Logiken!!

Om man börjar gräva i studier och forskning kring kost och hälsa så tror jag det är lätt att man blir tokig...
 
Eller "en del säjer si och en del säjer så", som mina svärföräldrar brukar säja om ämnet kommer upp. Vilket de ju faktiskt har helt rätt i.
Det finns många som säjer att mättat fett är farligt och att tallriksmodellen är den enda rätta. Det finns många som säjer tvärtom. Det divideras fram och tillbaka vad som är "stenålderskost" respektive inte "stenålderskost" och vad som är den "rätta vägen". Vad är höga kolesterolvärden och dödar det oss?
 
Man kan lätt känna att man tvingas hamna i försvar för LCHF- kosten. Mot "ingen har dött av en pepparkaka" eller "jag tror på att äta lite av allt" eller "det där tror inte jag på" eller "ja, det där kanske funkar för dig men skulle aldrig funka för mig" osv, osv.
 
Jag tycker det är bra att hänvisa till logiken och evolutionen. På ett enkelt sätt. Inte bråka om vad vi åt under stenåldern, utan bli överens om vad vi faktiskt definitivt inte åt (raffinerat socker, mjöl, transfetter, margarin, E-medel, pulvermos, pasta...). Att den nya maten faktiskt varit med och skapat de nya sjukdomarna.
Sen tänker jag på djuren. Om någon av mina katter fångar en mus så äter de (trots att de är bortskämda innekatter med ständig tillgång till mat..) upp de energirikaste delarna på musen först.
En haj spottar helst ut en surfare som han misstagit för en säl eftersom han inte vill äta en sådan light måltid som inte finns på hans normala meny...
 
Är det logiskt att vi människor inte ska äta naturligt fett utan vara rädda för det, medan inget annat köttätande däggdjur inte behöver känna fettskräck eller fundera på om sälen innehåller mycket kolesterol?
Är det logiskt att livsmedelsindustrin de senaste 100 åren ska ha kommit på mat som är bättre för oss än det naturen har att erbjuda? Och att vi skulle bli friskare av dessa light och fusksockrade produkter som säljs med hjälp av gigantiska reklamkampanjer?
Är det logiskt att vi ska fortsätta äta hårda fibrer och fullkorn när mångas magar strejkar av det, eller ska vi välja att lyssna på magen och göra som den säjer åt oss?
 
Jag har valt att följa logiken. Valt försöka äta sådan mat som gör mig pigg, frisk och normalviktig. Valt att inte äta "lite av allt" för varför skulle jag göra det? Mina katter väljer bort konserverade räkor och pepparkakor, varför ska jag äta det bara för att det FINNS? Är jag ett pepparkaksätande däggdjur?
För allt FINNS, det ser man i våra mataffärer och snabbmatsrestauranger. Möjliga och omöjliga kombinationer av mat som ska tillfredsställa olika behov hos oss. Behov som är skapade, genom att man från livsmedelsindustrin har anpassat livsmedlen till hur vår urhjärna fungerar.
När det enda behovet borde vara, rent logiskt, att äta det som gör oss så mätta som möjligt, så länge som möjligt till så liten mängd mat som möjligt.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Lisbet Sultan » ALP-diet, hur går det ? :  ”Är intresserad”

  • Runep » Semester i Spanien!:  ”https://www.dn.se/sthlm/smittan-okar-i-stockholm-for-femte-veckan-i-rad/”

  • Catarina Sörensen » Semester i Spanien!:  ”Låter härligt, det är du värd!”

  • Åsa » Kvinna under 70...:  ”mRNA-vaccintekniken bygger på många års forskning när man utvecklat vaccin för b..”

  • andreas » Tid med 4-veckors bebis...:  ”Bra skrivet! Vi känner igen oss så mycket i det du skriver! Känns omöjligt att f..”

  • Åsa » Kvinna under 70...:  ”Coronavaccinet är ingen ny "uppfinning" utan man har forskat på coronavirusvacci..”

  • Åsa » Kvinna under 70...:  ”Jag skulle inte okritiskt svälja något som Anti vaxx-förespråkaren Mercola säger..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln