Äta med gott samvete ur olika aspekter

Att äta med miljöhänsyn är att vi gör oss själva en stor tjänst eftersom allting hänger ihop i en helhet med oss själva, vår psykiska och fysiska hälsa, och vår naturs fysiska hälsa.
 
Mat ska vara glädje och mat ska inte vara  ångestframkallande, det tycker jag är viktigt. Att hela tiden fundera på om man kan välja perfekta val av livsmedel kan vara stressande och ångestframkallande och det är en balansgång. Ekologiskt innebär inte heller per automatik ett bra val.
Vissa varor kan man dock välja/välja bort, på ett enkelt sätt t ex scampi. Väldigt gott men inget bra miljöval utan ett riktigt dåligt!

  • Scampi, jätteräkor, kungsräkor odlas i de flesta fall långt borta i Asien, och odlingarna görs i bassänger som man skapar genom att skövla mangroveträsk. Mangroveträsk är ett av de mest produktiva ekosystemen i världen och nära hälften av all mangrove har försvunnit pga räkodlingar.
  • Odlingarna kan användas 5-10 år och måste sedan flytta för att marken är för förorenad, vilket innebär att man ständigt måste ta bort mer och mer mangrove.
  • Det finns ekologiska scampi, och detta innebär att scampin är framtagen utan bekämpningsmedel MEN detta kräver större yta än den icke ekologiska scampin=inget bra val!

Scampi är gott, men här det tillräckligt gott för att man ska strunta helt i miljöhänsynen?
Personligen tycker jag inte det och jag väljer inte scampi på restaurang och jag köper det inte i butik.
Det finns många sorters vanliga räkor som är lika gott och som man kan vitlöksfräsa eller ha i olika maträtter med mycket bättre samvete än om man äter scampin...
 
 

Etiketter: diverse kost

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln