Världens godaste fiskgryta!

Den här rätten gjorde jag en gång om året förut. Varför? Jo, det står ju VISPGRÄDDE och CREME FRAICHE i receptet:-)! Och det blir man ju TJOCK av... Det vet ju ALLA!

Apråpå tjock så var jag och min ena Low-carb-katt Lewis "fotomodeller" här i veckan när Expressens fotograf var här och tog bilder... Modelljobbet är inget för mig, att försöka se naturlig ut och GÖRA saker och samtidigt titta in kameran och se glad ut var för komplicerat, haha!

Resultatet kommer i Expressens söndagsbilaga 9 januari. Igår hade Expressen på löpsedeln att man blev korkad av "extrem GI" så de är i alla fall flexibla kvällstidningarna, med sina budskap...:-)

Nåja, tillbaka till maten.

Det här är den godaste fiskgrytan jag ätit någonsin faktiskt, tycker att den innehåller allt som gör en maträtt god.

 

Solgul fisk & skaldjursgryta

Recept ca 4 personer

 400 g vit fisk

300 g laxfilé

½ purjolök

½ gul lök

3 msk smör

1 vitlöksklyfta

1 tsk salt

1 tsk timjan

1 tsk basilika

2½ dl torrt vitt vin

1½ fiskbuljongtärning (eller annan buljong… Jag tog hummerfond och lite lantbuljong)

2 1/2dl vispgrädde

1 dl crème fraiche

2 dl vatten

1 pkt á 0.5 g saffran

300 g räkor med skal

2 tsk tomatpuré

 

Tina fisken om den är fryst. Skölj och strimla purjon. Skala och hacka löken.
Smält smöret i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs löken ett par minuter tills den blivit glansig och genomskinlig. Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, salt, timjan och basilika. Låt detta fräsa med en kort stund.
Tillsätt vin och buljong. Koka ett par minuter. Rör ner grädde, crème fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter.
Skär fisken i munsbitar, lägg i grytan och sjud i ytterligare 7 minuter.
Skala räkorna. Hetta upp och servera genast, gärna med aioli!

Min egengjorda majonnäs användes idag, pressade i en vitlöksklyfta och VIPS hade vi aioli!

Etiketter: diverse fisk funderingar

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • ingrid » Nu är jag väldigt arg...:  ”Skuld och skam hindrar alltför många att våga träda fram när de utsätts för grov..”

  • Jenny » Dessa jävla kanelbullar!:  ”Så bra skrivet!!! Jag brukar köra med den jämförelsen om alkoholen... när någon ..”

  • åse » LCHF-frallor:  ”Omnomnom! Kram på dig! ”

  • Eva » På paradisön! Bilder:  ”Minns när jag var på 3 dygns dyktur till Similan islands. All mat lagades ombord..”

  • ingrid » I Malaysia !:  ”Fina bilder på vacker natur kombinerat med lite reseanteckningar från Er resa lå..”

  • Eva » I Malaysia !:  ”Grattis till uppgraderingen! Tror det har hänt mig en gång och vi förstod rätt s..”

  • Eva » Packar, äter och fixar:  ”Ha det underbart!”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln