sidan där "Laga Lätt"-recept presenteras var det idag en pastarätt med räkor som rekommenderades "före träning".
Varför? Blir så trött på den där totala myten att motionärer ska "elit-ladda" med snabba kolhydrater inför träning! Det är gammalt, passé och behöver omvärderas.
Men sådana här små "tips" ser man överallt om man tittar efter dem. Och framför allt ser man dem även om man inte tittar efter dem. För det är den här sortens kommentarer överallt runt omkring oss som i stor utsträckning påverkar våra kostval och tron om vad som är rätt och fel. Och man tänker inte och ifrågasätter inte. Man bara "vet" att man måste ha pasta och bananer om man ska gå en timme och träna. För att man blivit indoktrinerad att "veta" det.
Man har aldrig funderat på varför inga lejon eller leoparder behöver kolhydratladda innan de går på jakt, eller hur människan gjorde förr för att orka jaga ifall de inte fick tag i snabba kolhydrater innan jakten... Eller om våra förfäder var tvungna att äta mellanmål/mat var 3:dje timme eller om man faktskt borde äta det som gör en mätt länge utan att behöva tillföra ny energi hela tiden?
 
Jag hoppas verkligen att Matrevolutionen ska väcka många frågor och funderingar hos människor att vilja söka ny kunskap. Att man ifrågasätter den "kunskap" man har sedan tidigare och själv gör bedömningar och reflektioner vad som är rätt, fel, logiskt och ologiskt utifrån det.
Och sen hoppas jag också i samband med det att många produkter kommer att försvinna från marknaden de närmsta 10 åren för att folk slutar köpa dem...

Etiketter: diverse kost

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Anette » Svar från Leos Lekland:  ”Vill bara tacka för att du "tar fighten". Inspirerar mig (som gärna leker med ba..”

  • Michael Olssonn » SVAR från Leos Lekland!:  ”Tyvärr skriver inte Niclas något konkret utan det är bara ord som verkar positiv..”

  • Eva » Lunch ute! :  ”Därför har vi knytblus idag och alla andra dagar framöver!”

  • Bodil » Dags för skärpning Leos Lekland!:  ”Så jättebra skrivit Tycker likadant. Blir ofta förbannad på sånt matfusk, o prat..”

  • Birgitta Karlström » SVAR från Leos Lekland!:  ”Hoppas VERKLIGEN att ni erbjuder nyttig men ändå god föda/godis till våra små. D..”

  • Mona Mattsson » Dags för skärpning Leos Lekland!:  ”Håller fullständigt med. Sockerchocker kan ingen leva på. ”

  • Anna Hansson » Svar från Leos Lekland:  ”Jag är väldigt intresserad av att se vad de erbjuda för "mat" på ett sånt här ka..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln