Smörstekt lax med enklaste aiolin

Blev idag lite inspirerad av laxreceptet i Expressens söndagsbilaga men fick göra om lite eftersom torrt vitt vin saknades här hemma...

Hittade en gammal flaska matlagningsvin men innehållsförteckningen var för läskig för att jag skulle bli sugen på den så den åkte i soporna och maten blev alkoholfri.

 

Hur många gånger har jag inte gjort aioli och stått där och försiktigt, försiktigt hällt i oljan?

Helt onödigt visade det sig när jag efter tips testade på en lite mer "brutal" metod idag. Ur-enkelt! Ibland ska man verkligen ifrågasätta varför man gör vissa saker...

 

Smörstekt lax med aioli

Recept 4 personer

 

4 laxfiléer

75 gram smör

2 msk citronsaft

2 tsk lantbuljong

Salt/pepar

 

Stek laxen i smör, ca 2-3 minuter på varje sida. Häll i citron och lantbuljong. Krydda och låt puttra ca 7 minuter.

 

Aioli

Recept 3-4 personer

 

1 ½ dl rapsolja

2 äggulor

1 vitlöksklyfta

½ tsk dijonsenap

1 tsk vitvinsvinäger

Salt, vitpeppar och en uns cayennepeppar

 

Häll i oljan, senapen, vinägern och äggulorna i en mixerbehållare, sätt i mixerstaven och mixa tills det blir en "majonnäsig" konsistens.

Tillsätt därefter en vitlöksklyfta och krydda. Mixa igen.

(JAPP, allt tillsammans och inget droppande med olja, fungerade perfekt!)

 

 

Etiketter: fisk tillbehör

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln